Mladim roditeljima je orgoman izazov i jedno veliko iskustvo za kasniji period kada upisuju svoje dete u vrtić. Pojedini stariji roditelji ovo svoje prvo iskustvo često znaju da uporede sa upisivanjem svog deteta na fakultet. Zašto je to toliko ozbiljno? Dete se u tom periodu po prvi put odvaja od svojih roditelja na duži period, a pod tim dužim periodom mislimo skoro pola dana u proseku. Međutim, to ne mora da bude toliko bolno i ne mora da bude toliko dugo, posebno ako se odlučite da svog mališana upišete u jedan od novih i sve popularnijih privatnih vrtića. U privatnim vrtićima deca neće morati toliko da provode vremena, a i generalno gledano – mnoge aktivnosti će biti mnogo fleksibilnije nego što je to slučaj u državnim ustanovama.

Upisivanje tokom čitave godine

Posebna interesantnost kod privatnih vrtića je i ta da se deca slobodno mogu upisivati tokom čitave godine. A to posebno dokazuje tvrdnju da su privatni vrtići mnogo fleksibilniji sa svime, a posebno sa vremenskim ograničenjima. Pored fleksibilnijeg radnog vremena, deca imaju mogućnost raznovrsnije ishrane, zdravije hrane, a i druže se u manjim grupama – što omogućava vaspitačima i vaspitačicama da više vremena provedu sa jednim detetom. To je velika prednost, jer je rad i posao u grupi od 12 do 15 deteta mnogo lakši nego kada je u pitanju cifra od preko 20 mališana.

Broj vaspitača u privatnim vrtićima

Što se mlađih kategorija tiče – odnosno u jaslicama – tamo ima 3 vaspitača. Kada deca malo porastu, prelaze u starije grupe gde o njima vodi računa 2 vaspitača. To je sasvim dovoljno, jer je isti broj vaspitača i u državnim vrtićima gde ima dosta više dece po grupama. Tako da, ako uporedimo 12 mališana na 2 vaspitača je zaista idealno. Dosta vremena mogu da provedu i u individualnom radu, što može dosta da pomogne, posebno introvertnoj deci. Introvertna deca se teže otvaraju i teže sklapaju prijateljstva. Zbog toga su tu vaspitači koji će pomoći takvoj deci da se bolje socijalizuju i da steknu prijatelje od mlaih nogu.

Smanjite pritisak na svoje dete i na Vas same

Nemojte sebe previše da opterećujete sa upisivanjem svog deteta u određeni vrtić. Ako ste se već unapred odlučili da Vaše dete upisujete u privatni vrtić – morate svog mališana i da pripremite za to što će ga tamo čekati. Najbitnije je da ga naučite kako treba da se ponaša kada je na javnom mestu, odnosno kako treba da se ponaša sa starijima, tu se misli na vaspitačice i vaspitače, a i na to kako treba da se ponaša sa svojim drugaricama i drugarima. Na vreme krenite da pripremate svoje dete za izazove s kojima će se sresti u vrtiću. Tu se prvenstveno misli na odvajanje od Vas samih na određeni deo dana, što će detezu, zasigurno, predstavljati glavni problem. Morate mu objasniti sve razloge zašto ga „napuštate“ kada idete na svoj posao i zbog čega ga ne možete povesti sa sobom, odnosno zašto ste ga baš upisali u privatni vrtić. Takođe mu dajte do znanja da će u privatnom vrtiću steći drugove koji mu mogu biti i kasnije prijatelji i tokom školovanja. Sve je ovo veliki pritisak, ali ako na vreme krenete sa svime, nećete imati velikih problema kada Vaš mališan krene u vrtić.