Pronaći mesto za život nije laka odluka i često da bi se došlo do konačnog rešenja, treba razmisliti o velikom broju faktora. Razlozi koji utiču na ovu odluku su brojni i zavise od životnog stila i uzrasta. Ipak, najčešći vid migracije iz manjih sredina u veće gradove se dešava zbog potrage za boljim životnim standardom i bogatijom ponudom.

Iako postoji grupa mladih koji se odlučuju za život na selu u potrazi za mirom, veći procenat mladih prelazi u veće gradove kako bi imali bolje šanse za posao i više mogućnosti za stvaranje budućnosti.

Bogatiji kulturni život

Ukoliko pomislite na sve kulturne manifestacije, kako one koje se održavaju jednom godišnje ali i one koje možete da posetite svakog dana, gradovi prednjače na svim listama. Kulturni život u selima je uvek slabiji, ponuda se svodi na svega nekoliko dešavanja mesečno te mladi nemaju dovoljno uslova za obilazak kulturnih događaja.

U gradovima je situacija drugačija, svakog dana možete da birate između nekoliko različitih tipova događaja i da malo bolje organizujete svoje vreme. Bilo da se radi o odlasku na književna događanja, uživanje u čarima pozorišta ili provođenje slobodnog vremena obilazeći galerije i muzeje, život u gradu je stvoren za sve one koji uživaju u bogatoj kulturnoj ponudi.

Više opcija za stvaranje doma

Pronalazak stambenog prostora je često jedan od faktora o kom mladi razmišljaju kada žele da se osamostale. Oni koji žele da olakšaju sebi život, odlučuju se za stanove jer su troškovi ali i način održavanja dosta lakši. Upravo zato, stanovi u gradovima su im najprivlačnija opcija, a kako u selima nema dovoljno ponude, odlučuju se na selidbu u gradove gde se stalno gradi i postoji dosta opcija za kupovinu.

Kada je u pitanju prodaja stanova, Beograd se i dalje nalazi na vrhu lestvice najpopularnijih gradova za život. Mogućnosti koje prestonica ima za mlade ljude su glavni razlog zašto je ovaj grad uvek u vrhu liste i zašto je tržište nekretnina ovde uvek najdinamičnije.

Dvoje mladih u dvorišu

Bolje poslovne mogućnosti

U selima su često poslovi fokusirani na nekoliko državnih preduzeća i slabo razvijenu industriju te su šanse za posao uvek manje. U gradovima je sve razvijenije te čak postoji i mogućnost za prekvalifikaciju i pronalazak posla koji može povoljno da utiče na finansijsku situaciju. Pored toga, u gradu postoji više mogućnosti za napredovanje te je to razlog zašto se mladi pre odlučuju na posao u gradovima, čak i kada to dolazi sa određenom dozom rizika.

U gradovima se razvijaju i moderna zanimanja koja privlače mlade koji žele da imaju više mogućnosti, pogotovo kada je rad od kuće ili posao u IT sektoru u pitanju. Takođe, u gradovima postoji mogućnost menjanja posla, što je jedan od trendova modernog načina života.

Mogućnost za obrazovanje

Svi univerzitetski centri u našoj zemlji se nalaze u gradovima, a samim tim i prilika za obrazovanje čini da mladi ljudi napuštaju seoske predele kako bi olakšali studiranje. Ruralni predeli tako ostaju daleko iza svih koji žele da nastave školovanje i pruže sebi šansu za boljim uslovima prilikom zaposlenja.

Pored toga, u gradovima se nalazi više prilika za dodatno usavršavanje što je posebna prednost onima koji bi da promene zanimanje, izbore se za mesto gde vlada velika konkurencija ili da jednostavno nastave sa profesionalnim usavršavanjem. Takođe, u gradovima imaju bolje šanse da se povežu sa ljudima koji se bave istom profesijom kako bi pronašli ljude sličnih intereseovanja.

Ovo su samo neki od razloga zašto je potrebno razmisliti o selidbi u neki veći grad koji ima šta da ponudi. Ovaj trend migracije mladih će u narednom periodu da poraste sa otvaranjem brojnih mogućnosti koje pospešuju kvalitet života, pružaju nove šanse za stvaranje porodice i sopstvenog doma.