Ljubiteljima dobre kafe ništa ne može da zameni onaj osećaj kada ujutru u miru i tišini, još uvek u pidžami ispijaju svoje omiljeno piće. Ta prva kafa je obično najjača i služi nam da se razbudimo i pripremimo za sve obaveze koje nas čekaju. Uprvo zbog toga svako zahteva da mu ta prva jutarnja kafa bude apsolutno savršena. Za dobru kafu sa aparata neophodno je da espresso aparat bude savršeno čist.

Ukoliko u cevima postoje ostaci kafe ili je rezervoar za vodu pun kamenca, uprkos tome što koristimo kvalitetnu kafu za kuvanje, njen ukus može značajno da se promeni. Zbog toga je neophodno da se espresso aparat redovno održava i čisti.

Redovno održavanje espresso aparata će i produžiti njegov vek trajanja pa je to još jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da se pobrinemo da ne preskačemo proces dekalcifikacije i čišćenja.

Osnovno čišćenje aparata

Kada je u pitanju osnovno čišćenje, neke stvari se moraju raditi svakodnevno, a mnogi preporučuju i nakon svakog kuvanja kafe. Ako imate espresso aparat koji ima opciju uparavanja mleka, cevčicu za paru treba da prebrišete nakon svake upotrebe. Ovo morate da radite i iz higijijenskih i tehničkih razloga. Nastavci za uparavanje mleka su veoma vreli zbog pare visoke temperature koja prolazi kroz njih. Oni se stavljaju u posudu sa mlekom i, upravo zbog te toplote, na njima se stvara skrama od mleka koja mora redovno da se skida. U suprotnom, može doći do toga da se zapuši cev za paru, ali i do zdravstvenih problema zbog mleka koje se dugo zadržalo na cevi i više puta grejalo.

Rezerovar espresso aparata treba čistiti redovno zbog nakupljanja kamenca. Ovo je deo koji može da se fizički odvoji i opere pod mlazom vode i očisti sunđerom ili krpom. To isto treba redovno da se radi i sa rezervoarom za višak vode i kafe. U osnovno čišćenje naravno spada i to da redovno brišete deo za grejanje šoljica jer po njemu pada prašina, kao i ceo aparat spolja.

Kako se dekalcifikuje espresso aparat?

Espresso aparat treba jednom u dva do tri meseca da se detaljno očisti iznutra. Ovo naravno zavisi i od same vrste aparata koju imate.

Manuelni espresso aparat obično nema opciju samočišćenja, pa bi trebalo da jednom mesečno pustite da kroz njega prođe čista voda iz rezervoara bez stavljanja kafe. Kod automatskih aparata ovaj proces se odvija pre i posle svakog kuvanja kafe.

Svaki espresso aparat treba po potrebi da se očisti od kamenca, a koliko često, to zavisi od tvrdoće vode koju sipate u njega. Treba pomenuti da za uklanjanje kamenca koji se skuplja u rezervoaru i cevima mogu da se koriste i prirodna sredstva, kao što su sirće i limunov sok. Ako su naslage kamenca i kafe zapušile cevi kroz koje treba da prođe voda, onda bi trebalo da koristite neko praškasto sredstvo za čišćenje aparata i ketlera. Ovo sredstvo samo rastvorite u rezervoaru i izaberite opciju dekalcifikacije.

Kada ovo radite, bez obzira na to da li koristite prirodna ili hemijska sredstva, treba da ponovite proces ispiranja nekoliko puta kako posle kafa ne bi bila kisela ili imala ukus na sredstvo za čišćenje.