Ako ste odlučili da smršate i dovedete vašu liniju do savršenstva onda je to najbolje da uradite na najzdraviji način. Držanje dijete bez fizičke aktivnosti može samo stvoriti probleme kako zdravstvene tako i probleme vraćanja kilaže u brzom periodu.

Kombinacija zdrave i pravilne ishrane i fizičke aktivnosti je najsigurniji i najefikasniji način da izgubite neželjene kilograme. Pravilo zdravog mršavljenja je da gubite više kalorija nego što unesete tog dana. Zbog toga, vreme je da se pokrenete i pravac u teretanu! Naravno, pored teretane postoje i drugi načini da fizički budete aktivni koji će biti navedeni u nastavku.

Kardio treninzi

O kardio treninzima su veoma često podeljena mišljenja. Neki smatraju da su potpuno beskorisni dok drugi smatraju da su odličan trening za mršavljenje. Međutim, pitanje je šta zapravo želite da postignete. Ako želite veću izdržljivost, bolju kondiciju, brži metabolizam i brzo gubljenje kilaže onda je kardio trening upravo izbor za vas. Kardio treninzi se zasnivaju na laganom zagrevanju, glavnom delu treninga i hlađenju. Ni jedan deo ne sme da se preskoči ukoliko želite da postignete dobre rezultate a da pritom sačuvate svoje telo od povreda.

Najčešći izbor kada je kardio u pitanju je trčanje. U ovom slučaju morate da vodite računa da prvo krenete laganim hodom koji polako ubrazavate i na kraju krenete da trčite što je glavni deo treninga. Kada je hlađenje u pitanju onda sve to isto uradite ali unazad, prvo smanjite intezitet trčanja a zatim pređite u lagani hod. Pored trčanja plivanje je veoma popularno kao kardio trening. Tokom plivanja se povećava kapacitet pluća i jačanje srčanog mišića što veoma povoljno utiče na vaše zdravlje. Tako da pored mršavljenja osećaćete se mnogo bolje i bićete zdraviji. Međutim, možda i najbolji izbor kardio treninga je hodanje ili brzo hodanje. Šetnja je najbolja fizička aktivnost koja sagoreva kalorije i poboljšava metabolizam. Tako da, ukoliko nista ljubitelj trčanja ili plivanja, šetnja od 30 do 60 minuta će vam svakako prijati i doneti mnoge prednosti u vašem zdravlju.

Mora se voditi računa da se kardio trening zasniva na individualnom nivou. Tako da nemojte siliti sebe ili se u nekom slučaju preforisrati ukoliko ne možete da izdržite određeni trening. Kardio treninzi su i napravljeni da se postepeno povećava kondicija i izdržljivost. Takođe, hidratacija je veoma bitna tokom kardio treninga zato se uvek potrudite da imate flašu vodu kod sebe.

Teretana

Ako želite da smršate i ukoliko vam vreme i obaveze dozvoljavaju onda je jedan od načina odlazak u teretanu. U teretanama možete naići na razne sprave koje će vam pomoći na putu mršavljenja. Pored kardio sprava preporučuju se i tegovi, naročito ako brzo želite da izgubite na kilaži. Najbolje je prvo ustanoviti šta želite da postignete i na koje delove tela želite da se fokusirate i tek nakon toga napravite plan i program vežbanja. Nemojte nikako sami osmišljavati treninge ukoliko niste dobro upoznati sa spravama i vašom kondicijom.

Personalni treninzi

Ako je slučaj kao što smo naveli da jednostavno ne znate odakle da počnete i koje vežbe ili način vežbanja su najbolje za vas, onda su rešenje personalni treninzi. S obzirom na to da svako od nas zahteva posebne potrebe kada je u pitanju mršavljenje i zdravlje, personalni trener može biti od velike koristi. Personalni trener će zajedno sa vama osmisliti plan vežbanja koji je adekvatan za vaše potrebe i posavetovati vas u svakom trenutku bilo da je u vezi ishrane ili inteziteta vežbe. Individualni treninzi će vam pored toga što ćete biti pod nadzorom stručnjaka kako bi izbegli rizik od mogućih povreda, pružiti i podršku koja će vam svakako pomoći da ostanete motivisani i ostvarite svoj cilj.