Primena začina je obično vezana za kulinarske veštine i time se svrstava u red aromatičnih i onih bilja koja završnom jelu daju posebnu draž. Začini se upotrebljavaju u svežem ili sirovom obliku, što zavisi od efekta koji želimo postići.

Najčešće se izdvajaju specifičnim mirisima čime procesom kuvanja primenjuju benefite na naše zdravlje. Nije redak slučaj primene pojedinih začina u terapijske svrhe poput dopune lečenju ili preventivnih delovanja. Najčešće se primenjuju drevni začini koji su posebno označeni za pripremu slanih ili slatkih jela. Od pojedinih se pripremaju zdravi topli čajevi kao što su cimet, đumbir ili čaj od kumina. 

 

Korisni efekti kumina na opšte zdravlje organizma

Začine možemo svrstati u kategoriju aromatičnog bilja upravo zbog činjenica delovanja eteričnih ulja i aroma na organizam. Kumin je začin specifičnog mirisa ali gorkog ukusa pri čemu nije toliko primenljiv u kulinarstvu. Gorki čajevi a samim tim i začini upotrebljivi u te svrhe, korisni su za probavni trakt odnosno sistem varenja. 

Celokupna korisna svojstva kumina možemo potražiti u gorčini koju procesom kuvanja otpušta. Dalje se navodi korisno dejstvo na snižavanje krvnog pritiska, bolje cirkulacije a samim tim i srčanog rada. Gorčina začinskog bilja kumina utiče pozitivno na jačanje imunološkog sistema, pri čemu takođe smanjuje upalne procese. Najčešće se nalazi u vidu semena ali nije redak slučaj primene mlevenog zrna u finom prahu. 

 

Primena kumina uz kombinaciju sa drugim začinima

U kulinarstvu postoje brojne tehnike kuvanja i laganog dinstanja hrane, pri čemu svakom začinu odgovara određeni tip namirnice. Opšte je poznata sinergija začina kojima se želi isticanje ukusa, jačina mirisa i postizanje slatkoće jela. Mešavina sušenog povrća može se servirati sa mlevenim kuminom i belim lukom u prahu. 

Primena kumina je najčešće vezana za indijsku kuhinju pa se primenom kao čaj svrstava u istu kategoriju. Čaj uvek možete zasladiti medom, cimetom ili dodati malo ljutine đumbirom. Navedena mešavina podstiče topljenje kilograma odnosno bolje varenje hrane

Čajevi su inače male kaloričnosti pa se bez bojazni mogu mešati, poželjno je samo poštovati slaganje ukusa kako bi sinergija dejstvovala na najbolji način. Indijski kari je odličan u sinergiji sa začinom kumina, što ga čini pogodnim za jela od mesa ili povrća poput šargarepe i krompira. 

 

Svakom začinu odgovara određeni tip ishrane

Primenu začina obično vezujemo za određeni tip ishrane, što dalje određuje korisna svojstva i benefite po zdravlje. Jedan od najčešćih tipova dijetalne ishrane po strogom režimu jeste hrono sistem. Hrono ishranu mnogi smatraju privilegijom i skupim načinom pripreme hrane, ali je jako važan sled glavnih i sporednih obroka. 

U hrono ishrani zastupljeni su mnogi začini aromatičnog tipa koji pospešuju ukus i svojim gorkim efektom utiču na varenje i osećaj sitosti. Neophodno je znati da svaki začin neće u istoj meri odgovarati svakom tipu organizma. Ponekad je potreban period adaptacije, ali su uvek prisutni korisni efekti. Neki od začina podstiču dobro raspoloženje i umirujući efekat. 

Kombinujte začine dijetalnoj, biljnoj ili u mesnoj ishrani što će svakako podstaći sva vaša gurmanska čula. Kombinacijom začina podstičete rad creva i lučenje dovoljno želudačne kiseline, čime se ublažava efekat gorušice i nadimanja.