Sumnje u pogledu rasvete skoro da više i ne postoje, ali postoji tradicionalna navika da se za rasvetu ipak u velikoj meri i dalje biraju obične sijalice. Može se reći da skoro svaka vrsta sijalica ima svoju manu, ali prednosti su te koje ipak učine da se odlučite za LED sijalice, obične ili štedljive. Da li znate koje su glavne razlike među njima?

Prednosti i mane običnih sijalica

Najveća, a skoro i jedina prednost običnih sijalica jeste niska cena i to što se apsolutno svuda mogu pronaći. Dok je za LED sijalice cena veća u momentu kupovine, obične sijalice ćete kupiti za oko 100 dinara po komadu ukoliko govorimo o sijalici od 60W jačine. Njena prosečni životni vek je oko 1500 radnih sati, a ako radi pet sati dnevno za godinu dana potroši oko 110kW/h. Kasnije će vam ova matematika biti potrebna usled sagledavanja potrošnje i štednje. Loša strana ovih sijalica jeste to što nisu otporne na vremenske uslove, promenu napona, napravljene su od običnog stakla, pa retko koja sijalica ovog tipa doživi svoj pun radni vek.

Prednosti i mane štedljivih sijalica

Štedljive sijalice su sve manje u upotrebi zbog svojih određenih karakteristika. Ono šta ih karakteriše jeste dostupnost, prilično niska cena i duži vek trajanja od običnih sijalica, čak do pet puta. Jedna sijalica od 18W menja običnu od 60W, što znači da prema prethodnoj matematici one na godišnjem nivou potroše oko 32kW/h.

Mana, pak, imaju dosta. Ne svetle odmah potpunim intezitetom, emituju štetno zračenje i u sebi sadrže živu, što zahteva da se nakon prestanka rada adekvatno skladište. Sve u svemu, štedljive sijalice su bile u jednom periodu veoma popularne, ali ozbiljne mane i nastanak LED sijalice učinio je da se zaboravljaju brzo.

Prednosti LED sijalice

Kada sve sve uzme u razmatranje, teško je reći da LED sijalice poseduju neke mane. Ne zagrevaju se tokom rada, nemaju ograničen broj paljenja i gašenje, emituju prirodno svetlo, tj. najprirodnije moguće, otporne su na vremenske uslove i razlike u naponu, a LED sijalice od 9W menjaju običnu od 60W, s tim što je njen životni vek 10 puta duži. Na godišnjem nivou, prema matematici od 5 sati radda dnevno, LED sijalice potroše oko 12kW/h. I onda se treba dobro zapitati, da li za LED sijalice cena može da bude visoka u odnosu na druge sijalice?

Kada su u pitanju LED sijalice cena iznosi par stotina dinara, što jeste više u odnosu na obične i štedljive sijalice, ali je ušteda na godišnjem nivou ogromna i veoma važna.

Da li su LED sijalice i retro lusteri kompatibilni?

Česta nedoumica koja se javi jeste da li su LED sijalice predviđene za sve vrste fasunga, da li mogu biti deo klasičnih i retro lustera? Ovako nešto ne bi trebalo da vam predstavlja nikakav problem, bilo da su u pitanju plafonjerke, obični fasung ili retro lusteri, svaka LED sijalica odgovara bilo kom modelu. Ono što može dodatno da se učini, posebno kada su retro lusteri u pitanju, jeste da se odabere boja svetlosti koja je toplija, tako da će se i estetski momenat u potpunosti uklopiti.