Majčina dušica je biljka iz porodice mente koju verovatno prepoznajete iz seta začina. Ali kad se bolje razmisli, to je mnogo više od sastojka.

Njegov opseg upotrebe je impresivan i ima preko 400 podvrsta. Stari Egipćani su ga koristili u svojoj praksi balzamiranja, dok su ga stari Grci koristili kao tamjan.

Zahvaljujući svom karakterističnom ukusu, tamjan je do danas ostao kulinarski sastojak. Ali majčina dušica takođe brzo stiče reputaciju zbog svojih lekovitih svojstava, poput sposobnosti da pomogne u lečenju akni i visokog krvnog pritiska.

Ako ste umorni od kupovine i isprobavanja lekova protiv akni bez recepta i bez dobrih rezultata, možda ćete imati sreće. Majčina dušica je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima i mogla bi imati budućnost kao sastojak za borbu protiv akni.

Kad se majčina dušica danima ili nedeljama natapa alkoholom, ona se pretvara u rastvor poznat kao tinktura. Istraživači u Velikoj Britaniji testirali su efekte tinkture majčine dušice na akne.

U jednoj studiji o tinkturi timijana, nalazi su bili impresivni. Ovaj prirodni biljni preparat bolje se borio protiv bubuljica od proizvoda protiv akni, koji su uključivali benzoil peroksid. Vreme će pokazati da li je ovaj lek efikasan u lečenju akni.

Majčina dušica za snižavanje krvnog pritiska

Posebna vrsta majčine dušice se može naći u Pakistanu i Avganistanu.

Studija poznatih stručnjakaa otkrila je da ekstrakt može značajno smanjiti broj otkucaja srca kod pacova sa visokim krvnim pritiskom, a takođe je bio u stanju da snizi i njihov holesterol.

Jedan siguran način da koristite majčinu dušicu kako biste smanjili broj otkucaja srca je da je zamenite solju u hrani.

Majčina dušica za prestanak kašljaž

Eterično ulje timijana, koje se dobija iz njegovih listova, često se koristi kao prirodni lek protiv kašlja. U jednoj studiji kombinacija listova majčine dušice i bršljana pomogla je u ublažavanju kašlja i drugih simptoma akutnog bronhitisa.

Sledeći put kada se suočite sa kašljem ili grlom, pokušajte da popijete čaj od majčine dušice.

Majčina dušica za jačanje imuniteta

Unos svih vitamina koji su vašem telu potrebni svaki dan može biti izazov. Na sreću, majčina dušica je prepuna vitamina C i takođe je dobar izvor vitamina A. Ako osetite prehladu, timijan vam može pomoći da povratite dobro zdravlje.

Još jedna zdravstvena korist majčine dušice jeste da je ona dobar izvor bakra, vlakana, gvožđa i mangana.

Majčina dušica za dezinfekciju

Plesni je uobičajen, ali potencijalno opasan zagađivač vazduha koji može vrebati u svakom domu. Kada ga identifikujete, preduzmite potrebne korake da ga se rešite jednom zauvek. Ulje timijana može biti odgovor za niske koncentracije plesni.

Eterično ulje timijana i timol imaju mnoga fungicidna svojstva. Istraživanja sugerišu da se može koristiti kao dezinfekciono sredstvo u stanovima u kojima postoji niska koncentracija plesni.

Majčina dušica za uklanjanje štetočina

Timol je takođe sastojak mnogih pesticida, i na otvorenom i u zatvorenom, i obično se koristi za uklanjanje bakterija i virusa, kao i pacova, miševa i drugih štetočina.

Nedavna studija pokazala je da ekstrakt majčine dušice može odbiti komarce, ali uzgoj u vrtu nije dovoljan. Da biste postigli najbolje rezultate u borbi protiv štetočina, trljajte listove majčine dušice između ruku kako biste oslobodili eterično ulje.