Kada deca malo porastu potrebno je da razmišljate o svim okolnostima i situacijama u kojima se oni mogu zateći ili i vi kao roditelji. Jedna od važnih stvari o kojoj treba misliti odnosi se na putovanje mališana automobilom.

U tom smislu razne dileme mogu da muče roditelje od toga kada je vreme krenuti na dalji put sa detetom, da li smete sami da vozite sa bebom, kako je najbezbednije staviti dete i tome slično.

Kao jedna od obaveza koju je naša država i zakonski propisala odnosi se na obavezno posedovanje sedišta za decu uzrasta do 12 godina ili za one koji su niži od 135cm, a koja su prilagođena njihovoj visni i težini.

Rukovodite se zakonskim odredbama

U našoj zemlji zakon je jasan i on kaže da se deca do 12 godina starosti moraju voziti u automobilu koristeći auto sedište koje odgovara njima. Izuzetak predstavljaju deca mlađa od 12 godina koja su dostigla visinu veću od 135cm i kojima je omogućeno samo vezivanje pojasa. Razlog za to su pojasevi koji su napravljeni za osobe više od 150 cm, tako da u svakom drugom slučaju korišćenja neće pružiti očekivani nivo bezbednosti.

Zakon je predvideo specifična pravila za različite uzraste dece od najranijih dana pa sve do te 12. godine. Pa tako decu do 6 meseci možete prevoziti na prednjem sedištu ali uz obavezno okretanje sedišta za decu suprotno od smera vožnje. Preporuka je da se bebe starije od 15 meseci mogu voziti u istom smeru kao što je kretanje vozila. Ovde treba voditi računa i o uglovima pod kojim ona moraju biti postavljena.

Mališani uzrasta od 4 do 12 godina uglavnom koriste tzv. bustere, ali za to moraju biti stariji od četiri godine i imati više od 15 kg.

Dakle, svaki uzrast zahteva posebna pravila pa bi bilo dobro da se toga pridržavate tokom vožnje.

Važna napomena odnosi se na činjenicu da se ova pravila odnose kako na obične automobile, tako i na taksi prevoz i vozila javnog prevoza.

Bezbednost je na prvom mestu

Prvi i osnovni razlog korišćenja adekvatnog sediša za decu jeste njihova bezbednost tokom vožnje. Ona zavisi i od prilagođenje vožnje i brzine kretanja. Život mališana može biti ugrožen ako se zakon ne poštuje ili se poštuje delimično u smislu da se ne koristi adekvatan model.

Svi oni koji prekrše neku od odredbi zakona koje se odnose na korišćenje sedišta za decu mogu biti i novčani kaženjeni, ali im se može oduzeti i određen broj poena u vezi sa vozačkom dozvolom.

Potražite savet kada niste sigurni

Ukoliko niste sigurni koje bi sedište za decu bilo nabolja opcija u vašem konkretnom slučaju, ako ne poznajte dovoljno dobro zakonske odredbe, ili se u njih jednostvno ne uklapate onda je najbolje da potražite savet stručnjaka.

Savete možete tražiti od prodavaca u radnjama koje se bave prodajom bebi opreme, možete potražiti i savet na internetu prezentirajući svoj problem ili dilemu ili se možete obratiti nekom od udruženja ili agencija koje se bavi bezbednosti saobraćaja na putevima za informaciju koja vam je potrebna.