Uglavnom nismo ni svesni stalne borbe koja se vodi u našem organizmu, kao ni mogućnosti da možemo itekako doprineti borbi i olakšati posao „dobrim momcima“. Svakodnevno izlažemo naš organizam raznovrsnim virusima i patogenim organizmima ali zahvaljujući imunitetu naše zdravlje ostaje očuvano. 

Šta je imuni sistem

Čovekov imuni sistem kao prva linija fronta u odbrani zdravlja predstavlja jedan veoma značajan i složen ćelijski sistem. Sistem limfnih sudova kojem prolazi limfa povezuje organe koji čine imuni sistem, a oni su: limfni čvorovi, grudna žlezda, slezina, adenoida i krajnici. Iz krvi, u periferne limfne kapilare dolazi limfa koja je sa sobom ponela štetne materije do većih limfnih sudova kao što su čvorovi. Na ovim mestima se ona fltrira i neutrališu materije koje su štetne po naš organizam. U slučaji infekcije dolazi do uvećanja ovih čvorova jer u njima u procesu uništavanja antigena dolazi do gomilanja antitela. Slezina ima sličnu ulogu kao i čvorovi. 

 

Kako možemo doprineti jačanju imuniteta

Pre svega, najznačajniji doprinos koji možemo pružiti našem organizmu za jačanje imuniteta, a tako i pojedinačnim sistemima, je da omogućimo uslove života da ne narušavamo prirodni mehanizam odbrane. Potrebno je prilagoditi stil života kako bismo imali redovan i kvaliteta san u trajanju od 8 časova, a kada je reč deci i duže, do 14 časova. San nam omogućava regeneraciju organizma i neophodno je da mu to pružimo. Takođe fizička aktivnosti, posebno aktivnosti na otvorenom, doprinose očuvanju zdravlja i dobrog raspoloženja posebno u hladnijim danima. Boravak na otvorenom ima veliki značaj i zbog izlaganja sunčevim zracima koji omogućavaju stvaranje vitamina D, veoma značajnog za naš imuni sistem. Dodatnu podršku pruža naša ishrana koja bi trebala da bude raznovrsna i bogata voćem i povrćem kako bismo omogućili na dnevnom nivou unos dovoljne količine potrebnih vitamina i minerala. Naravno, i drugih elemenata potrebnih za nesmetano funkcionisanje celog organizma, ali ćemo više pažnje posvetiti vitaminima i mineralima jer značajno utiču  nafunkcionisanje imunog sistema. Neki od najznačnijih su vitamin C, A, E, D, kompleks vitamina B, cink, gvožđe. U slučaju kada nismo u mogućnosti da ih unesemo ishranom u doovljnoj količini ili u slučajevima kada je potreban povećan unos usled već oslabljenog imuniteta, možemo pribegnuti suplementaciji.  Na ovaj način se mogu uneti pojedinačni vitamini i minerali ili njihovi kompleksi koje mogu činiti svi potrebni elementi koji ispunjavanju dnevne potrebe organizma. U skladu sa potrebama organizma i konsultacijom sa lekarom možete dodatno uneti elemente koji su potrebni u potrebnoj koncentraciji. Svakako, oni ne mogu zameniti pomenute zdrave navike ali uz pomoć njih organizam se može prirodnim putem izboriti i ozdraviti. Ovaj put je potrebno birati kada je god to moguće jer ubotreba antibiotika nema samo pozitivne efekte. Pored loših bakterija oni eleminišu i one dobre bakterije koje doprinose našem zdravlju i imunitetu. Kako bismo održavali optimalan odnos dobrih bakterija, savetuje se da u ishrani budu prisutni i fermentisani proizvodi kao što su kiseli kupus i jogurt.

Pomenute, naizgled male stvari mogu biti značajna podrška organizmu i predstavljaju osnovne korake u jačanju iminiteta. Posebno su važne u periodima kada se organizam izlaže povećanom stresu koji negativno utiče na sve sisteme našeg organizma pa tako i na imunitet.