Priuštite sebi i gostima toplu dobrodošlicu zahvaljujući stilskim i praktičnim idejama za tepih staze za hodnik. Počevši od prvog koraka kroz ulazna vrata, funkcionalne tepih staze za hodniku su upravo ono što vam je potrebno da biste se osećali kao kod kuće.

Morate uzeti u obzir nekoliko praktičnih rešenja kako biste osigurali tepih staze za hodnik odgovaraju vašem načinu života. Treba imati na umu i estetske prednosti koje ove prostirke daju svakom enterijeru.

Svetlije tepih staze za uže hodnike

Prilikom odabira tepiha za uži hodnik, svetle boje, tekstura i pruge posebno su efikasne. Meki, svetli podovi osvetljavaju malu površinu, stvaraju iluziju prostora i daju lagan, prozračan izgled.

Ali morate biti oprezni sa njima. Blede nijanse će pokazati vidljivije znakove prljavštine, promene boje u teško prohodnim područjima i mrlje koje su teške za uklanjanje. Tamnije boje biće praktičnije u sakrivanju prljavštine i mrlja.

Za male hodnike birajte tepihe sa prugama!

Tepih staze za hodnik sa dijagonalnim sivim prugama osim što prikrivaju prljavštinu, one daju poseban pečat i idealni su za male hodnike.

Pruge dodaju vizuelni izgled podu, a za one koji imaju malo prostora, vredi zapamtiti da linearne pruge mogu pomoći da se poveća izgled sobe. Ovo je posebno efikasno u hodnicima jer pruga privlači pažnju duž dizajna i na taj način produžava područje.

U ovom hodniku dijagonalne pruge u sivim tonovima ne samo da pomažu da se ovaj hodnik izgleda duže, već i šire.

Staze koje odgovaraju svim hodnicima

Staze su najčešće duge, pravougaone prostirke koje možete postaviti u bilo koje područje sa velikim prometom. Ne samo da štite podove od habanja, već mogu imati i veliki uticaj na dizajn na uskom prostoru. Da biste pronašli ugodan tepih otporan na prljavštinu, imajte na umu sledeće savete.

Izmerite prostor za svoju prostirku

Tepih staze uvek treba da budu usklađene sa oblikom vašeg hodnika, ali dolaze u različitim dužinama i širinama. U idealnom slučaju, podovi bi trebalo biti vidljivi sa svih strana, jer želite definisanu putanju, a ne prostirku koja se kotrlja uz zidove poput tepiha.

Ako imate izuzetno dugačak hodnik, možda ćete imati vidljiviji podni prostor na oba kraja tepiha, što je u redu sve dok je tepih pravilno centriran. Ako imate kratak hodnik, umesto toga možete se snaći sa tepihom stazama koje odgovaraju manjem prostoru. Takve tepih staze ne moraju da se protežu celom dužinom hodnika, ali ipak ne bi trebalo da ostanu na pola puta između ulaza i izlaznih vrata.

Odredite koji će stil tepiha naglasiti arhitekturu, podove ili okolni dekor vašeg prostora.

Ako vaš hodnik ima elegantne pločice, onda ih ukrasite savremenim tepihom. Ako je pod od tvrdog drveta, onda ga upotpunite tepih stazom u tradicionalnom stilu.

Odaberite odgovarajuću boju tepih staze za hodnik

Ako su zidovi vašeg hodnika obojeni neutralno, poput bele, bež ili sive boje, odabir živahne prostirke odličan je način da unesete neki lični pečat u inače zatvoreni prostor. Oživite ulaz u svoj dom toplim, svetlim nijansama. Ako želite mekani i suptilni tepih, odaberite boju koja se savršeno uklapa u tonove vašeg poda.

Važno je izabrati pravu boju staze, jer ona može sakriti habanje koje će vaš tepih neizbežno doživeti.