Prva i osnovno pitanje koje se javi kada se planira renoviranje stana jeste upravo ova koja se nalazi u naslovu, koliko će sve promene i svi radovi iziskivati ulaganja i koliko je potrebno odvojiti za sve potrebne i željene promene.

Samim tim, nameće se da je najbitnije da se odredi budžet kojim se raspolaže za tu svrhu, koliko on može najdalje da ide, kao i da mu se doda određena svota koja će biti obezbeđena za sve one dodatne, neplanirane troškove, kojih se uvek nađe kada je renoviranje u pitanju.

Kada imate pred sobom papir sa raspoloživim sredstvima, onda možete da napravite listu prioriteta, listu onoga šta je potrebno raditi iznova i šta se to sve menja, pa da se zajedno sa budžetom uklopi u plan renoviranja stana.

U svemu tome je jako važno znati da se na brojnim stvarima, kada je uređenje enterijera u pitanju, može i uštedeti, o čemu danas i govorimo.

Stolarija i instalacije

Prva stavka kod renoviranja uvek moraju biti instalacije, kako hidro, tako i elektro. Elektro instalacije su najvažnije da se srede i promene, posebno kada se radi o starijem stanu, kako bi se obezbedio dovoljan i nesmetan dotok električne energije, ali i kako bi se stan i cela stambena jedinica obezbedili od nekih nezgoda. Onda na red dolaze i vodoinstalacije kod kojih je već moguće razmišljati i o uštedama. Kupatila i kuhinje uglavnom imaju unutrašnje, metalne cevi, koje su skupe za menjanje. Ali, majstori i sami uvek savetuju da se cevi izbace napolje, kako bi uvek bile na vidiku i kako bi kvarovi mogli lako da se popravljaju, a za to se koriste plastične cevi, što iziskuje prilično manja ulaganja, pa vam ostaje više novca za neke druge stvari.

Kada je stolarija u pitanju, stvar na kojoj ne bi trebalo da žalite novac jesu sigurnosna vrata, jer što kvalitetnija, to će vam omogućiti veću bezbednost kako doma, tako i ukućana. Kod ostatka stolarije, unjutrašnjih vrata, prozora i roletni, shodno karakteristima PVC, ALU ili neke druge stolarije, možete se odlučiti i za pristupačnije rešenje, jer su uglavnom svi materijali odlični i kao toplotna i kao zvučna izolacija, sa dugim vekom trajanja.

Renoviranje manjeg stana

Ono šta je uvek veliki izazov kod renoviranja jesu male prostorije i mali stanovi u globalu. Potrebno je sve dobro planski i organizatorski sprovesti, kako bi se dobio funkcionalan, a lep prostor. Međutim, kod brojnih stvari može da se uštedi. Pa tako ukoliko želite da pregradite neku prostoriju, uradite to postavljanjem harmonika vrata ili pregradnim zidom od regips ploča, što su rešenja koja ne iziskuju mnogo vremena, a ni mnogo novca. Kada krenete sa uređivanjem enterijera, pogledajte šta se to može uraditi po pitanju izrade nameštaja po meri, budući da ćete tako najfunkcionalnije opremiti dom, iskoristiti sve njegove prednosti, ali i mane, a svaki komad nameštaja ćete platiti nekad isto, a često manje nego što su to već gotovi proizvodi u salonima i fabrikama.

Određene uštede možete ostvariti i kada su podovi i zidovi u pitanju. Beli zidovi su najzahvalniji za rad, pa samim tim i manja su ulaganja, što važi i za podove poput raznih laminata, tarketa, koje savršeno uklapate u enterijer, odličnog su kvaliteta, a daleko su jeftiniji nego postavljanje i sređivanje parketa.