Bliži se završetak školske godine i mnogi maturanti će se naći u dilemi da li da nastave svoje školovanje ili da razmotre neke od opcija za zaposlenje. Ta odluka će umnogome zavisiti od ličnih preferencija osobe ali i od izbora srednje škole. U poslednjih nekoliko godina je primetan trend odabira srednjih škola sa kojima je moguće zaposliti se odmah nakon završetka. Treba uzeti u obzir i to da su cene školarina sve veće, a da ekonomska kriza ne jenjava. Imajući to u vidu, ne čudi što je zaposlenje nakon srednje škole izbor velikog broja mladih danas.

Šta posle srednje škole?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora. Pre svega, da li je u pitanju trogodišnja ili četvorogodišnja srednja škola. Daleko od toga da se mladi sa završenom trogodišnjom srednjom školom ne mogu lako zaposliti, ali se ipak veće mogućnosti, kao i bolje početna plata, pružaju onima koji imaju četvrti stepen. Srećom, uvek postoji opcija doškolovavanja ukoliko se odlučite za nešto drugo. Postoji i dosta zanimanja koja su deficitna na tržištu rada, što uzrokuje veću potražnju za njima i samim tim, dobru platu. Izbor srednje škole nije presudan, ali je svakako bitan, pa se treba odlučiti za najprihvatljiviju moguću opciju.

Aktivno traženje posla

Ukoliko ste odlučili da potražite posao nakon završene srednje škole važno je da se informišete o svojim mogućnostima. Preporučljivo je otpočeti potragu u skladu sa smerom koji ste završili, kako biste na najbolji način iskoristili stečena znanja. Kada je u pitanju interesantan i dobro plaćen posao, Beograd, Novi Sad, Niš i ostali veći gradovi Srbije pružaju najviše mogućnosti.

Prijavite se na biro rada u slučaju da se pojavi radno mesto koje odgovara vašem profilu. Ipak, nemojte samo sedeti i čekati da vas pozovu nego se aktivno opustite u avanturu traženje posla. Redovno proveravajte oglase na internetu, razglasite porodici i prijateljima i raspitajte se o potencijalnoj poziciji kod svojih poznanika.

Dve devojke sede na kauču

Zanimanja u trendu

Kao što možemo da primetimo, većina trenutno najtraženijih zanimanja je vezana za IT industriju. Širom Srbije postoji veliki broj srednjih škola u kojima se školuju ovi obrazovni profili. Ako ste zainteresovani za informacione tehnologije, softvere i programiranje realno je očekivati da ćete naći dobro plaćen posao nakon završene srednje škole. Takođe, postoji veliki broj kurseva, edukacija i seminara koje možete pohađati kako biste nadogradili svoje znanje u ovoj oblasti. Praktičan rad je nezamenljiv, stoga se potrudite da ga steknete što više kroz lično usavršavanje, rad i istraživanje.

Tražena zanimanja

Treba uzeti u obzir da postoji širok spektar traženih zanimanja i za one koji nisu zainteresovani za informacione tehnologije. Primetan je porast zainteresovanosti mladih za zanimanja kao što su zavarivač, kuvar, frizer, pekar i slično. Ova činjenica ne čudi zato što su ljudi sa znanjima ovih veština gotovo uvek u deficitu i za njima vlada konstantna potražnja na tržištu rada. U velikoj većini slučajeva plate su iznad proseka, a uslovi rada odlični, tako da se nemali broj mladih odlučuje upravo za ove opcije. Na listi traženih zanimanja takođe se nalaze i keramičar, zidar, lični trener i komercijalista, tako da svako može da izabere pravu opciju za sebe.

Otvorene opcije

Bez obzira za koji ste se razvojni put, srednju školu i posao odlučili, ne zaboravite da uvek ima mesta za napredovanje. Ukoliko ste nezadovoljni završenom srednjom školom postoje opcije dokvalifikacije i prekvalifikacije. Fakultet ili viša škola ne moraju nužno da se upišu odmah nakon završetka srednje škole. Veliki broj radnih mesta zahteva samo završen kurs ili edukaciju, poput viljuškariste ili molera. Pokušajte da sve moguće opcije držite otvorenim kako ne biste propustili šansu za daljim usavršavanjem ili boljim zaposlenjem. Vaš životni i karijerni put nije određen samo srednjom školom, već i količinom ličnog ulaganja u sopstveno znanje i iskustvo.

 

Završetak srednje škole predstavlja važnu životnu prekretnicu. Zaposlenje i prvi posao takođe. Ipak, olakšavajuća okolnost je ta da imamo čitav život na raspolaganju kako bismo učili, radili i usavršavali sebe.