Posle mnogo godina odskakanja lopte o parket fiskulturne sale i stvaranja ‘’ožiljaka’’ na zidovima iste, prostor u kom se trenira će doći do nivoa da mu treba obnova. Ukoliko se sale ne renoviraju, one vrlo često postanu jako neprivlačne za vežbanje, nezavisno od toga da li su njeni korisnici srednjoškolci, studenti ili članovi javnih rekreacionih centara. 

Uz to, kršenje kodeksa ili zabrinutost za bezbednost života takođe može zahtevati dodatnu pažnju. Da bi se poboljšalo iskustvo vežbača, jako je bitno u nekom momentu rekonstruisati i renovirati fiskulturnu salu.

Usled mogućnosti učešća na raznim takmičarskim, atletskim i rekreativnim sportskim programima koji su sada na višem nivou nego ikada ranije, stanje objekta je sve važnije za uspeh..

Ukoliko želite da saznate na šta treba obratiti pažnju prilikom renoviranja fiskulturne sale, pročitajte ostatak našeg teksta.

#1 Najčešći nedostaci – podovi i osvetljenje uvek prvo ostare

Najčešće žalbe na starije teretane obično uključuju sve one velike komponente – sportski podovi možda nisu obloženi, osvetljenje je veoma lošeg kvaliteta, akustika nije dovoljno dobra, zvučni sistem se teško čuje, prostor je zagušljiv i slično. Stoga, obnova podova koji poseduju kvalitetne lajsne za parket su preko potrebne u ovim situacijama.

Uz to, postoje još neki problemi: ventilacija ili nedostatak klimatizacije, unutrašnje završne obrade izgledaju istrošeno, sedišta ne ispunjavaju savremene standarde, i tako dalje. Sve ovo može značajno uticati na imidž i atraktivnost objekta. Pored toga, srednjoškolci i studenti će imati veću motivaciju da dostižu bolje rezultate. 

Tako mogu poboljšati ugled svoje škole na takmičenjima u raznim sportovima. Badminton klub daje stipendije učenicima koji ostvare dobre rezultate, kao i mnoštvo klubova drugih sportova. Nekada se ove stipendije odnose na udžbenike, nekada na školski pribor, ali neretko i na novac za renoviranje škole ili nekog njenog određenog dela.

Podovi

Sistem sportskih podova je od ključnog značaja za kvalitet objekta. Nemojte pogrešiti postavljanjem nekvalitetne površine samo da biste uštedeli novac. Bilo da se radi o drvenom ili sintetičkom, sportski podovi sa jastučićima su postali standard u fiskulturnim salama, jer ove površine smanjuju šok i umor kod sportista. 

Kosarkaski teren

Mnoge starije sale su koristile tvrđe površine kao što su vinilne pločice postavljene direktno preko betona, što je bilo izuzetno teško za zglobove sportista tokom trčanja. Osim što su jeftiniji za ugradnju, neki su smatrali da su vinil podovi pogodniji za višenamensku upotrebu. Srećom, dobar sportski pod sa jastučićima može izdržati i druge vrste upotrebe, kao što su sastanci zajednice, ceremonije dodele nagrada i tako dalje.

Osvetljenje

Promene u osvetljenju zaista umeju da utiču na ukupnu estetiku teretane. Odgovarajuće osvetljenje je neophodno za pružanje prvoklasnog iskustva sportistima koji obavljaju trening ili igraju utakmicu, ali tako i gledaocima. Ne samo da su odgovarajući nivoi svetla važni, već treba uzeti u obzir i efikasnost i boju svetlosti. 

Metal halogenid, najčešći tip osvetljenja visokog intenziteta koji se koristi upravo za fiskulturne sale, daje belu boju i veoma je isplativ u poređenju sa osvetljenjem sa žarnom niti. Natrijum pod visokim pritiskom je nešto efikasniji od metal-halogenog osvetljenja, ali daje žutonarandžastu boju.

Akustika

Verovatno najproblematičnija karakteristika fiskulturnih sala je nedostatak apsorpcije zvuka. Prekomerna upotreba tvrdih površina kao što su drvo, beton, metal i staklo će doprineti problemu odjeka, stvarajući veoma glasan prostor.

Treba uneti meke materijale koji apsorbuju zvuk, kao što su zvučni paneli, transparenti i zvučna izolacija. Akustični metalni krovni podovi i druge perforirane površine sa integrisanom zvučnom izolacijom su takođe efikasni prigušivači zvuka. 

Sistemi spuštenih akustičnih plafona mogu se ugraditi ako postoji dovoljan vertikalni razmak između poda i krovne konstrukcije. Ovi sistemi su dizajnirani da izdrže udarce lopti, a takođe mogu učiniti mnogo da poboljšaju izgled teretane.

#2 Angažujte iskusnog arhitektu – majstor s iskustvom je preko potreban

S obzirom na činjenicu da su se s promenom vremena promenila i očekivanja vežbača, te se sada očekuje zaista inovativan pristup renoviranju sala, dosta majstora shvata da se takmiči za posao i vidi potrebu da obezbedi prvoklasnu opremu radeći na ovim projektima. 

Zaista je potrebno angažovati kvalifikovanog arhitektu sa srodnim iskustvom za pružanje kompletnih arhitektonskih i inženjerskih usluga za sve faze projekta. Te faze uključuju: programiranje, šematski dizajn, razvoj dizajna, građevinsku dokumentaciju, nadmetanje i administraciju izgradnje. 

Arhitekte su u potpunosti upoznate sa celokupnim procesom projektovanja i izgradnje i obezbediće neprocenjivo vođstvo kroz sve faze projekta. Svaki od njih treba da podnese svoje kvalifikacije, uključujući njihov pristup projektu, biografije ključnih članova tima, prethodno iskustvo, filozofiju dizajna firme i tako dalje. 

Naoružan akreditivima arhitekata, vlasnik je tada spreman da obavi intervjue i napravi inteligentan izbor. Odabir pravog arhitekte je od vitalnog značaja za uspeh projekta. Ne samo da su sposobnost i iskustvo važni, već arhitekta takođe treba da ima jake liderske kvalitete i pravu ličnost za rad sa vlasničkim timom, jer bi radni odnos vrlo verovatno mogao da se produži i više od godinu dana.

Ovo su neki od najbitnijih saveta vezani za rekonstrukciju fiskulturne sale koja će vaše đake motivisati na vežbanje. Nadamo se da vam je naš  tekst pomogao da se lakše snađete i isplanirate renoviranje. Želimo vam uspešan rad i još uspešnije sportske rezultate!