Svima nama je važno da često jedemo sveže voće. Sveže voće daje snagu organizmu, jača imuni sistem i čini telo mlađim. Pošto voće sadrži najviše vode u sebi – nije ga toliko lako očuvati svežim, i tada nam u pomoć uskaču hladnjače za voće. Naravno, hladnjače za voće su prvenstveno ogromne, koje služe za očuvanje velike količine voća. Zato poljoprivrednici moraju uzeti u obzir odabir dobre hladnjače za voće, koja pruža maksimalno dobre, povoljne i kvalitetne usluge.

Voće koje se zamrzava

Sveže voće u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala koje želimo da sačuvamo i na kraju iskoristimo. Pravi postupak kojim će se to postići jeste zamrzavanje u idealnim hladnjačama za voće. U tom slučaju će se najmanje gubiti hranljivih materija iz samog voća. Voće je veoma osetljivo na zamrzavanje jer ima visok procenat vode u sebi. Sam postupak zamrzavanja u hladnjači za voće je proces koji onemogućava aktivnost mikroogranizama koji se tu nalaze. Ovaj vid konzervisanja hrane je najuspešniji jer najefikasnije čuva nutritivne sastojke koji su nama i našem organizmu veoma značajni. Jedan od ciljeva zamrzavanja u hladnjači za voće je i usporavanje fizičkih propadanja i hemijskih i biohemijskih rekacija.

Treba naglasiti da ono ne može u potpunosti da zaustavi sve ovo. Zato svako voće ima svoj način i brzinu zamrzavanja, kao i vremenski period pod kojim može da ostane zamrznuto. Voće koje je pogodno za zamrzavanje i na kojima je sprovedeno istraživanje, odnosno dokazano je da mu neće škoditi su ananas, papaja, kivi, mango, malina, jagoda, breskva, kajsija i trešnja. Uz očuvanje prave nutritivne vrednosti – zamrzavanje čuva i još neke bitne karakteristike. Na primer – kada kupujemo na pijaci ili u marketima – sigurno ćemo uzeti voće koje je lepše boje i koje i izgleda prirodnije.

visnje

Koliko je bitno pravilno čuvanje voća dok još nije ubrano, toliko je bitno i njegovo pravilno škladištenje u hladnjačama za voće. Ako se ne ispoštuju sva pravila, voće može da ispadne trulo, bezbojno i bezukusno. Naravno, čitav proces može da padne u vodu ako voće nije ubrano kada je trebalo, ako se ne vodi računa o transportu do same hladnjače za voće, a još je veoma značajno i pakovanje u koje se voće stavlja. Sve to kada se ispoštuje, posle može da se odmrzne i da se nastavi prebacivati u druge trgovinske lance.

Koji tipovi mogu da se skladište u plusnoj hladnjači za voće

Nije baš svakom voću potrebno da se zamrzne. Plusne hladnjače rade na režimu hlađenja od 0°C do 4°C. U ovakvim hladnjačama se voće skladišti na regalima. Veoma su pogodne za skladištenje svežeg voća. Većina voća može da se očuva tu, ali ovaj vid hladnjača za voće je tada potreban kada želite što pre da plasirate voće. One nisu namenjena za duže čuvanje, ali postoje jer mnogo poljoprivrednika vrši prodaju brzo nakon branja voća. Jedno od najpogodnijih voća koje se čuva u plusnim hladnjačama su jabuke. U ovom tipu hladnjača za voće se reguliše protok vazduha kao i vlažnost vazduha. Na taj način će se očuvati kvalitet svakog voća koje se bude tu skladištilo.