Lečenje diskus hernije je kompleksno i zahteva vreme i strpljenje jer ni problem nije nastao iznenada. Važno je reagovati što ranije zato što je tada i način izlečenja lakši i pri tome ne govorimo o prevenciji nastanka problema sa leđima.

Ja sam jedan od pacijenata koji su dozvolili da ugroze pravilan položaj kičme i osetila sam posledice „na svojoj koži“. Šta kada lekovi ne pomažu? Koji simptomi su upozoravajući? Kako se lečenje diskus hernije sprovelo u mom slučaju?

Možda moje iskustvo pomogne vama pa ako želite pročitajte kako je oporavak tekao!

Moji simptomi diskus hernije

Diskus hernija se može pomešati sa išijasom, ali donosi još neke simptome koji su bili jedinstveni, sada to i znam. Diskus hernija je jedinstvena jer se može javiti u ramenom, grudnom i slabinskom delu kičme.

Moje iskustvo je da sam povremeno, ali i sve intenzivnije imala osećaje trnjenja duž noge do stopala, ali je bio prisutan i sevajući bol i probadanje

Kada je bol postao dosadan i uporan otišla sam kod lekara, a on je pretragama otkrio da je jedan od diskusa propao, tj. probijen je i iz njega curi njegova mekana, želatinasta sredina. Kada se to desi kičma nema dobre „amortizere“ pa dolazi do nagnječenja pojedinih nerava koji bolom „sevaju“ kroz čitavu nogu.

U najzapuštenijim situacijama mokrenje i stolica ne mogu da se kontrolišu, a muškarci mogu da izgube i potenciju pa je važno pristupiti pravilnom lečenju na vreme.

Lečenje diskus hernije – moje iskustvo

Prvo se primenjuje terapija lekovima za ublažavanje bola i opuštanje mišića. Mora se sačekati da prođe najintenzivniji nelagodni osećaj da bi se pristupilo daljem toku lečenja diskus hernije.

Nakon toga na red dolazi vežbanje, a naročito je važna terapija pokretom – kinezi terapija kao deo fizikalnog oporavka. Obratite se fizioterapeutskom centru koji će pružiti stručnu pomoć jer nepravilno vežbanje pravi veliku štetu. Fizionova centar za lečenje diskus hernije je bio pun pogodat. Stručni tim sastavljen od kvalifikovanih terapeuta detektuju pravi problem i za svakog pacijenta utvrde individualan plan lečenja diskus hernije.

Uz to, meni je pomogla elektro i ultrazvučna terapija, a i hladni laser koji smanjuje upalu na obolelom delu. Pacijentima pomaže i visokofrekventni magnet koji služi da se reparira postojeće oštećenje diska.

Promena životnih navika je ključna

Više ne živim sa bolom, ali je bio dug put do tog stanja. Lečenje diskus hernije se nastavlja u kućnim uslovima gde mi je preporučeno da nastavim sa vežbanjem i dolazim na kontrole. Svaki dan se trudim da odradim preporučene serije vežbi za leđa, noge i ramena. Navikla sam da tako započinjem dan i odmah se osećam znatno bolje.

Pored tih saveta, dobila sam i one generalne o pravilnoj poziciji kičme pri sedenju i stajanju, ali i ustajanju iz čučnja i naročito opasnom podizanju tereta koji je na zemlji.

Čuvajte kičmu dok se ne stvore problemi, teret podižite držeći ga uz sebe, a dok čitate ovaj tekst povedite računa o pravilnom držanju!

Svi smo vezani za dugo sedenje, ali je i rekreacija važna u lečenju diskus hernije. Ojačavanje trbušnih i leđnih mišića će dovesti kičmeni stub u stabilan položaj i doneti vam preko potrebno rasterećenje i smanjenje svih bolova.