Procida je malo ostrvo u napuljskom zalivu na jugu Italije, smešteno između kopna i susednog većeg ostrva Ischia. U ovom mini arhipelagu nalazi se i turistima najpoznatije ostrvo Kapri.

S obzirom da Procida nema nekih posebnih znamenitosti interesantnih za turiste mnogi od njih propuste priliku da dođu, vide i dožive šarm ovog slikovitog ostrvca inače veoma gusto naseljenog sa oko 10000 stanovnika na svega 2 kvadratna kilometra.

Procidin šarm bio je inspiracija u mnogim filmovima, ali i okruženje u kojem se dešava radnja romana L’Isola di Arturo , autora Else Morante iz 1957. godine.

Procida je dobro povezana trajektima koji na ovo ostrvce često polaze iz Napulja i Ischije, ima nekoliko dobrih hotela i pansiona po povoljnijim cenama od susedna dva ostrva tako da poslednjih godina ovde dolazi sve više turista, neki na jednodnevne izlete, a neki da više dana kako bi opušteno uživali u plažama ostrva.

Ostrvo je vulkanskog porekla, a nekoliko njegovih uvala kružnog oblika još uvek podseća na kratere. Obala je uglavnom kamenita i sa kopna teško pristupačna, a iako je ostrvo jako malo postoji mreža uskih puteva i dobro organizovan prevoz malim autobusima. Početna stanica im je u blizini crkve u glavnoj luci, a dodatno stajalište kod trajektnog pristaništa smeštenim u glavnom ostrvskom čvorištu Procida Porto.

Ovde se ujedno nalazi najstariji deo naselja, sa ostacima odbrambenih objekata na uzvišenju. I ostatak ostrva je prilično dobro izgrađen, ali postoje i parcele na kojima se proizvodi voće i povrće. Kuće za stanovanje raštrkane su po celom ostrvu, ali na južnom kraju Procide postoji još jedno koncentrisano naselje po imenu Chiaiolella.

TERRA MURATA – SREDNJEVEKOVNO SELO NA UZVIŠENJU

Iznad luke je najviša tačka, mesto prvobitnog naselja i mesto koje je nekad imalo glavnu obrambenu funkciju. Ovde se nalaze ruševine stare tvrđave, manastir i zatvor. Prolazeći kroz dve kamene kapije dolazite do živopisnog još uvek naseljenog naselja Terra Murata, što u prevodu znači „zidana zemlja“.

Ako ne želite da se šetate po vrućini uzbrdo kroz grad, na raspolaganju vam je autobus C2 kojim lako stižete od luke do spoljnih zidova glavnog dela grada. Odavde se pruža predivan pogled prema Napuljskom zalivu i svakako vredan dolaska na ovo mesto.

Jedino mesto na ovom lokalitetu otvoreno za posetioce je Abbazia di San Michele, manastir Svetog Mihajla. Abbazija je interesantna i intrigantna građevina pa je vredi posetiti. Glavna crkva je prepuna umetničkih dela, uključujući mnoge slike arhanđela Mihaila, zaštitnika Procide. Obilazak manastira započinje kroz niže nivoe ugrađene u litice.

Znamenitosti uključuju staru biblioteku, istorijske figurice (nedavno ukradene, a zatim delimično vraćene) i mesto na kojem su odlagani posmrtni ostaci važnih osoba da bi se osušili i kasnije mumificirali. Lobanje ukrašavaju malu kapelu, dok škripući prozori pružaju pogled u daljinu modrog mora.

Radno vreme lokaliteta je ograničeno; od 10:00 do 12:30 i od 15:00 do 17:00, osim ponedeljka i nedelje popodne.

MARINA CORRICELA – RIBARSKO MESTAŠCE IZ 17. VEKA

Najslikovitije i najšarmantnije mesto na ostrvu Procida je Marina Corricella. Njeno kulturno nasleđe potiče iz 17. veka. Kuće su građene jedna na drugu i jedna pored druge, formirajući tako blokove. Ali su pri tom pažljivo dizajnirane da imaju funkcionalne balkone, prozore i spoljašnje stepenice.

View this post on Instagram

presents : I G OF THE DAY Photo @annamaria_niglio Location Procida Island – Italy Local Managers @ski_anto @_francescaschiano Featured Tag #ig_procida #procida M A I L igworldclub@gmail.com S O C I A L Facebook • Twitter Member @igworldclub_officialaccount C O U N T R Y R E Q U I R E D If you want to join us and open an igworldclub account of your country or city, please write us or go to www.igworldclub.it FOLLOW US @igworldclub @ig.campania @ig_procida @ig_napoli_ @ig_amalficoast @igsalerno @ig_avellino @ig_benevento_ @ig_atrani @ig_ravello @ig_sorrento @ig_pompei_ @ig_capri_ @igischia @ig_agerola @ig_vesuvio @ig_villarufolo ——————————————– #igworldclub #procidaisland #ig_italia #bestcampaniapics #ig_europa #campania #ig_campania #ig_lecce #ig_bari_ #ig_puglia_ #isoladiprocida #visitprocida #igersprocida #napoliproject #campaniadavivere #thehub_campania #loves_united_campania #loves_campania #alluring_campania #salernopuntoit #foto_napoli #vesuviocoast #campania_cartoline #paesagginapoletani #shotz_of_campania #campania_illife #vit_sud #igd_090220

A post shared by ! IG ⊕ PROCIDA ® (@ig_procida) on

Za posetioce teško je prihvatljiva činjenica da je ovakav koncept gradnje još iz srednjeg veka. Šarene kuće ostrva mame poglede koji oduzimaju dah, posebno kada ih sunce potpuno obasja.

U selu ne postoji saobraćaj, kroz njega možete se krtetati samo stepenicama i uskim prolazima što dodatno pojačava doživljaj. Duž Marine nalazi se nekoliko restorana koji nude ukusnu domaću hranu i visokokvalitetne plodove mora, a ovde su i lokali mnogih zanatlija i modni butici.

To su samo neki razlozi za popularnost ovog naselja među turistima uz naravno autentičnost koja je zadržana u velikoj meri .

MARINA DI CHIAIOLELLA – RIBARSKA LUKA I ZALASCI SUNCA

Selo Chiaiolella nalazi se na drugom kraju ostrva, a do njega vode autobusi L1 i L2. Selo je izuzetno prijatne atmosfere bez preteranog kolorita karakterističnog za Corricelu. Njegova najatraktivnija karakteristika je lokacija, na uskom pojasu sa plažom na jednoj i lepom lukom s druge strane.

To znači da možete uživati u prijatnoj kratkoj kružnoj šetnji uz obalu mora. Luka u Chiaiolella razvila se u veliku marinu, koja oživljava u dane vikenda kada italijanske porodice dolaze sa svojih jahti na ručak ili večeru.

U mestu je velika ribarska luka, pa ćete imati priliku da vidite mreže duž mola, kao i uživati u fenomenalnom pogled na zalazak sunca nad marinom. Plaža mesta je jedna od najboljih na ostrvu. Gostima su na raspolaganju kafići, restorani na samoj plaži, a ima i nekoliko malih prodavnica.

U svakom slučaju ovde ćete lako biti svedok kako jedno potpuno mirno mesto živne u trenutku, dolaskom turista sa kopna ili mora.

PLAŽE OSTRVA PROCIDA

Plaže u blizini trajektne luke i marine su na svega par minuta hoda, ali na ostrvu postoje mnogo egzotičnije pa vas sada upoznajemo sa njima:

PLAŽA CHIAIOLELLA

Ova plaža zauzima veliki deo obale i vrlo je popularna među turistima, karakterišu je plitka voda savršena za kupanje i uživanje. Nalazi se u blizini marine pa su gostima na raspolaganju mnogobrojni sadržaji, restorani, kafići i prodavnice.

PLAŽA CHIAIA

Ova plaža nalazi se na zapadu ostrva, peščana je i savršena za decu, voda je mirna, plitka i bistra. Do ove sjajne plaže može se doći s mora ili stepeništem sa 186 stepenika koje vode od jednog od najpoznatijih trgova u centru grada, Piazza Olmo.

Piaza Olmo je trgovački centar do koga se može doći autobuskim linijama L1, L2, C1. Kada ste u Piazza Olmo vrlo lako možete stići do svih ostalih atrakcija u gradu.

PLAŽA IL POSTINO

Mala plaža u obliku potkovice poznata po tome što je su na ovoj lokaciji snimane scene filma “Il Postino” koji je bio pravi hit u Italiji ubrzo posle svetske premijere.

PLAŽA LINGUA

Plaža je smeštena na severoistočnom kraju ostrva Procida pored Marina Grande. Do nje se može doći na dva načina, stepenicama u zadnjem delu plaže koja vode do područja Terra Murata, a drugi od Marina Grande.

Sa ove plaže lepo se vide gradovi na kopnu, Miseno, Bacoli i Monte di Procida. Na samoj plaži nalazi se bar prikladno nazvan La Lingua, gde možete kupiti osveženje, piće i mini obroke

PLAŽA CIRACCIO

Najveća plaža na ostrvu Procida što zajedno sa kristalno čistom i plitkom vodom čini ovu plažu omiljenom za posetioce. Na plaži Ciraccio lako možete pronaći savršen obrok u nekom od mnogih restorana, barova i klubova na plaži koji nude različite specijalitete uključujući i ukusne morske plodove.

Zahvaljujemo se Travel Magazinu na korisnim podacima, kako bi vam približili ovo prelepo mesto.