Živimo u takvom vremenu kada nemamo dovoljno vremena za sebe. Brojne poslovne i porodične obaveze uvek su nam prioritet, a bavljenje sobom stavljamo u drugi plan. Brz tempo života koji podrazumeva sedenje na poslu više od osam sati, nezdrava ishrana kao i nedovoljna fizička aktivnost, direktno se odražavaju na naše zdravlje, ostavljajući posledice na naš kičmeni stub. 

U nastavku teksta pišemo o najčešćim deformitetima kičme koji danas sve više pogađaju mlađu populaciju. Činjenica je da je sve više mladih koji rade za računarom. Dugotrajno sedenje za kompjuterom, bez pravljenja pauza, kao i neredovna fizička aktivnost, loše držanje tela, u nekom trenutku mogu dovesti do osećaja nelagodnosti ali i bolova u predelu kičme, bilo da se radi o vratnom ili lumbalnom delu. 

Išijas – bolest savremenog doba

Od mnogih fizijatara danas možete čuti da je sve veći procenat ljudi koji se žali na bolove u sedalnom delu leđa koji se dalje širi na donje ekstremitete izazivajući osećaj utrnulosti. Ovakvi pacijenti neretko imaju išijas. Do išijasa dolazi usled nagnječenja nekog živca u korenu kičme usled podizanja teškog tereta, predugog sedenja a razlog može biti i genetika. Gojazne osobe koje se ne bave fizičkom aktivnošću, a pri tom najviše vremena u toku dana provedu u sedećem položaju imaju najveće šanse da dobiju ovakvu vrstu deformiteta kičmenog stuba. 

Spondiloza – najčešće reumatsko oboljenje koštanog sistema

Da li znate da u svetu više od 80% populacije boluje od spondiloze? Reč je o reumatskom stanju koje nastaje kao posledica nepravilnog držanja tela, predugog sedenja ili kao posledica prekomerne gojaznosti. Mogu je imati kako mlađe osobe tako i osobe koje su zakoračile u petu deceniju. 

Tretmani koji daju rezultate

Lečenje bolesti kao što su išijas ili spondiloza ne zahteva neku komplikovanu proceduru. U zavisnosti od zdravstvenog stanja, pacijentu se mogu prepisati medikamenti za ublažavanje bolova u predelu kičme. Isto tako, pacijentu je potrebno pokazati vežbe koje bi trebalo da uvrsti u svoju dnevnu rutinu. Svako stanje pacijenta je priča za sebe, a fizijatar je lekar koji treba da prepiše odgovarajuću terapiju kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati u najkraćem vremenskom periodu. 

Kada je pravo vreme za fizikalnu terapiju?

Fizikalnu terapiju danas mogu koristiti kako mlađe tako i starije osobe, ukoliko ima potrebe za ovakvim oblikom lečenja. Kineziterapija, elektro, radna, ili terapija ultrazvukom i laserom, sve su ovo moguće kombinacije terapija koje mogu biti prepisane od strane fizijatra. 

Važno je da pacijent aktivno učestvuje i redovno ide na terapije kako bi one imale efekta.

Promena životnih navika može biti od koristi

Kako biste izbegli učestale nelagodnosti i bol u predelu leđa, trudite se da vodite računa o svom zdravlju. Redovno vežbajte, gledajte da u svakom trenutku kičmu držite u pravilnom položaju, izbegavajte nošenje prevelikog tereta. Ako vam posao podrazumeva sedenje za računarom na svakih sat vremena ustanite i prošetajte. Kada imate prilike, kući napravite malu pauzu, opružite se i opustite mišiće. 

Vodite računa kako noću spavate jer ako to radite u neadekvatnom položaju možete se probuditi sa bolovima u vratu ili gluteusu.