Ako primećujete da vam je stomak naduven, znajte da niste jedini. Mnogi koji imaju problem sa varenjem, pored nadutosti u stomaku često osećaju i gasove, što znači da je vreme da unesu promene u svoju ishranu. 

Nekima ne prija nadutost zbog simptoma, neki ne žele da im stomak izgleda kao da su u drugom stanju, dok treće mrzi da otkopčavaju dugmiće na pantalonama, kako bi se osećali komotnije. 

Znajte da ljudi ne doživljavaju nadutost na isti način. Simptomi se razlikuje od osobe do osobe, tako da neki mogu imati zatvor, drugi žgaravicu, dok treći osećaju bol u stomaku. 

Verujemo da želite da se otarasite ovog osećaja, koji može trajati satima nakon obroka, tako da ostanite sa nama u nastavku i saznajte kako to možete postići. 

 

Šta je uzrok nadimanja stomaka?

Postoji više razloga, koji mogu dovesti da toga da osećate nadimanje. Među najčešće se ubraja nepravilna ishrana, kao i netolerancija na određeni mlečni ili prehrambeni proizvod.

Pored određenih namirnica, gutanje vazduha dok ručate ili žvaćete žvaku takođe su među najčešćim uzrocima nadimanja, koje narušava normalno funkcionisanje želuca. 

Ukoliko konzumirate veće porcije, vaš stomačni mišić može biti opterećen, jer se mora proširiti kako bi svu hranu razložio digestivnim enzimima. Tada ćete početi da osećati pomenutu nelagodnost u stomaku, te je najbolje rešenje u ovakvim situacijama da uzmete probiotik, koji će ublažiti trenutne simptome. A ubuduće izbegnite nadutost uzimanjem manjih porcija. 

Uzrok nadutosti i gasova može biti i zatvor. Ukoliko imate čvrst stomak koji vas boli, a primetili ste da se taj bol ublažava stolicom, onda znajte da je verovatno zatvor uzrok vaše nadutosti i bolova. 

 

Кoja hrana utiče na nadimanje?

Za veliki broj namirnica koje konzumiramo u toku dana može se reći da stvaraju nadimanje, gasove ili i jedno i drugo. Stoga saznajte u nastavku šta treba da izbegavate:

 • Ugljeni hidrati – hrana bogata oligosaharidima, disaharidima, monosaharidima o poliolama. 
 • Vlakna – grickalice i žitarice, koje su bogate vlaknima, ali i one prerađene 
 • Šećeri – namirnice bogate fruktozom, lakzotom, šećernim alkoholom, kao što su jabuke, mango, trešnje…
 • Laktoza – uglavnom je možemo naći u mlečnim proizvodima, poput mleka, jogurta, pavlake, sladoleda i drugo. 
 • Pasulj – u narodu je poznato da pasulj, bilo da je u pitanju običan ili crni, podstiče nadimanje i gasove. 
 • Masna hrana – pržena i brza hrana, poput čizburgera, pohovanih kolutića luka, pržene piletine… 
 • Višak soli ili natrijuma – hrana bogata solju dovodi do toga da telo zadržava tečnost. 

 

Кako se možete osloboditi nadimanja?

Prateći neke osnovne savete, nadutost stomaka i gasovi više neće biti deo vašeg dana. Rešite se ovog neprijatnog osećaja, uz neke osnovne smernice: 

 • Vodite dnevnik ishrane – Prvi korak je da uočite šta je ono što izaziva vašu nadutost. Jasno navedite namirnice i doba dana kada ste pojeli taj obrok. Budite konkretni sa simptomima koje osećate, jer će vam svi ovi podaci pomoći da otkrijete uzrok nadimanja i da ga se lakše oslobodite.
 • Izbacite iz ishrane potencijalne okidače nadimanja – Nakon što ste uočili da imate nadimanje zbog određene hrane, vreme je da je izbacite sa svog menija. Ne zaboravite da pogledate etiketu te hrane, ako je kupovna, da biste ubuduće izbegli te sastojke, koji vam smetaju.
 • Pijte dosta vode – Konzumiranje više tečnosti u toku dana, kao i vežbe dobro su došli u borbi protov nadimanja.
 • Uzmite lekove za nadimanje – U apoteci možete pronaći lek bez recepta, koji će pomoći vašim organima da optimalno funkcionišu, a crevima da se normalno pomeraju. Aktivni sastojci proizvoda, sprečiće nadimanje u stomaku i gasove i pomoći u procesu varenja. 

Ukoliko i nakon primene ovih korisnih saveta i dalje osećate nadimanje i gasove, bilo bi dobro da se obratite gastroenterologu, jer određena medicinska stanja, mogu biti uzrok ovog neprijatnog osećaja.