Jedna od onih stvari koje ne doživljavaju svi isto je doček Nove godine. Dok se jedni mesecima pripremaju za najluđu noć u godini, drugima to i nije toliko bitno i ne žele veliku pompu oko toga. Međutim, čak i ovi drugi koji ostaju kod kuće pripreme nešto posebno za to veče – malo bolju večeru, neko lepo piće, pozovu prijatelje ili prosto u krugu porodice dočekaju ponoć. I zaista nema ništa loše u tome da se stara godina isprati i dočeka nova uz pesmu i veselje uz koje obavezno dolazi i velika doza optimizma. 

Gde se najčešće slavi Nova godina?

Tradicionalna mesta za doček Nove godine su restorani i klubovi. U mnogim poznatim lokalima za doček nastupaju velike estradne zvezde i slobodno se može reći da je to centralni događaj u godini. 

Doček Nove godine organizuju i razni kafići, pabovi, mesta koja inače rade rade kraće, u ovoj prilici radno vreme je značajno produženo. U ovoj prilici se mogu čuti odlični bendovi koji sviraju domaću i stranu popularnu muziku. Osim toga, skoro svim gradovima ima i mesta u kojima se može slušati odličan rok ili džez.

Mnogi veći gradovi organizuju i velike besplatne novogodišnje koncerte na trgovima. Tu sugrađani, ali i turisti svih generacija zajedno uživaju uz dobru muziku i kuvano vino ili rakiju.

Novogodišnja putovanja

Novogodišnja putovanja su sve popularnija među našim sugrađanima. Mnogi se odlučuju da najluđu noć provedu u nekom turističkom centru u zemlji gde je zagarantovan dobar provod. S druge strane, ima onih koji za doček Nove godine žele da budu u inostranstvu, najčešće u nekom velikom evropskom gradu. 

Među mladima je u poslednjih nekoliko godina sve popularniji odlazak na egzotične destinacije za novogodišnje praznike. Zbog toga mnoge turističke agencije nude aranžmane za doček Nove godine na Zanzibaru, Kubi, u Meksiku, Dominikanskoj Republici, na Maldivima…

Kada planirati doček Nove godine?

Mnogi klubovi i restorani zabavu za doček Nove godine počinju da planiraju nekoliko meseci unapred. To znači da se nekoliko nedelja pred doček mogu naći informacije o tome kakav sadržaj nudi određeni lokal. Reklame za organizovani doček se najčešće mogu naći na društvenim mrežama, ali i na sajtovima turističkih organizacija ili, ako su u pitanju veći gradovi, na specijalizovanim sajtovima na kojima se mogu naći informacije o dešavanjima u gradu u toku čitave godine. 

Upravo bi tada, nekoliko nedelja pred doček Nove godine trebalo da se organizujete sa partnerom, društvom, i usaglasite oko toga gde ćete ići na zabavu. Za ovako rano planiranje unapred postoji opravdan razlog – u mnogim restoranima ili klubovima se ulaznice brzo rasprodaju, pogotovo ako neka poznata estradna zvezda gostuje, pa se može desiti da, ako zakasnite, nećete naći mesto. 

Čak je i u kafićima, pabovima i barovima gde se ne naplaćuje ulaz za doček potrebno unapred rezervisati sto kako biste bili sigurni da ćete imati mesto za sedenje.

Ovo rano rezervisanje je praktično i zbog pripreme toalete za doček Nove godine jer većina žena za tu noć planira da kupi neki novi komad odeće. Ukoliko nekoliko nedelja ranije znate gde ćete da idete na zabavu imate dovoljno vremena da pronađete savršenu haljinu ili da zakažete frizuru i šminku.

Svako ko želi negde da otputuje za doček bi trebalo da rezerviše kartu i smeštaj ili da uplati aranžman u agenciji nekoliko nedelja ranije.