Rasveta je bitan faktor koji će baciti poseban akcenat na vase dvorište, bašte, letnjikovce.Boja koja će se prelamati umnogome će okarakterisati prostor u kome se nalazite i dati jednu posebnu notu. Moćićete da se opustite, zabavite, osećate se lepo i uživate. U narednom tekstu ćelimo da vam predstavimo spoljnu rasvetu za različite prostore  u cilju da se lakše opredelite koje osvetljenje pogoduje prostoru koji želite da oplemenite osvetljenjem.

Savete smo našli na sajtu Mobiliarta, koji između ostalog savetuju da razmotrite solarne svetiljke koje su izuzetno korisne i lake za postavljenje. Bitno je i da osvetljenje bude u skladu sa temom prostorije koja se osvetljava. U skladu sa tim možete se opredeliti za fenjere i lampe koje svetle diskretno ili emituju jako svetlo. Ima više dizajna fenjera , možete prostoriji dati vintage izgled ili neki moderniji stil opet u zavisnosti od teme samog prostora.

 

Rasveta za baštu

Jako je bitno da pre kupovine osvetljenja napravite kompletan plan. U zavisnosti koja je tema bapte treba pristupiti kupovini spoljne rasvete. Potrebno je osmisliti gde će se nalaziti prekidači ili ukoliko nije moguće izmeštanje, temu prilagoditi mestu gde je moguće postaviti sve prekidače i kablove za spoljnu rasvetu. Ukoliko imate u planu letnjikovac ili samo postavku stola najbolje je iznad njega postaviti trajna svetla. Sve je ovo najbolje osmisliti u mračnoj bašti gde najbolje možete proceniti kakav vid svetla vam je gde potreban. Dodatno je bitno da uzmete refleksiju od stakla ili vode u obzir i da se prema tome organizujete u postavci spoljne rasvete.

 

Spoljna rasveta bazena

Posebno osvetljenje je potrebno ukoliko u vašem dvorištu imate bazen. Za ovu vrstu rasvete je najadekvatnije opredeliti se za podvodno osvetljenje sa prigušenim svetlom. Ukoliko posedujete  fontane, tu možete postaviti neka manja osvetljenja. Podvodna rasveta će učiniti vađ bazen fenomenalnim. Ova rasveta ne iziskuje blizinu električne energije jer se napaja solarno. Rasveta se može instalirati na mnogim mestima ali su najbolja- spoljna ivica bazena i  unutrašnji zid bazena. Što se tiče boje osvetljenja, najbolje je ići sa plavim svetlom, dobija se lep utisak podvodnog svetla koje je savršeno za noćno plivanje.

 

Spoljna rasveta za dvorište

Savetujemo vam da dobro razmislite koje osvetljenje želite postaviti u dvorištu. Dajemo vam preporuku za solarna svetla koja ima dosta prednosti u odnosu na standardno osvetljenje. Solarno osvetljenje je aktivno u bilo koje doba dana i u tokom bilo kog godišnjeg doba.  Dvorište može savršeno biti osvetljeno iz upotrebu solarnog svetla. Više o modelima solarnog osvetljenja možete čitati na sajtu mobiliart.rs Dodatna prednost solarnih svetiljki se ogleda u tome da su veoma lako prenosive sa jedne lokacije na drugu.  Svetla koja su zamena za prirodnu svetlost se nazivaju rozetne. Takva svetla mogu da oponašaju mesečevu svetlost. Uživanje u dvorištu tokom letnjih meseci nezamislivo je bez adekvatnog osvetljenja. U večernjim satima, uključuju se svetiljke u bašti koja tada poprima poseban očaravajući izgled.


Spoljna rasveta za terase

LED rasveta sve više uzima primat u odmosu na klasičnu rasvetu. Može se ugraditi i stoga može čak i u nameštaj i može da emituje svetlost i da pruži odlične svetlosne efekte. Popularna LED rasveta će vaše dvorište napraviti najprijatnijim za druženje. Veliku ponudu LED rasvete možete naći na sajtu mobiliart.rs  LED svetla možete postaviti i u saksije. Svetleće saksije daju poseban akcenat na vašu terasu. Savetujemo vam da se odlučite za svetla koja ne emituju jaku svetlost jer jako svetlo može ometati okolinu. Usredsredite se na svetla koja će biti prigušena ali koja će dati svetlo posebnim detaljima na terasi. 

 

Baštenska rasveta

Pored led reflektora koji će dati glavno osvetljenje, zanimljivo i unikatno osvetljenje će dati poseban pečat na baštensko osvetljenje. Jako je važno što bolje osmisliti gde će koji komad svetla biti postavljen jer ukoliko tu želite provoditi letnje večeri sa društvom bitno je ds je osvetljenje adekvatno i da je postavljeno na najbolje mesto. Spoljna rasveta može vašu baštu učiniti impozantnom, zanimljivom i pre svega prijatnom za druženja. Krucijalno je na kojim tačkama ćete postaviti baštensku rasvetu. Ukoliko svetlo postavite u prizemlje onda će se osvetleti najviše tačke u baštenskom pejzažu. Baštenska rasveta pruža poseban ugodjaj u večerima. Dobija se divna atmosfera ,a može se i stvoriti romantičan momenat sa postavljanjem svetiljki koje liče na baklje duž staze. Velika je ponuda baštenske rasvete. U skladu sa svojim željama ali i budžetom možete odabrati svetiljke koje će opremeniti baštu. Postoje neobični fenjeri, lampioni, razne lampe… Dodatno je preporučljivo da ugradite i senzor za svetlo jer time povrćavate vašu sigurnost time što će se svetlo upaliti kada god neko tuda prodje. Možete koristiti razne boje za baštenski dekor. Napravićete izuzetan zabavni dekor.

 

Zidne lampe za eksterijer

Zidne lampe kao dekorativna rasveta  su praktično ali i dekorativno osvetljenje. Možete ovakvim lampama dosta oplemeniti prostor. Mnogi dizajneri zidne lampe smatraju onim finalnim pečatom u dizajniranju rasvete za određen prostor. Kada se završi spoljna rasveta i sprovede oko kuće i širom dvorišta, zidne lampe su onaj detalj koji je kao „šlag na torti“. Ukoliko kuća ima vintige, starinski stil takvim zidnim lampama će se i pribegavati. Sa modernim stilom idu i moderne lampe koji dalju finalni pečat. Svakako treba obratiti dosta pažnje i da boje budu sklade i uklopljene.  Na primer, ako su zidovi bež ili u bojama zemlje , adekvatno je da zidna lampa bude recimo u bakarnoj boji. Ako je okućnica u svetloj ili sivoj nijansi, najbolje je opredeliti se za lampe koje su sive, srebrne ili crne. 

Zidna rasveta koja se postavljaja na tremovima i ulaznim vratima 

Ova rasveta služi da pomogne i omogući lakše kretanje po noći pri ulasku i izlasku iz  kuće. služi da svojom svetlošću omogući nesmetano kretanje noću pri ulasku i izlasku iz kuće. Praksa je da ove lampe nemaju jaku svetlost, postavlja se prigušena ali dovoljno vidljiva da pomogne prilikom kretanja. Najbolje je ovakve zidne lampe postavljati da bude do ramena jer su tako vidljivas vrata i pomaže prilikom otključavanja istih. Na ulazim vratima se mogu postaviti dve lampe sa obe strane  ili samo jedna ali da se nalazi iznad ulaznih vrata. Veća je sigurnost ukoliko se zidne lampe postave i na spoljne zidove na sporednim ulazu u kuću.

Zidno osvetljenje za garaže  

Bitno je da garaže budu osvetljene zbog bezbednosti , najviše ukoliko se kući vraćamo u večernjim satima.  Zidne lampe za garaže mogu da se ugrade ispod krova same garaže ili na obe strane na garažnim vratima. Njihova montaža je takva da se svetlost locira nadole.