Iako se misli da protezu treba da nose isključivo ljudi kojima su zubi preklopljeni li rastu nepravilno, fiksne proteze se preporučuju i pacijentima kod kojih je primetan veći razmak između zuba.

Ipak, da bi stomatolog kome je to specijalnost bio u mogućnosti da iznese svoje mišljenje o tome da li je neophodna fiksna ili mobilna proteza, mora da izvrši pregled.

Tek nakon što bude izvršen pregled specijaliste ortopedije vilice, te utvrđeno da li postoji opravdani razlog, biće preporučen pacijentu i postupak lečenja.

Kako izgleda prvi pregled ortodonta?

Preporuka je da čim roditelji primete određene nepravilnosti u rastu zuba kod deteta, zakažu pregled kod specijaliste ortopedije vilice. Međutim, mnogi to ne čine sve dok deca ne odrastu i sama potraže savet stručnjaka u vezi sa time kako da isprave određene nepravilnosti.

Dakle, onog trenutka kada odlučite da posetite ovog stručnjaka, nemojte misliti da to automatski znači da ćete nositi bilo kakvu protezu, jer to sve zavisi primarno od procene i mišljenja ortodonta.

Pored toga, tokom prvog pregleda će biti urađena sva neophodna snimanja ili će pacijenta iz konkretne ordinacije uputiti u to koje snimke mora da donese na prvi pregled.

Zatim će sa ortodontom porazgovarati o svojim navikama, kako bi i na osnovu toga utvrdio da li možda nešto od onoga što čini pacijent svakog dana utiče loše na stanje njegovih zuba.

Ugradnja fiksne proteze

Smatra se da su takozvani fiksni ortodontski aparati ili kraće fiksne proteze za zube najbolji način da se reše određene poteškoće koje nastaju usled nepravilnog rasta zuba.

Najpre da napomenemo da se takve proteze sastoje od žičanih delova i bravica primarno. Tačnije, od žičanih lukova koji spajaju bravice, kao i od prstenova ili tuba, koje se pričvršćuju na šestice, kako bi proteza bila što bolje fiksirana.

U zavisnosti od ponude same ordinacije, možete zahtevati i takozvane estetske bravice, na primer. A u ponudi su i samoligirajuće bravice, koje su mnogo lakše za održavanje. A upravo fiksne proteze koje podrazumevaju korišćenje takvih bravica se smatraju boljom opcijom, zato što se najpre ne taloži u velikoj meri hrana, a obično se i takve fiksne proteze nose kraće od klasičnih.

Pošto bude izvršena ugradnja, potrebno je da poštujete pravila u vezi sa kontrolama. Većina specijalista ortodoncije preporučuje da se kontrole vrše na svakih 4 do 6 sedmica.

Higijena usta je izuzetno važna

Možete biti sasvim sigurni da ćete jasne smernice o održavanju higijene zuba dobiti odmah nakon ugradnje fiksne proteze od ortodonta.

Saznaćete tom prilikom i šta vam je potrebno da biste pravilno održavali higijenu.

Nemojte zaboraviti da je izuzetno važno da to činite, kako ne biste imali dodatnih poteškoća. Stomatolog koji vam bude ugradio protezu će vas uputiti i u važnost pranja zuba nakon svakog jela, a preporuka je i da obavezno operete zube neposredno pre spavanja.

Obično se preporučuje da higijenu održavate uz korišćenje mekane četkice za zube i blage paste. Morate voditi računa i da to radite naročito pažljivo. Pošto skinete sve ostatke hrane na taj način, biće potrebno i da specijalnom četkicom očistite bravice, a zatim i da koncem uklonite ostatke hrane između zuba.

Preporuka je i da koristite tečnost za ispiranje usta.