Ručni cirkular je vrlo praktičan i koristan alat koji se, se osim u profesionalne svrhe, neretko koristi i za različite hobije. Da bi njegov učinak bio najbolji mogući, a rad što lakši, važno je odabrati odgovarajući model, te se stoga mora obratiti pažnja na nekoliko parametara.

Uloga

Pre svega važno je tačno znati čemu služi ručni cirkular i za šta nam sve može koristiti ovaj električni alat. Predstavlja prenosivu mašinu, faktički ručnu testeru, kojom se obrađuju, tj. seku i kroje različiti materijali, najpre drvo, ali i aluminijum, plastika i dr. Od materijala nad kojim se radi, zavisi vrsta i osobine testere koja se umeće u mašinu. Pomoću ručnog cirkulara se materijali oblikuju, odnosno seku pod različitim uglovima i dubinama. Stoga je on neizostavno oruđe stolara i mnogih drugih majstora, a zbog široke i praktične primene, neretko je deo asortimana hobi alata. Uopšte, korisno je i dobro imati ga u svakom domaćinstvu u kojem se obavljaju različiti dvorišni poslovi.

Svrha upotrebe

Pored toga što je nužno da znamo čemu ovaj alat služi, generalno, važno je da utvrdimo za šta je nama potreban. Dakle, ručni cirkulari se razlikuju kako po performansama, tako i po ceni u zavisnosti od toga da li se koriste profesionalno, što podrazumeva mnogo veći intenzitet rada i kompleksnije aktivnosti, ili nam je potreban kako bismo majstorisali u svom domu, kao poluprofesionalni ili hobi alat.

Karakteristike poizvoda

U prodaji postoji mnogo modela ručnog cirkulara, a prilikom odabira važno je da sagledamo tehničke specifikacije ovoga alata. Bitno je, stoga, obratiti pažnju na snagu, napajanje, prečnik lista testere, broj obrtaja, oštricu i dubinu reza, ugaoni opseg, masu uređaja, dužinu kabla. Na prodajnim mestima, tj. u specijalizovanim prodavnicama, ili na sajtovima, ukoliko želimo da se informišemo preko interneta, i o ovom alatu možemo naći niz kako ovih osnovnih, tako i mnogih drugih detalja.

Različiti modeli

Modela je više, a svaki brend poseduje pojedine karakteristike na osnovu kojih prednjači. Model ćemo izabrati naspram opisanih svojstava i namene proizvoda, a na odabir može uticati i cena. Ipak, ne treba zaboraviti da treba da poslušamo i savete i smernice stručnih lica, ili, na primer, prodavaca, kao i da oslušnemo iskustva drugih. Uvek je dobro izabrati pouzdane brendove, koji su garant kvaliteta i opravdano omiljeni među pojedinim alatima.

Pravilna upotreba

Ručni cirkular načelno predstavlja alat čije upravljanje nije previše zahtevno niti komplikovano, ali treba biti izuzetno pažljiv, obazriv i precizan, odnosno striktno slediti uputstva za upotrebu, kako da bi produkt rada bio zadovoljavajući, tako i da ne bi došlo do povreda. Vrlo je važno da materijal koji krojimo bude na ravnom, stabilan ili čvrsto pričvršćen, gde nam mogu pomoći i stege. Onda se cirkularom prelazi preko, na primer, ploča od drveta i prave rezovi kakvi su potrebni.

Gde kupiti?

Ukoliko želimo da kupimo ručni cirkular, to možemo učiniti u prodavnicama, ali takođe možemo poručiti i preko online prodavnice alata. No, bez obzira na koji vid trgovine se odlučimo, odlaskom na prodajnom mesto ili preko elektronske komunikacije dobićemo sve potrebne informacije i savete.