Čovek se od pamtiveka bori sa različitim bolestima i stanjima organizma, pa je nauka kroz vekove doprinela tome da se brojne od njih leče ili stavljaju uspešno pod kontrolu, što je i produžilo životni vek savremenom čoveku. Međutim, određeni organizmi uspevaju da prežive sve i da uvek stvaraju određene probleme sa zdravljem, iako za njih postoji način da se ugroze i unište u datom trenutku. Bakterije, kao jedan od tih organizama, ne mogu biti iskorenjene, uvek su prisutne, deo su prirode, ljudskog organizma, ali kada se razmnože onda dovode do pojave brojnih bolesti. Neke od najpoznatijih su naša tema.

Heliko bakterija

Decenijama su ljudi koji su se bavili medicinom, lečenjem brojnih bolesti biljem medikamentima, prirodnim i stvorenim supstancama, bolove u želucu, mučnine, povraćanje i druge simptome, svrstavali u red simptoma nastalih zbog povećane kiseline u želucu. Međutim, tek 2005. godine došlo je do otkrića, koje je dobilo i Nobelovu nagradu, koje je otkrilo da sve te simptome, uz bolove u stomaku, loše opšte stanje, loš zadah iz usta, izaziva jedna bakterija koja je nazvana heliko bakterija. Tačnije, ustanovljeno je da nije problem u povišenoj koncentraciji kiseline, već u postojanju bakterije koja je na nisku pH vrednost kiseline otporna, koja se krije u sluzokoži želuca, što joj omogućava da preživi. Pored toga, otkriveno je da preko 50% svetske populacije uvek ima u želucu prisutnu heliko bakteriju, ali oni kod kojih dolazi do razvoja oboljenja su, na svu sreću, u umanjenom procentu. U najvećoj meri, heliko bakterija prisutna je u zemljama gde su higijenski uslovi loši.

Ešerihija koli

Jedna od čestih bakterija o kojima se govori da dovode do određenih problema sa zdravljem jeste i ešerihija koli. Međutim, bitno je da se zna da ešerihija koli sasvim normalno živi u ljudskom organizmu, te da mu je potrebna u crevima radi normalnog funkcionisanja. Njeni određeni slojevi i određene vrste mogu dovesti do pojave simptoma i oboljenja, kao što su dijareja, krv u stolici, do infekcija urinarnog i urinogenitalnog trakta, ali se to dešava usled njenog unošenja u organizam. Ešerihija koli se može uneti u organizam na različite načine. Konzumiranjem kontaminirane hrane, najčešće mesa koje nije dovoljno dobro termički obrađeno, konzumiranjem voća i povrća koje je bilo u dodiru sa kontaminiranom vodom, ali i korišćenjem tolaeta koji nije pravilno očišćen, te kontaktom sa zaraženom osobom ili, pak, konzumiranjem nepsterizovanog mleka.

Stafilokoke

Jedna od bakterija koje se javljaju kod čoveka u različitim životnim dobima, izazivajući pojavu različitih simptoma, ali i oboljenja, jeste stafilokoka. Često se javlja u prvim nedeljama života novorođenčeta, kod osoba koje su ležale u bolnici, kada se koristi nesterilna oprema koja se plasira ispod kože ili u organizam, kao što su katetar, brounila i tako dalje, a može doći do prenošenja dodirom, pa čak i kroz aerosol. Stafilokoka može biti izazivač brojnih oboljenja i zdravstvenih stanja, pa se može manifestovati kroz promene na koži, nastajanje apcesa, ali

dovodi i do ozbiljnih oboljenja kao što su pneumonija, meningitis, endokarditis i druga oboljenja koja zahtevaju duže i ozbiljno lečenje.