Najrasprostranjenija slatkovodna riba jeste šarana. Najčešće nastanjuju ravničarska plica jezera koji imaju formirane rukavce, jer se u njima voda brzo zagreva. Međutim, sve su prisutniji i u rečnim delovima koji baš i nisu karakteristična staništa šarana. Ali u takvim sredinama se najčešće šaran ne razmnožava. Dobro se prilagođava toplim vodama i vodama siromašnim kiseonikom, jer postoje i određene vrste šarana koje preko kože uzimaju kiseonik, tzv. šaran golać.

A upravo on je često plen brojnih ribolovaca, jer je konstantno u pokretu, posebno u vreme jeseni kada traži mesto gde će se nastaniti tokom zime ili kada traži hranu. S proleća kada krene toplije vreme i šaran postaje više aktivan. Tada traži mesta na kojima će biti zaštićen i gde ima dosta hrane. Zato se najćešće nastanjuje u predelima koji su bogatiji vegetacijom.

Svaki iskusni ribolovac ume da prepozna kada se nađe u društvu šarana. Leti šaran najčešće iskače iz vode, pa je onda mnogo lakše naći mesto ribolovačkoj opremi, gde će biti postavljena i gde će ulov biti siguran. I po njihanju trske može lako da se zaključi da je u blizini neki veći šaran, pa ribolovci obavezno prate takva mesta kako bi se na vreme postavila ribolovačka oprema i kako dobar plen ne bi utekao.

Kada je vreme za lov na šarana?

Ako naiđe na veću količinu hrane, šaran postaje sumnjičav. Iako se može uhvatiti tokom cele godine, lakše ćete do plena doći tokom toplijeg dela godine. Šanse za ulov su jednake i danju i noću, ali nekako najveće šanse su uveče ili pred zoru. Posebno je osetljiv na vreme, pa se apetit šarana smanjuje sa pojavom toplijeg vremena. Ipak, ako niste mnogo iskusni u lovu i ni kvalitetna ribolovačka oprema vam ne pomaže, a želite da se na vašem stolu nađu riblji specijaliteti, vreme je za kupovinu, a evo o čemu morate da brinete pri kupovini ribe.

Kako da izaberete svežu ribu pri kupovini?

Da li ste i vi nekada bili u dilemi oko kupovine sveže ribe? A da li umete da prepoznate svežu ribu? Mi smo vam pripremili nekoliko saveta koji će vam pomoći da pri kupovini prepoznate i odaberete svežu ribu.

Prvo ribu pogledajte u oči. Ako je riba sveža, ona će imati bistar pogled. To znači da će joj oči biti sjajne i blago ispupčene. Ako su oči ribe krvave i mutne, onda tu ribu nikako ne kupujte, jer nije sveža. Obratite pažnju i na boju škrgi. Kod svežih riba crvenkasta je boja škrga, a odvojene su pojedinačne pregrade i nisu slepljene. Ako su pregrade sluzave i slepljene, onda znajte da riba već neko vreme stoji i pokušajte da je izbegnete.

Primetite i koliko riba ima sluzavosti. Iako na kravrne proizvode najčešće asocira sluz, u slučaju riba to nije tako. Ako je skoro ulovljena i sveža riba, onda je ona sluzava. Zapamtite to! Zato se tokom kupovine obavezno odlučite za ribu koja se na svetlosti presijava i koja klizi. A ne zaboravite i da pogledate kakva je struktura ribe. Šta to tačno znači? Naime, kada je reč o strukturi, to znači da riba mora da bude tvrda. Meso na dodir treba da bude čvrsto, nikako elastično i meko. A osvrnite se in a boju kože kod ribe. Ako je riba sveža, ona će imati svetlu kožu koja se na svetlosti posebno presijava.