Mogućnosti odabira posteljine za našu oazu mira danas su čini se veće nego ikada. Široka proizvodnja i konstantna potražnja dovele su do toga da se na tržištu mogu naći razni modeli i da svako može da nađe ono što mu najviše odgovara i što se uklapa u njegove lične kriterijume. Savršenstvo se može tražiti u odnosu na veličinu, model, boju, dezen, proizvođača ali i u odnosu na cenu koju smo spremni da za to platimo.

Sa druge strane tako velike mogućnosti izbora mogu doneti i neodlučnost, pa i do grešaka pri kupovini kada kupujemo instiktivno i nepromišljeno.

U nastavku teksta donosimo vam pet stvari o kojim treba razmisliti pre realizacije same kupovine.

VELIČINA KREVETA

Najvažniji kriterijum pri odabiru posteljine je veličina kreveta za koji je namenjena. Samo adekvatan izbor je pravi izbor.

Treba voditi računa da li se radi o jednopersonskoj koja je namenjena kao što joj i ime kaže za krevete koji su za spavanje jedne osobe. Dvopersonske namenjene su za bračne krevete, ali i tu treba biti obazriv jer postoje takozvani francuski ležajevi koji se sve više upotrebljavaju i drugačijih su veličina od standardnih modela.

MATERIJAL OD KOJEG JE NAPRAVLJENA

Kada govorimo o materijalu zapravo govorimo o kvalitetu proizvoda koji se kupuje. Ovaj kriterijum je ključan kada govorimo o kasnijem održavanju, ali i veku trajanja. Što kvaliteniji proizvod, to je veća cena, ali i njegova trajnost.

Od materijala zavisi i kako će se ista prati, koliko često, kako će se i da li će moći da se pegla i tome slično.

Najbolje i najčešće u upotrebi su one napravljene od pamuka, ali se često kupuju i one satenske.

DEZEN I BOJA

Kada je u pitanju estetika glavnu ulogu nosi boja i dezen posteljine koje najčešće biramo po sopstvenom ukusu i stilu ili kako bismo je uklopili uz ostatak ambijenta. Ipak, možda najkorišćenija je bela posteljina koja je neutralna i pristaje uz svaki nameštaj, zavese, stil i ambijent.

Stručnjaci kažu da boja posteljine i te kako može uticati na raspoloženje, pa se pored klasične bele preporučuje ipak da birate neutralne nijanse, nežne boje, a sada su veoma popularne pastelne. Svakako da to treba da budu svetlije nijanse i sa svedenim dezenima.

ODRŽAVANJE

Higijena spavaće sobe je veoma važna, ali malo ljudi je upoznato šta ona podrazumeva. Redovno čišćenje prašine i usisavanje je važno za prosotoriju u kojoj spavate. Takođe to je važno i zbog kreveta kako ne biste iste udisali tokom spavanja.

Kada je reč o održavanju veoma je važno da posteljina bude kvalitetna kako se ne bi habala pri čestom pranju. Poznato je pravilo da se one peru na visokim temperaturama, a kako kažu stručnjaci, po mogućstvu svakih nedelju dana ih treba prati i menjati. Pamučne treba prati na oko 90 stepeni, dok je ostale preporučljivo prati na 60 stepeni. Takođe, važno je i koja sredstva se koriste za pranje.

Adekvatno održavanje, blagovremena zamena i čišćenje su veoma važne stavke ne samo lične higijene već i brige o sopstvenom zdravlju.

TRŽIŠTE I CENA

Kao što je već rečeno tržište posteljine je veoma razvijeno, jer čim postoji velika potražnja i ponuda se povećava. Razvoj tehnologije i rasprostranjenost interneta omogućili su ikupovinu online putem webshop-ova. To je povećalo šanse svakom kupcu da nađe baš ono što hoće i želi.

Ali to je i jedna od stvari koja se će uticati na krajnju odluku sa kojom je u uskoj vezi i cena samog proizvoda. Kao i kod ostalih proizvoda na kupovinu će uticati i svota novca koju smo spremni da platimo kako bismo imali ono što želimo.