Ana Vintur je modna urednica magazina ,,Vogue’’ i ikona stila, koja svoju prepoznatljivu bob frizuru sa šiškama ne menja od svoje 16 godine. Ona je mišljenja da kad jedna žena pronađe frizuru koja joj odgovara, ne treba da je menja.

U nastavku teksta, otkivamo kako da najbolje uskladite boju kose sa vašim tenom i kako da pronađete frizuru koju ćete autentično nositi, baš kao Ana Vintur.

Neka vam boja kose doda sjaj na licu

Činjenica je da vam vaša prirodna boja možda najbolje stoji i uklapa se u ten, boju očiju i obrva. Međutim, to ne znači da vam druge boje ne mogu podjednako dobro stajati.

Žena treba da eksperimentiše sa kosom, ako ima želju za tim, i da se ne plaši promena jer jedno je sigurno – kosa raste!

Prilikom eksperimentisanja sa bojom, treba koristiti kvalitetne farbe, kao što su Igora highlifts farbe za kosu, jer će se tako minimalno oštetiti vlasi.

Naravno, preporučuju se i posebni preparati koji će negovati kosu od raznih tretmana, bilo da je to farbanje ili blanš.

Ne postoji univerzalno pravilo koje propisuje da određena boja odgovara samo jednom ,,tipu’’ kože i tena, ali postoje neke osnovne smernice koje mogu biti od pomoći prilikom odabira boje kose.

Farba

Ako imate toplu boju tena (npr. zlatno ili maslinasto podtoniranu kožu), obično vam bolje odgovaraju toplije nijanse kose, kao što su bakarna, smeđa s crvenkastim nijansama ili zlatno smeđa.

Ako vam je koža hladno podtonirana (npr. ružičasta ili plava nijansa podtona), hladnije nijanse kose poput pepeljaste, plave, ljubičaste i crne često bolje odgovaraju.

Međutim, ako je vaš ten neutralne boje, možete eksperimentirati s različitim nijansama kose jer vam obično dobro stoje i tople i hladne nijanse.

Tamnokošci često mogu nositi raznovrsne boje kose, uključujući crnu, tamnosmeđu, kestenjastu i crvenkastu.

Svetao ten obično se dobro slaže s plavim, svetlo smeđim i platinastim nijansama kose.

Oblik lica uslovljava dobru frizuru

Za određivanje najbolje frizure, oblik lica je presudan faktor. Razlikujemo ovalno, kockasto, srcoliko, izduženo i lice koje je u obliku dijamanta.

Ovalno lice omogućava različite frizure i većina mu pristaje. Ovakav oblik lica ima poznata glumica Mila Kunis.

Ovalno lice je duže nego što je šire, a donji deo lica je širi od gornjeg. Ako imate ovalno lice, odlično će vam pristajati dečačke frizure, kovrdžava kosa u opuštenoj punđi, ravna kosa do ramena ili lepršave lokne. 

Kvadratno lice ima izražene crte i ravnu dužinu gornjeg i donjeg dela lica, pa duga, negovana kosa s blagim talasima ili blaga bob frizura može omekšati izgled. 

Ovakav oblik ima model i glumica u filmu ,,Američka lepota’’ – Mena Suvari.

Izduženo lice podrazumeva pravougaonu proporciju, te treba izbegavati kratke kose do brade, a ravno sečene šiške ili šiške sa strane mogu biti dobra odluka. 

Duga kosa koja je stepenasto ošišana takođe odgovara ovom tipu lica. Treba izbegavati kratku kosu do brade, jer može dodatno naglasiti oblik lica.

Američka glumica Lusi Lju šarmantno nosi frizure koje pristaju ovom obliku lica.

Srcasto lice, koje podseća na trougao, najbolje izgleda s bob frizurom do brade, a preteran volumen i potpuno zalizana kosa nisu preporučljivi.

Ovakav oblik prepoznaćete kod ,,pravne plavuše’’ – Riz Viterspun.

Oblik dijamanta, izdužen u dužinu, sa širokim jagodicama i izraženom bradom, zahteva izbegavanje kratkih šiški i preterani volumen.

Viktorija Bekam je primer žene koja ponosno ističe dijamantski oblik lica i eksperimentiše sa raznim frizurama.

Večita dilema – da li ošišati šiške?

Šiške nikada neće izaći iz mode, a mogu se nositi na mali milion načina.

Da li će nekome šiške pristajati zavisi od njihovog čela? Da li je ono visoko i veliko ili nisko i malo?

Ukoliko imate visoko čelo, šiške su odličan izbor. Naravno, prvo treba uzeti u obzir debljinu i teksturu vaše kose. 

Šiške mogu biti izazovne za oblikovanje kod žena s gustom ili jako kovrdžavom kosom, pa treba razmislite o kratkim slojevima koji sežu do brade ili pokušajte oblikovati svoje šiške blagim talasima.

Ukoliko ste odlučili da želite da ošišate šiške, ima nekoliko stvari kojih morate da budete svesni.

Šiške zahtevaju redovno šišanje da bi se održao oblik koji želite da imate.

Ukoliko vas se kosa često masti, imajte na umu da su šiške prve na udaru. Morate ih redovno prati kako bi one izgledale uredno.

Često se dešava da svaka dlaka u šiškama vodi svoju politiku! Potovu kad se tek probudite. 

Oblikovanje može vam nekad oduzeti više vremena, zato se preporučuje da nabavite četku čija će veličina odgovarati za proces stilizovanja. Možete koristiti peglu ili figaro za ravnanje ili uvijanje šiški, zavisno o željenom stilu.

Međutim, vodite računa da ih ne oštetite zbog preteranog korišćenja toplote. Preporučujemo da koristite sprej za zaštitiu od toplote i da nanosite na šiške pre svakog oblikovanja.

Ne plašite se da eskperimentišete sa bojama i frizurama, jer ćete samo tako saznati koja je idealna za vas! Budite odvažne i svoje!