Koliko dugotrajno sedenje doprinosi lošem psihofizičkom stanju organizma

Moderan stil života koji podrazumeva prenošenje brojnih aktivnosti u virtueni svet, kao i automatizaciju poslovanja koje porazumeva uglavnom rad zaposlenih na računaru, aktuelizuje pitanje uticaja dugotrajnog sedenja na zdravlje. Činjenica da većina zaposlenih provodi jednu trećinu svojih radnih dana u sedećem položaju dovodi do velikog broja smetnji na planu zdravstvenog stanja, koje je potrebno preventovati ili blagovremeno sanirati, pre no što ostave trajne posledice.

Dugotrajno sedenje i bolovi

Dugotrajno sedenje na prvom mestu dovodi do osećaja bola u predelu kičme, vrata i ramena. Konkretni uzročnici ovavih bolova su pokreti koji se ponavljau u kombinaciji sa relativno neprirodnim položajem u kojem se telo nalazi. Ovome značajno doprinosi i činjenica da moderna svakodnevica podrazumeva i sličan obrazac ponašanja po završetku radnog vremena, te se nakon dugotrajnog sedenja u kancelariji vraćamo mahom sedenju kod kuće, ne nalazeći pri tome vremena za dodatne fizičke aktivnosti. Svi ovi faktori združeni utiču na to da uticaj neadekvatnog odnosa prema telu dovodi do različitih bolova ili njegovog obolevanja. Naposletku, ukoliko se ovi bolovi i osećaj nelagode ignorišu posledice postaju veoma teške i komlikovanje za saniranje.

Zdravstvena stanja u vezi sa dugotrajnim sedenjem

Pored osećaja nelagode i bolova u predelu kučme, ramena i vrata, dugotrajno sedenje je jedan od okidača čitave palete neželjenih zdravstvenih stanja, o kojima je potrebno govoriti zarad njihove prevencije. Govorimo, dakle, o neprijatnim i intenzivnim glavoboljama, koje su u vezi sa smanjenom aktivnošću i neprirodnim položajem kičme, a zatim i o hemoroidima i bolestima srca. Bolestima srca takođe ne ide u prilog ni gojaznost, koja je u vezi sa ovakvim stilom života, budući da ovakvo fizičko mirovanje dovodi do neefikasne probave i podrazumeva smanjene aktivnosti mišića, što utiče na neoslobađanje masti i šećera iz tela, te naposletku može dovesti i do razvoja dijabetesa.

Nameštanje kičme

 

Načini prevencije bolova i oboljenja

Ukoliko ste u situaciji da svakodnevne obaveze od vas zahtevaju dugotrajno sedenje, pre svega bi trebalo da se pozabavite načinima na koje možete preventovati neželjene efekte držanja tela u položaju koji ne ide u prilog njegovom dobrom zdravlju. Ovo ćete pre svega učiniti tako što ćete uzeti u obzir najudobnije kancelarijske stolice, koje će zapravo podržavati pravilno držanje, a ne tome suprotno, što bi bio slučaj sa neadekvatnim i međusobno neuklopljenim kancelarijskim nameštajem. S druge strane, nakon provedenog radnog vremena u sedećem položaju dobro je izdvojiti vreme za slobodne fizičke aktivnosti, koje će biti protivteža vašem problemu.

Uticaj dugotrajnog sedenja na psihu

Iako nauka nije zvanično utvrdila da postoji veza između dugotrajnog sedenja i konkretnih psihičkih problema, činjenica je da na razvoj mentalnih bolesti može da utiče nedostatak fizičke aktivnosti. Naime, poznato je da fizička aktivnost pomaže lučenje hormona sreće, te utiče na dobro raspoloženje i energiju koju imamo za svakodnevne aktivnosti. Izvesna monotonija i neaktivnost dakle nesumnjivo utiču na osećaj da prosto ne živimo punim plućima i takvi obrasci dovode do neraspoloženja, a kasnije i do lošeg psihičkog stanja.

Lekarska pomoć

Ukoliko osećate fizičku ili mentalnu nelagodu, a pri tome ste preduzeli sve mere samostalnog preventovanja neželjenih posledica stila života koji vodite, preporuka je da potražite pomoć stručnjaka. Jedna od mogućnosti je da ste adekvatan nameštaj i dodatnu fizičku aktivnost uveli kasno, te da vam je ipak potrebna terapija, a takođe je moguće i da se koren vaših zdravstvenih prolema nalazi negde drugde.

 

Savremena svakodnevica, uz sve poodnosti, neretko ipak dovodi modernog čoveka i u nezavidan položaj, budući da od njega zahteva prilagođavanje svojim pravilima i određene obrasce ponašanja koji ne idu u prilog kvalitetu njegovog života. Ukoliko se i sami suočavate sa ovim izazovima modernog doba i užurbanost i tehnološki napredak vas prečesto postavljaju u sedeći položaj, pozabavite se načinima na koje možete nadoknaditi svom telu fizičku aktivnost i negu koju mu dugotrajnim sedenjem uskraćujete.