Mnogima reč malč ne znači mnogo, jer se ne susreće baš često u govoru, niti se može van usko specijalizovanih tekstova pročitati, ali ako kažemo da se radi o nečemu što svakodnevno viđate po svojim gradovima i okruženju, a šta okružuje drva i cveće, onda ćete odmah znati o čemu je reč.

Malč predstavlja parčiće drveta, ljuspice, koje su često i obojene u nekoj boji, poput crvene, žute, a okružuju zemlju oko drveća, zemlju u baštama, neke cvetove, dajući im veoma lep izgled. Jedna od namera korišćenja malča jeste ta, da se dekorativni momenat, vizuelni izgled jednog dela bašte ili nekog parka u gradovima poboljša, ali je to tek ono šta na početku vidimo, budući da malč ima daleko važnije funkcije od samog ulepšavanja eksterijera. Pre toga, dobro je saznati kako se dekorativni malč dobija i na koji način se boji.

Od čega se malč pravi?

Kao što se odmah da primetiti, malč se pravi od drveta, tj nastaje seckanjem drveta na sitne komade. Ovo nije nešto što je od skoro izmišljeno, već se imitira proces koji se dešava u samoj prirodi, a to je da kora i grančice drveta padaju oko njega, štiteći zemlju u kojoj se nalazi, zbog čega biljka ili drvo bolje napreduju. Kada se drvo isecka i dobije se takozvani malč, onda se ostavlja ili u svojoj boji ili se premazuje nekom od boja, poput crvene, žute, braon, plave, pravi se i šareni malč, a boje koje se koriste su vodootprone i održavaju ga godinama celim i izdržljivim. Dobro je znati i to da za malč cena zavisi od same boje. Pa će tako za sasvim prirodni malč cena biti najmanja, dok će veće cene biti za one u boji, a same razlike se postavljaju prema njoj.

Od malča se ne može otrovati niko, tj. od boje koje se koriste, jer su sasvim pogodne i za životnu sredinu i za ljude, ali i za životinje, pa tu ne postoji nikakva opasnost, niti mesto za bojazan od njegovog korišćenja i stavljanja.

Čemu služi malč?

Već smo na početku napomenuli ono što je najvidljivije, a to je dekoraitvni element koji je nesumnjivo najprimetljiviji kada se malč postavi oko drveta, cveta, po celoj bašti, posebno kada se radi o nekoj upečatljivoj boji. Međutim, ovo nije glavni uzrok upotrebe malča, jer se njegova upotreba vezuje najpre za bolje napredovanje biljke.

Malč je najbolja zaštita od korovnih biljaka. Prekrivajući zamlju okolo drveta ili cveta, on sprečava rast korova, čime biljka u svakom trenutku dobija dovoljno potrebnog prostora da se razvija i raste. Pored toga, malč čuva vlagu zemljišta, što je posebno važno u toplim, letnjim danima, kada se zemlja jako brzo suši. Važna uloga malča se vidi i u zimskim uslovima, kada prekrivajući zemlju štiti koren biljke od izmrzavanja, što joj omogućava da preživi uslove hladnog vremena. Na kraju, kada dođe do raspadanja malča on hrani zemlju, pa time utiče na poboljšanje njenog kvaliteta zbog čega biljke i drveće mogu bolje i lepše da napreduju.