Da li ste znali da se 70% našeg imunog sistema nalazi u sistemu organa za varanje? Samim tim zdrav sistem organa za varanje, dobar imuni sistem,  male šanse da će doći do prehlade i gripa. Dovoljno je da jedna karika u ovom lancu otkaže i da se jave problemi.

Na koje sve načine možemo da osnažimo imunitet i samim tim se sačuvamo od virusa i bakterija, koje jedva čekaju da se usele u naš organizam?

Probiotici u što većoj količini

Što više probiotika! Probiotici čuvaju od prehlade i gripa. Oni pomažu da sistem organa za varanje dobro funkcioniše, a to znači da jačaju naš imuni sistem, jer se u njima nalaze „dobre“ bakterije. U slučaju da se razbolimo probiotici ublažavaju simptome. Mogu se uzimati u formi tableta, a postoje varijante za odrasle, kao i probiotik za decu. „Dobre“ bakterije nalaze se i u jogurtu ili kefiru. Trebalo bi unositi i ove namernice, posebno u prelaznim periodima kada su najveće šanse da nas pogodi prehlada.

Raznovrsnom ishranom protiv gripa i prehlade

Hrana bi trebalo bude što raznovrsnija i bogata antioksidantima. Tu se pre svega misli na sveže voće i povrće. Povećati unos limuna, narandži, mandarina i nara, jer su bogati vitaminom C koji je najbolji antioksidans. Ako ste ljubitelj mesa i slatkiša, poželjno bi bilo da ih odstranite sa menija i umesto njih počnete da unosite više povrća poput praziluka, kelja, paprike i zeljea.  Stara, dobra izreka i kaže: Zdravlje na usta ulazi.

Cink smanjuje trajanje prehlade

Delotvorni lek protiv prehlade i gripa koji može čak i da ublaži simptome i smanji trajanje prehlade je i cink. Ako su virusi već napali, a želite da što pre odzdravite onda počnite da jedete više namernica sa ovim elementom. Tu se pre svega misli na spanać, mahunarke i orašaste plodove.

Što više sna!

To što je hladno, ne znači da ne treba da provodite vreme napolju. Čak naprotiv, poželjno je da izađete iz zatvorenog prostora, adekvatno obučeni. I ovo je jedan od načina da jačate organizam. Provetravajte prostorije, povedite računa o higijeni. Kvaliteta san je isto dobar lek protiv prehlade i gripa. Telo se opušta i odmara i vraća izgubljenu energiju.  U ovom periodu savetuju se i popodnevne dremke do 20 minuta. Da bi se telo borilo protiv prehlade i gripa, ne sme da ostane bez energije.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Fizička aktivnost ne sme da manjka. Niske temperature ne bi trebalo da postanu izgovor. Svakodnevna šetnja do pola sata sačuvaće vaš imuni sistem. Ostaćete u formi, što je važno, jer se smanjuju šanse da vas virusi pogode.

Lekoviti red

Da li ste znali da je jedan od boljih prirodnih lekova protiv prehlade i gripa ruski napitak od rena? Neće vam oduzeti mnogo vremena, a biče od pomoći. Med, ren i karanfilčići su jedini potrebni sastojci. Boljitak se oseća već nakon prvog dana uzimanja ovog prirodnog leka.

Antibiotici mogu da pomognu, ali loša strana je što stvaraju otpornost bakterija i njihovo dejstvo brzo prestaje da pruža neki efekat u lečenju prehlade. Zato alternativna medicina i prirodni lekovi sve više dobijaju na značaju.

Upravo su se na ovaj način lečila mnogo stara plemena. Život u prirodni, naučio ih je da istražuju i proučavaju svaku biljku koja je bila u njihovoj blizini. Tako su dolazili do saznanja koja biljka ima lekovita dejstva i koju kad mogu da koriste. Tako su stara plemena na prostoru današnje Južne Afrike otkrila čudotvoran lek protiv gripa i prehlade. Biljka, danas poznata pod nazivom južnoafrička muškatla predstavlja blago prirode kojim se jača imunitet i leči od prehlade. Bila je dugo potisnuta, ali je njeno lekovito dejstvo protiv prehlade ponovo izašlo na videlo.

Kako biste izbegli napade virusa i bakterija i ojačali imuni sistem, potrebno je da delujete na vreme. Najbolji način da to uradite je da kombinujte gore sve pomenuto.