Ukoliko svoje mališane naučite na vreme da se brinu o oralnoj higijeni, uštedećete dosta energije i vremena u budućnosti. Ne samo to, nego ćete ih naučiti korisnoj i neophodnoj navici koja će im neizmerno značiti u daljem životu. Ipak, znajući koliko se deca plaše zubara i koliko vole da jedu slatkiše, ovo je svakako laške reći nego učiniti. S obzirom na to da često ne prate sopstvene obaveze, jer su još uvek mali da se brinu o budućnosti, trebalo bi da sa njima lagano i postepeno prođete kroz zabavne načine koji će im pomoći da se oslobode straha od zubara i da nauče pravilno da se brinu o svojim zubima i desnima. Evo šta treba da uradite kako na njih, a ni na vas, ne bi vikali po raznim stomatološkim ordinacijama.

Rano kod zubara

Stomatoloske ordinacije su nešto što je neophodno. Iako ih mnogi ne vole, one su izuzetno potrebne jer pružaju ogromnu uslugu svima koja je potrebna. Stoga je vrlo bitno da decu naučite, dok su još uvek mali, da redovno posećivanje zubara treba da im postane navika. Preporučuje se da svoje dete odvete u neku od stomatoloških ordinacija negde oko prvog rođendana. Tada će se pre svega, osloboditi straha, odnosno probiti led kada su u pitanju posete zubaru. Tokom te prve posete zubar će samo ustanoviti stanje koje trenutno postoji u usnoj duplji vašeg deteta. Očekuje se da prvi zubi vašem detetu izbiju oko šestog ili sedmog meseca, tako da će zubar imati i poneki zub da pregleda, pored desni naravno.

Čim zubi krenu, kreću i pranja

Redovna higijena je nešto što se uči i nešto što treba da se usvoji što pre je moguće. Dakle, čim počnu zubi sa rastom, trebalo bi dete da naučite da ih što redovnije održava. Idealno bi bilo da odmah usvoji naviku da pere zube 2 puta dnevno ali ukoliko se detetu to ne bude dopadalo onda možete početi i sa samo jednim pranjem. Postepeno bi bilo dobro da dete samostalno usvoji naviku da 2 puta u toku dana pere zube. Postavka od 2 pranja, jedno ujutru, jedno uveče je sasvim dovoljna za početak. Bilo bi jako dobro da dete, vremenom, krene sa pranjem zuba češće, primera radi nakon svakog većeg obroka. Naravno, u tom periodu ćete vi biti ti koji će detetu čistiti zube. To će se dešavati sve do druge ili treće godine, odnosno dok dete ne bude u stanju da samo pere svoje zube. Do tog trenutka ga treba naučiti o važnosti održavanja oralne higijene.

Stalni zubi  će zauzimati prostor mlečnih

Ono zbog čega ćete dobiti dodatne pohvale u stomatološkim ordinacijama u koje budete vodili svoje dete je shvatanje da će stalni zubi upravo nicati na mestima na kojima se trenutno nalaze mlečni. Kako vaše dete ne bi imalo karijes i ne bi bilo redovno u tim istim stomatološkim ordinacijama, redovno održavanje zuba je ključno. Loše održavani mlečni zubi umeju da stvore ogromne probleme vašem detetu u daljem razvoju. Infekcije i nelagodnosti su nezaobilazne ukoliko se mlečni zubi ne održavaju kako treba. Zapamtite, oni su nosilac prostora koji će kasnije zauzimati stalni zubi vašeg deteta.

Pogledajte spisak stomatoloških ordinacija u Beogradu i Srbiji.