Vožnja sama po sebi može biti poprilično uzbudljiva, jer čini da se osećate posebno, utičući pozitivno na nivo vašeg samopouzdanja. Osećaj slobode koju pruža sedenje i upravljanje za moćnom mašinom podiže naš adrenalin, što se posebno odnosi na vožnju dvotočkaša. 

Međutim, uživanje i ljubav prema vožnji ne mora da bude i opasna. Zato uvek treba misliti kako na svoju bezbednost, tako i na bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Ravijena svest o zaštiti podrazumeva osim adekvatne opreme i dobru i kvalitetnu obuku, kao i posedovanje vozačke dozvole za određenu kategoriju vozila. 

U nastavku teksta, osvrnućemo se na polaganje i dobijanje vozake dozvole posebne kategorije vozila pod oznakom AM. 

Šta podrazumeva polaganje za AM kategoriju?

Polaganje za AM kategoriju podrazumeva polaganje za vozila u koja spadaju laki tricikli, mopedi i laki četvorotočkaši, koji ne mogu da razviju brzinu veću od 45 km/h . Zapremina motora ovih vozila po kubikaži iznosi do 49 cm3

Kandidat već sa navršenih 15 godina života može aplicirati za polaganje ovih kategorija vozila, dok sa 16 godina stiče mogućnost i da polaže praktični deo i dobije vozačku dozvolu. 

Izlazak na ispit se sprovodi na isti način kao i za ostale kategorije, a prilikom upisa, kandidatu su potrebni sledeći dokumenti:

  • važeća lična karta koja vam je potrebna kako pri upisu u auto školu, tako i pri obuci i polaganju
  • ukoliko se radi o maloletnom licu, obavezno je prisustvo roditelja ili staratelja koji će umesto kandidata potpisati ugovor
  • važeće lekarsko uverenje koje je neophodno radi praktične obuke.

Odabir odgovarajuće auto škole je takođe bitan uslov za kvalitetno obučavanje i ovladavanje datim vozilima, prvenstveno radi sopstvene sigurnosti i bezbednosti. Auto škola Pavlin pruža sve te mogućnosti, uz izuzetno profesionalne instruktore i nova vozila, uz koje ćete postati pre svega odgovorni učesnici u saobraćaju. Više o konceptu obuke, uslovima za polaganje AM kategorije i ceni pogledajte ovde

Šta obuhvata obuka za AM kategoriju vozila?

Obuka za AM kategoriju vozila, kao i njeno trajanje zavisiće prvenstveno od činjenice da li kandidat poseduje vozačku dozvolu drugih kategorija vozila ili prvi put pristupa obuci. 

Ukoliko kandidat ima položenu vozačku B kategorije, za polaganje dozvole za AM kategoriju potrebno je po 7 časova teorijske i praktične nastave, uz obavezno polaganje i testova i vožnje. Obuka iz prve pomoći se priznaje, ukoliko je kandidat već slušao tokom ranijeg polaganja. 

Ukoliko ne posedujete vozačku dozvolu, obuka se sprovodi kroz 40 časova teorijske nastave i 7 časova praktične nastave, uz obavezna polaganja testa sa prvom pomoći, kao i praktičnog polaganja ispita. 

Teorijska nastava se sastoji od slušanja obuke, koja se realizuje u vidu dvočasa u trajanju od devedeset minuta. Polaganje teorijskog dela za AM kategoriju je moguće realizovati posle obuke i to već sa navršenih 16 godina. 

Praktična nastava se obavlja kao i za svako vozilo – na poligonu i u prometnom delu naselja. Na poligonu, vožnja je koncipirana tako da se kandidati uče određenim pravilima i tehnikama upravljanja navedenim vozilima. Kada se završe časovi praktične obuke, kandidat može pristupiti polaganju, ukoliko ima minimum 16 godina života i ispunjava ostale uslove za polaganje. U pomenutom slučaju, kandidat dobija probnu vozačku dozvolu koja traje dve godine ili do navršene 21 godine starosti.