Renoviranje stana obuhvata skup aktivnosti i izmena u prostoru koje imaju za cilj poboljšanje njegovog izgleda i funkcionalnosti tokom dugog niza godina. Reč je jednom od najkomplikovanijih radova za izvođenje, naročito ako govorimo o detaljnoj adaptaciji koja obuhvata i radove na instalacijama u podovima i zidovima.

Radovi podrazumevaju krupne promene u prostorijama pa je važno pronaći najbolji način i adekvatno se spremiti za renoviranje da bi posao bio završen efikasno, povoljno i u što kraćem roku.

Angažujte firmu za renoviranje stana jer će vam se višestruko isplatiti

Sa razlogom postoje profesionalci u svakom poslu pa i kada je u pitanju adaptacija stanova.

Firme koje se bave ovakvim radovima zapošljavaju profesionalne radnike iz svih oblasti i organizuju ih tako da mogu da rade više projekata istovremeno, a da svaki bude odrađen u najkraćem vremenskom periodu.

Razlog za to se nalazi u činjenici da su majstori stručni, a samim tim i brzi, ali i da su raspoređeni tako da različite poslove rade istovremeno ili jedan za drugim, bez gubitka vremena i „praznog hoda“.

Vama će na ovaj način većina odluka oko renoviranja stana biti olakšana jer ih preduzeće uzima na sebe. Rado će davati savete i pomoći pri svim odlukama pa je i to veliki plus za angažovanje profesionalaca.

Kakve promene želite da uradite u svom domu?

Morate osmisliti kakve promene želite da uradite. Nakon konsultacija sa radnicima firme znaćete da li treba da menjate elektro-instalacije ili vodovodnu mrežu, ali podne i zidne obloge hoćete sasvim sigurno. To znači da vas čekaju odluke o odabiru pločica, podova, molerskih tehnika, kupatilskog nameštaja i sanitarije

Ukupan budžet za adaptaciju stana obuhvata i ove troškove pa će vam trebati neko vreme da pomirite želje i mogućnosti. Najbolji način za to je da posetite velike prodajne centre koji imaju veliku ponudu, a samim tim i različite cene pa ćete neke proizvode kupiti jeftinije, neki će biti skuplji, ali uklopiće se u budžet.

Tačne dimenzije i savete o najboljim vrstama ćete dobiti od majstora koji radove izvode, ali i u radnjama pa ćete rezervisati odgovarajuće modele.

Obavezno pitajte i za mogućnost da neodgovarajuće vrste zamenite jer se i to može dogoditi prilikom uklapanja opreme, naročito u kupatilu.

Završne pripreme za adaptaciju

Pre početka izvođenja radova vas čeka još jedna obaveza, a to je da raspremite prostorije da bi majstori mogli da rade nesmetano. Nameštaj i stvari se iznose kao i tepisi i zavese.

U dogovoru sa Firmom za renoviranje dogovorite da oni organizuju odnošenje otpada i obezbede kontejner za to, a na vama je upozorite komšije na buku, majstore i dajte rok do koliko će to trajati. Sa preduzećem se ti rokovi utvrđuju na početku i ostaju ispoštovani pa je i organizacija lakša.

Adaptacija nekog prostora nije uvek laka, a naročito ako je on već useljen i nalazi se u zgradi. Neka vam dobra priprema pomogne da ceo proces prođe bez neprijatnih iznenađenja, jeftino i u dogovorenom roku.

I na kraju, neka vas kroz sve vodi misao da ćete dobiti potpuno transformisan i bezbedan dom za život. Izgledaće prelepo i biće takav barem nekoliko narednih decenija.