Svako se bar jednom tokom svog života susreo sa problemima i teskobama do kojih može dovesti urinarna infekcija. Iako ona u najvećem broju slučajeva nije opasna i visoko ugrožavajuća, simptomi koji se mogu javiti i te kako mogu biti neprijatni i dosadni. 

Najjednostavnije rečeno, do urinarne infekcije dolazi kada bakterije prodru u urinarni trakt i umnožavaju se, odnosno kada dođe do pojave bakterija u mokraći sa raznim pratećim simptomima. Kako će se to odraziti po organizam čoveka i kakvi će se simptomi ispoljiti zavisi od više faktora – imunog sistema, vrste bakterije, dužine trajanja, uzroka, lokaliteta infekcije i sl. 

Dobra vest je da se ova vrsta problema uglavnom može efikasno rešiti ako se odreaguje na vreme i da postoje brojni prirodni preparati i narodni lekovi koji mogu pomoći u lečenju ili ublažavanju simptoma. 

Čajne mešavine za ublažavanje tegoba izazvanih bakterijama u mokraći

Najprirodniji način kod lečenja brojnih stanja uvek se može naći u prirodi, posebno u različitim vrstama čajeva ili čajnih mešavina. Upotreba je jednostavna, proizvodi su dostupni, a efekti primene fantastični. 

Najpoznatiji čajevi koji su se pokazali kao izuzetno efikasni kod ublažavanja simptoma bakterije u mokraći jesu uvin čaj i onaj napravljen od lista peršuna. Treba odmah napomenuti da ne treba mešati različite vrste osim ako one ne dolazi kao mešavina u pakovanju. Treba se odlučiti za jednu vrstu i nje se pridržavati. 

Za uvin čaj ili medveđe grožđe, kako ga još nazivaju, može se reći da je najpoznatiji i najčešći prirodni lek kada je ova problematika u pitanju jer deluje vrlo efikasno kao antiseptik i diuretik. Ne treba ga mešati sa drugim vrstama i ne treba ga piti duže od pet dana u kontinuitetu. 

Bakterije u mokraći mogu se povećati i javiti iz više razloga, a jedno je sigurno – ne treba im dozvoliti da se razmnože već treba na vreme odreagovati i zaustaviti njihov rast i razvoj. 

Probiotik kao odličan saveznik u borbi i preventivi

Poznato je da imunitet čovek u mnogome zavisi od stanja crevne flore i zato je probiotik važan saveznik u borbi za očuvanje dobrog imunog odgovara organizma. Iako se njegova upotreba preporučuje i preventivno, u mnogim situacijama je njegova primena skoro pa obavezna. 

U konkretnom slučaju uzimanjem probiotika smanjuju se povoljni uslovi za razvoj loših bakterija čime se može uticati da njihov broj u mokraći ne poraste i da ne dođe do ozbiljnijih teškoća. 

Pacijenti kod kojih su dijagnostikovane bakterije u mokraći često imaju prisutan taj disabalans dobrih i loših i zato je probiotik idealan savezinik u tim situacijama. Probiotici promovišu zdravu probavu i imunitet. 

A ako ne želite da uzimate tablete probiotika, idealna zamena u hrani može biti sada aktuelni kiseli kupus ili jogurt.  

Kada je antibiotik najefikasnije rešenje?

Nakon što se odrade laboratorijski izveštaji i analiza mokraće, obična i urinokultura, moguće je odrediti da li je potrebna upotreba antibiotika ili ne. Izbor antibiotika reflektuje poznavanje lokalne senzitivnosti. 

Procenu o upotrebi antibiotika nikako pojedinac ne treba da donosi sam već o tome treba da odluči nadležni stručni lekar. 

S obzirom da postoji širok spektar antibiotika koji mogu biti primenjivi u ovom slučaju treba pratiti savete lekara i toga se pridržavati kako ne bi došlo do komplikacija ili neefikasnosti.