Naše četvorotočkaše često smatramo još jednim članom porodice, pa tako može biti veoma teško odreći se svog vozila i doneti odluku da je vreme za novi automobil, koji će ispunjavati sve kritekrijume potrebne za bezbednu, udobnu i prijatnu vožnju.

Kada je u pitanju prodaja polovnih vozila, baš kao u Beogradu i u Novom Sadu možete prodati automobil, a isto važi i za sve veće gradove u Srbiji. Ipak, najvažnije pitanje nije gde prodati auto, već kako znati kada je vreme da to učinite.

U tekstu koji sledi daćemo vam pet odgovora na to, odnosno pet znakova koji ukazuju na to da je vreme da prodate svoj auto i kupite novi.

#1 Problemi prilikom startovanja auta

Sporo, odnosno neujednačeno i teško paljenje automobila ukazuje da vaše vozilo ima problem. Ukoliko vaš auto “vergla” kada okrenete ključ, jedan od mogućih problema je akumulator. Ono na šta treba da obratite pažnju je da li je potrebno napuniti akumaltor ili ga potpuno zameniti.

Ukoliko je potrebno menjati akumaltor a uz to promeniti još vitalnih delova vašeg vozila, vrlo je verovatno da je vreme da potražite novog četvorotočkaša, odnosno da prodate vaše staro vozilo.

Problemi prilikom paljenja mogu upozoravati i na kvar alternatora, svećica, zapušene dizne, a kada se svi ovi kvarovi saberu, ponekad se više isplati prodati auto, nego ulagati u nove delove i mnogobrojne popravke kod mehaničara.

#2 Čudni zvukovi koji se čuju dok automobil radi

Koji su to čudni zvukovi koji vam poručuju da sa vašim automobilom nešto nije u redu? Dešava se da određene zvuke automobil ispušta prilikom prelaska neravnih površina, ili puta koji je nezgodan za vožnju, poput makadama. Ipak, u našem fokusu će biti zvukovi koje auto ispušta i onda kada se vozite po
adekvatnom putu.

Reč je o škripanju, lupkanju, ali i “cviljenju” motora, a ovi zvukovi mogu ukazivati na različite probleme u vašem vozilu. Ako se neki od ovih zvukova javlja kada je volan potpunosti zaokrenut, može biti da je upravljački sistem auta u kvaru.

Zvuci koje automobil ispušta prilikom vožnje u leru mogu ukazivati na problem sa remenima, a lupkanje nam poručuje da nivo ulja nije na optimalnom nivou, odnonso da su podizači ventila zakazali.

#3 Pojačana koncentracija izduvnih gasova

Pojačana koncentracija gasova koji izlaze iz automobila može ukazati na ozbiljne probleme u vašem vozilu, a problem postaje još veći ukoliko auto ispušta gasove u boji. Naime, plavi dim je znak da ulje u automobilu gori. Ovo mogu prouzrokovati oštećene karike ili zapušeni ventili, a ovaj problem može izazvati oštećenje katalizatora.

Crni dim iz automobila takođe ukazuje na mnogobrojne probleme. Ukoliko se emsija crnog dima odvija svaki put kada auto startuje, veoma je izvesno da se radi o kvaru motora. Ovo je jedan od najkrupnijih problema u vozilu, koji može ukazivati da je vreme da zamenite auto.

Gusti beli dim koji ispušta vaš auto upozorava da sagoreva rashladna tečnost, što dalje implicira da je pukla glava motora, odnosno da su cilindri u kvaru.

#4 Curenje ulja kao znak upozorenja

Ako uviđate masne mrlje na mestu gde parkirate svoj automobil moguće je da vaš četvorotočkaš ima ozbiljne probleme, odnosno da iz njega curi ulje. Par kapljica nije znak za uzbunu, ali jeste upozorenje da bi trebalo da servisirate vozilo.

Barice od ulja koje se mogu naći ispod vozila ukazuju da je problem u poodmakloj fazi, i da je moguće da nedostatak ulja, koje je neophodno za rad motora, napravi veliku havariju ovog vitalnog dela vozila.

Unutrašnjost automobila

#5 Upozoravajuće lampice na kontrolnoj tabli

Automobili su programirani tako da i sami mogu poručiti da nešto nije u redu, a kako biste ih najbolje “čuli” potrebno je da pažljivo pratite ono što vam pokazuje kontrolna tabla. Na njoj će se naći upozoravajuće lampice koje ukazuju na problem ispod haube.

Kada god vidite da se na vašoj kontrolnoj tabli nešto crveni, konsultujte se sa nekim ko vas može posavetovati, odnosno odvezite automobil kod mehaničara. On će vas dalje uputiti u to šta je potrebno uraditi na vašem četvorotočkašu, i da li se takva popravka isplati.

Nadamo se da će vam pročitani tekst skrenuti pažnju na određene znakove koje nikako ne bi trebalo da ignorišete, te da će vam biti lakše da prepoznate kada je vreme da sebe obradujete novim vozilom.