Teško je setiti se neke tehnike ili vrste treninga koja je toliko dugo popularna kao što je joga. Kako se desilo da drevna i hiljadama godina stara disciplina postane toliko zanimljiva većem delu svetske populacije? Odgovor možda leži u činjenici da je današnji čovek preplavljen zadacima i obavezama, pa je takav život stvorio veliku želju za smirivanjem i pauzom. Upravo joga pruža taj mir i balans duše i tela.

Kome je joga namenjena?

Svi mogu da vežbaju jogu. Nije važno da li ste mladi, stari, gojazni ili mršavi, jogu mogu svi praktikovati. Ograničenje može biti jedino u tehnikama i vrstama joge. Nešto što je za mlade ljude, nije i za 70godišnjaka. Važno je da vežbate. Jer joga mora da se vežba. Što je više vežbate, veći je napredak u svakom pogledu. Nije važno šta radite, već način na koji radite, jer vam to onda pruža potpuno iskustvo vraćanja sebi. Važno je biti smiren i disati. Mnogi jogu doživljavaju kao vid treninga, što ona može i biti, jer su neki delovi joge uvršteni u fitnes. Međutim, glavni cilj joge nije fizička transformacija, već da svoj um umirite i haotične misli stavite na pauzu, i na taj način stvorite balans svog uma i tela. Ponekad je dovoljno sedeti i disati. I to može da bude joga.

Joga za početnike i na šta obratiti pažnju

Ukoliko se odlučite da posetite mesto gde se vežba joga, bilo bi dobro da kao pripremu uradite sledeće:
Prvo posmatrajte jedan čas i vidite da li je to za vas, da li vam izgledate interesantno i da li sebe vidite tu.
Odlučite se za jednostavniji tip joge, kao što je Hata joga koja u svojoj osnovi sadrži puno sporih pokreta, gde svaku pozu zadržite tokom nekoliko udaha i izdaha. Mnogi je smatraju nežnijom vrstom, tj da je ovo idealna joga za početnike.

 

Upoznajte instruktora i popričajte o svojim očekivanjima i mogućnostima

Tokom vežbanja slušajte šta vam vaše telo poručuje. Takođe, možete praviti češće pauze tokom sesije, a možete i poze prilagoditi svom trenutnom stanju i mogućnostima. Nemojte forsirati treninge u momentu kad vam se to ne radi, tako ćete lakše stvoriti rutinu, a to vodi do doslednosti, koja je za jogu veoma važna. Napravite od tog treninga vreme ispunjeno mirom i srećnim mislima.

 

Joga pomaže na mnogo načina

Jednom kada uhvatite svoj ritam i počnete sa uživanjem da praktikujete jogu, osetićete kako se promene dešavaju. Ne samo u fizičkom smislu. Naravno, joga pomaže u zatezanju i gipkosti mišića, uspostavljanju ravnoteže. Neke studije tvrde da utiče i na izgled kože, koja postaje blistavija. Ali, osim toga, redovno vežbanje joge poboljšava kardiovaskularni sistem, smanuje hronična zapaljenja u organizmu, podstiče rad unutrašnjih organa i žlezda. Ono što je možda još važnije je i da povoljno utiče na mentalno zdravlje, pa smanjuje napetost, depresiju i redukuje loše navike u spavanju. Jednom kada osetite doborobit joge, postaće sastavni deo svakodnevne rutine.

Ako se pitate koje je pravo vreme da krenete sa jogom, odgovor je: Sad! Na taj način posvetićete se radu na sebi i svom blagostanju, a to je osnova zdravog života. I ne zaboravite da se smejete i uživate u jogi, jer to je samo vaše mesto gde haotične misli idu na pauzu.