Na praznike nas uvek asocira svečana garderoba, dobar provod, svetlucavo raspoloženje, ali i obilje različitih jela na našoj trpezi. Ako su Vam dosadili standardni, uglavnom preobilni, obroci, razmislite koja bi to malo drugačija kuvana jela mogla da dođu u obzir, kako biste oduševili i svoje ukućane i goste koji Vam dođu u ovim najsvečanijim danima.

Standaradna kuvana jela i njihove dijetalne verzije

Posna kuvana jela uglavnom se pripremaju samo za posne slave, te se gotovo redovno pravi pasulj za ovaj dan. Umesto standardnog prebranca, možete birati riblju čorbu koja je podjednako hranljiva i ukusna, ili salate u posnim verzijama sa crvenim pasuljem i komadićima ribe. Svakako se za ovaj dan preporučuju kuvana jela od povrća, poput onih od spanaća ili krompira, kao dodatak pečenoj ribi.

U posnoj verziji možete pripremiti i kuvana jela poput sarme (bez mesa, sa pirinčem) ili musake, koju možete dobiti mešanjem krompira, paradajza ili plavog patlidžana. I razne posne špagete u sosu od paradajza, kombinovane sa tunjevinom, mogu biti pun pogodak.

food-1324774-compressed

Za Uskrs očekuje se obilna trpeza, te su kuvana jela poput standardne sarme neizbežna. Naravno, tu se računaju i različiti dodaci pečenju ili piletini, poput pirea ili graška.

Ako želite nešto originalnije, kuvana jela poput spanaća, graška, seckane šargarepe i boranije, zapečena sa različitim prelivima, takođe mogu biti odlično rešenje. Njima se uglavnom dodaje piletina ili ćureće belo meso.

Vaše goste mogu oduševiti i kuvana jela kojima se ne dodaje majonez ili zaprška, već se umesto toga koristi samo nekoliko kapi maslinovog ulja. Na ovaj način, čuvate i sve nutritivne vrednosti namirnica. Pripremite nestandardne lazanje sa ćuretinom i raznim povrćem i uživajte u mnogobrojnim pohvalama.

Kuvana jela poput pilava preobrazite integralnim pirinčem i poslužite u kuglicama, a paprikašima dodajte neke neobične začine. Svi će biti prijatno iznenađeni.

Čorbe u svim varijantama

Veoma ukusna i najčešće kuvana jela jesu supe sa domaćim rezancima, te je gotovo nezamislivo da budu kraljice stola i za svečane, praznične ručkove.

Međutim, ove godine možete uraditi i nešto potpuno drugačije – umesto supe, pripremite čorbe. Pomenuta riblja čorba biće sjajno rešenje za Uskršnje praznike, dok one pileće ili teleće možete ostaviti za neku drugu svečanu priliku.

Pošto su kuvana jela poput čorbe nekada dovoljna i za čitav obrok, napravite sami sa sobom dogovor kako ne biste brinuli o višku kilograma posle praznika: obilan ručak znači malo blažu večeru, za koju možete pojesti samo čorbu.

Dodajte malo (više) povrća

Neka malo drugačija kuvana jela, poput pilava sa integralnim pirinčem, mogu poslužiti kao inspiracija i za dodavanje nešto više povrća u preobilne novogodišnje obroke.

Primera radi, kuvana jela kao što su gulaš i paprikaš često se polsužuju sa krompir-pireom, koga je uvek dobro zameniti nekom dijetalnijom verzijom – na primer, šakom integralnih makarona ili integralnog pirinča. Mesu je uvek bolje dodati spanać ili kupus umesto graška i krompira, te možete baratati namirnicama i u kuvana jela dodavati ovo povrće, te na taj način tajno uštedeti kalorije za vreme novogodišnjih praznika, kada je to gotovo nemoguće postići.