Jedna među sve zastupljenim bolestima kičmenog stuba koja pogađa pre svega stariju populaciju jeste diskus hernija. Ipak, u poslednje vreme, sve više mladih, najviše radno aktivnog stanovništva, oseća neke od simptoma ovog zdravstvenog problema. Sedeći položaj karakterističan za većinu kancelarijskih poslova, nedovoljna fizička aktivnost, ili težak fizički rad mogu dovesti do toga da u nekom periodu svog života osetite bolove u predelu lumbalnog dela kičmenog stuba ili vratnih pršljenova. 

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, najbolje bi bilo da se što pre obratite svom lekaru opšte prakse koji će vas zatim uputiti na lekara specijalistu za ovu vrstu bolesti. 

Pre nego što vam predstavimo najzastupljenije metode koje se koriste u fizikalnoj medicini za lečenje diskus hernije, upoznaćemo vas najpre sa njenim glavnim simptomima.

Kao što rekosmo u uvodnom delu teksta, za diskus herniju su karakteristični jaki i neprijatni bolovi koji se kontinuirano mogu javiti u lumbalnom delu kičmenog stuba ili u vratnom delu. 

Bolovi u leđima ne moraju uvek biti znak da bolujete od diskus hernije

Nema osobe koja se bar jednom u životu nije žalila na ukočenost leđa i nelagodnost prilikom nekog pokreta. Nepravilan položaj spavanja, svakodnevno sedenje za računarom koje može trajati satima, bavljenje nekom vrstom sporta gde se leđa dodatno opterećuju, mogu biti glavni uzročnici bolova u leđima koji ne moraju sto posto ukazivati na to da bolujete od diskus hernije.  

Ukoliko osetite neke od simptoma poput utrnulosti u zadnjem delu kičmenog stuba koja se spušta niz donje ekstremitete, bolove prilikom dužeg sedenja ili stajanja, možda ne bi bilo loše da odete ne pregled kod lekara koji vam ultrazvukum može konstatovati da li imate diskus herniju ili ne. 

Najčešći simptomi u vratnom delu koji mogu biti povezani sa pojavom diskus hernije

Slično kao i kod leđa, ako već neko vreme osećate bolove u vratnom delu kičme koji kao da vam se spušta niz ruku ili ako primećujete utrnulost ruku, vrlo verovatno ste oboleli od ove vrste bolesti. Sa ovim simptomima, može se još dodatno javiti i vrtoglavica, posebno kada napravite neki nagli pokret. 

Neoperativne metode se najpre primenjuju za lečenje diskus hernije

Kada govorimo o konzervativnoj ili neoperativnoj metodi lečenja, tu pre svega mislimo na upotrebu lekova zajedno sa fizikalnim vežbama. 

U zavisnosti od vašeg trenutnog zdravstvenog stanja, fizijatar će vam dati adekvatnu terapiju koje biste trebali pravilno i redovno da se pridržavate kako ne biste dospeli u situaciju da osećate sve jače bolove koji mogu ukazivati na ozbiljnost problema. Tada vam jedina opcija od pomoći može biti operacija. 

U medikalnoj terapiji za lečenje diskus hernije koriste se analgetici ili sedativi za ublažavanje bolova kao i brojni vitaminski kompleksi poput vitamina B1, B6 I B12. 

Što se tiče fizikalne terapije, ona podrazumeva da pacijent radi odgovarajuće vežbe koje mu je prepisao fizijatar i to u kontinuitetu kako bi se što pre otklonio problem. Kineziterapijom I elektroprocedurom postižu se zadovoljavajući rezultati.

Operacija kao poslednja opcija

Ako pacijent ima neko nervno oštećenje na kičmenom stubu ili vratnim pršljenovima, operacija je neizbežna. Danas se operacija sprovodi najsavremenijom opremom posebno kada govorimo o privatnim klinikama. 

Operacija endoskopskim putem omogućava pacijentu da već istog dana ode kući što govori o tome da se radi o minimalno invazivnoj metodi. Ako se pacijent nalazi u takvom zdravstvenom stanju da ga nije moguće operisati ovom metodom, primenjuje se klasična vrsta operacije koja je nešto složenijeg karaktera.