U poslednje vreme se sve češće susrećemo sa izrazom matični sok, jasno nam je da se radi o veoma zdravoj namirnici, ali šta je to što ga razlikuje od bilo kog drugog soka koji se dobija takođe prirodnim putem.

Dakle, matični sok razlikuje se od drugih sokova po tome što najčešće prođe samo 24h od branja voćkica do pravljenja soka On se dobija se od zrelog, svežeg voća, koje nije zamrzavano, nije fermentisalo i slično, pa se na taj način u voću zadražvava voda kao i svi vredni nutritivni sastojci. Matičnom soku se ne dodaje vode, i on sadrži samo onu koja je već u voću. Takođe, nema dodatnog šećera ili aditiva.

Pravi se od najkvalitetnijeg voća, odmah nakon njegovog branja, zatim se vrši pasterizacija na 80 stepeni, nakon toga sok se hladi i može se u najkraćem periodu konzumirati. Kao što vidite možete ga napraviti sami kod kuće, a ukoliko niste u prilici možete ga naći u boljim radnjama, a naročito u radnjama zdrave hrane.

Matični sok od aronije

Matični sok od aronije u radnjama najčešće pronalazite pod odrednicom (100%) hladno ceđeni sok od aronije. Kada vam napomenemo sve prednosti po zdravlje ovog bobičastog voća nećete više odvraćati pogled i odmahivati glavom kada vidite cenu. Da cena je visoka, ali s razlogom. Zbog čega je tako, čitajte u nastavku teksta.

Uvek postoji varijanta da sami uzgajate aroniju i pravite matični sok od aronije ili da kupujete aroniju na pijacama, međutim tada nećete uvek biti sigurni kada je voće ubrano. Ali i to se može rešiti ukoliko se dovoljno raspitate možete pronaći ljude koji gaje aroniju i koji će vam prodavati istog dana.

Direktnim ceđenjem bobičastog voća dobijate sok koji sadrži redak vitamin P, kao i vitamine B2, B6, E, C i vitamin A. Aronija je poznata kao najveći prirodni antioksidans. I njena lekovita svojstva su:

Jačanje krvih sudova i poboljšavanje cirkulacije

Aronija sadrži fenol koji dezinfikuje krvotok, što utiče i na brže zarastanje rana, ali i na pojavu dijabetesa, pored toga aronija  značajna je zato što smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove. Preporučuje se naročito ljudima koji imaju neuravnotežen krvni pritisak, jer aronija održava normalan krvni pritisak.

Aronija čuva zdravlje vaših očiju

Aronija čuva vaše oči jer sadrži veliku količinu karotena koja sprečava pojavu katarakte i druga oštećenja oka. Pored karotena, sadrži i flavonoide (lutein i zeaksatin) koji sprečavaju razne upale oka.

Aronija reguliše telesnu težinu

Ukoliko vam teško ide da se rešite „salca“ na stomaku i vrlo lako ga povratite samo uvrstite aroniju u svoju ishranu, jer aronija sadrži dijetalna vlakna, koja vas drže sitim i punim energije i snage, a pritom ima mali broj kalorija i masnoće, što je svakako plus i što je još jedan od razloga zašto treba da uvrstite aroniju u svoju ishranu.

Aronija za jačanje imuniteta i protiv prehlade

Ukoliko redovno koristite aroniju prehlade će vas zaobilaziti, što je možda najbitniji razlog da je uvrstite u svoju ishranu ako niste do sada, jer aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva, kao i poveću količinu vitamina C. Sve ovo je čini odličnom za podizanje imuniteta i otpornosti organizma.