Strunjače za vežbanje su nezaobilazan deo opreme svakog ljubitelja fitnesa, bilo da vežbate kod kuće ili u teretani. Ove prostirke pružaju udobnost i zaštitu tokom različitih vrsta vežbi, od joge i pilatesa do intenzivnih treninga snage.

Strunjače za vežbanje dolaze u različitim debljinama i dimenzijama, pružajući različite nivoe podrške i udobnosti. Tanje strunjače su idealne za vežbe ravnoteže i fleksibilnosti, dok su deblje strunjače bolje za vežbe koje zahtevaju više podrške za zglobove, kao što su sklekovi ili trbušnjaci.

Materijal od kojeg su napravljene strunjače za vežbanje takođe je važan faktor. Neke su napravljene od PVC-a, koje su lako čistiti i otporne na vlagu, dok su druge napravljene od prirodnih materijala poput gume ili pluta, koje su ekološki prihvatljivije.

Bez obzira na vrstu vežbi koju praktikujete, strunjača za vežbanje je ključna za zaštitu vašeg tela i omogućavanje vam da se fokusirate na vaš trening. Bilo da ste početnik ili iskusni vežbač, pravilno odabrana strunjača može poboljšati vaše iskustvo vežbanja i pomoći vam da postignete svoje fitnes ciljeve.

 PROSTIRKE ZA VEŽBANJE

Prostirke za vežbanje su namenjene svima koji žele da poboljšaju udobnost, podršku i sigurnost tokom fizičkih aktivnosti. Nezaobilazne su ako se bavite jogom, pilatesom, radite vežbe istezanja, a potrebne su Vam i ako vežbate na tvrdim podlogama u prirodi.

Kolekcije prostirki za vežbanje raznovrsne su. Proizvođači nude različite materijale, debljine, boje, dezene…

Materijali koji se koriste za njihovu izradu su mekani, ali istovremeno dovoljno čvrsti da pruže stabilnost tokom vežbanja.

Pored udobnosti, zadatak prostirke je da pruži i podršku za zglobove i kičmu. Ovaj ključni element omogućava Vam da izvodite vežbe sa manjim rizikom od povreda.

Dobra prostirka za vežbanje ima i praktične karakteristike. Može se lako presavijati i skladištiti, tako da je možete poneti sa sobom na putovanja, ili je jednostavno smestiti u ormar kada je ne koristite.

Vrste prostirki za vežbanje

Postoji više vrsta prostirki za vežbanje, a mi ćemo navesti samo neke od njih koje se najčešće koriste.

Klasične prostirke su standardne prostirke za vežbanje koje su izrađene od mekane i otporne pene. One su obično ravne i pružaju udobnost tokom različitih vrsta vežbanja. Dostupne su u različitim debljinama i dimenzijama.

Joga prostirke su dizajnirane specifično za praksu joge. One su obično tanje od klasičnih prostirki i pružaju dobru stabilnost i prijanjanje na podlogu. Joga prostirke su često izrađene od antialergijskih materijala i mogu imati različite teksture radi boljeg prijanjanja tokom izvođenja poza.

Prostirke za pilates su malo deblje od klasičnih prostirki i pružaju dodatnu podršku tokom ove vrste vežbanja. One su često izrađene od guste pene.

Putne prostirke su lagane i skladišne prostirke koje su pogodne za putovanja ili vežbanje na otvorenom. One se obično mogu presaviti ili zarolati i lako preneti. Putne prostirke su izdržljive i pružaju osnovnu podršku tokom vežbanja van kuće.

Od kojih materijala se prave prostirke?

Prostirke za vežbanje se mogu izrađivati od različitih materijala, a izbor zavisi od preferencija vežbača i namene prostirke.

Veoma popularne su PVC prostirke jer su izdržljive i pristupačne kada je reč o ceni. Materijal je vodootporan, lak za održavanje i pruža dobru stabilnost tokom vežbanja.

Strunjača sa prstenom

TPE prostirke su ekološki prihvatljiva opcija, jer su izrađene od recikliranih materijala. One su često mekše i elastičnije od PVC prostirki i pružaju veću udobnost.

Lateks prostirke su izuzetno otporne na habanje i pružaju dobru podršku tokom vežbanja. Međutim, važno je napomenuti da neki ljudi mogu biti alergični na lateks, pa treba voditi računa o tome prilikom odabira.

Prostirke od prirodne gume su obično veoma izdržljive i elastične. Često imaju prirodne antialergijske svojstva i otporne su na klizanje.

Prostirke od plute su ekološki prihvatljiva opcija. Pluta je prirodni materijal, antibakterijska je i pruža prirodnu toplotnu izolaciju. Ove prostirke su obično tanje, ali veoma udobne i prijatne za vežbanje.

Osim navedenih, postoje i prostirke koje kombinuju različite .

Pravilno održavanje prostirke za vežbanje

Pravilno održavanje prostirke za vežbanje produžava  njen vek trajanja i održava higijenu tokom vežbanja.

Prostirku za vežbanje treba redovno čistiti, da biste uklonili znoj, prašinu i druge nečistoće.

Nemojte da koristite agresivne deterdžente i dobro je osušite pre skladištenja. Vlažna prostirka može dovesti do razvoja buđi ili neprijatnog mirisa.

Preporuka je da koristite peškire preko prostirki, kako bi se održala higijena i sprečio prenos znoja ili bakterija.