Kako su ciljevi jednog privatnog preduzeća ostvarivanje profita, očuvanje i povećanje uloženog kapitala, ciljevi knjigovođe se sami mogu zaključiti. Pored ovih osnovnih ciljeva postoje i drugi bitni ciljevi knjigovodstvenih agencija. Prvi cilj je utvrđivanje rezultata poslovanja u određenom vremenskom roku. Drugi cilj je utvrđivanje stanja imovine, obaveza i ličnog kapitala na određeni dan. Zatim, tu je pružanje podataka za kontrolu lica sa određenim dozvolama kao i pružanje podataka za planirane rezultate poslovanja, stanja imovine i priliva i odliva novca. Zbog svega ovoga, knjigovođa mora prikupiti sve neophodne informacije o svim nastalim finansijskim promenama, tačnije da prikupi dokaze o njima. Ti bitni dokumenti se obavezno proveravaju i klasifikuju prema poslovnim događajima, a potom se te nastale promene hronološki registruju ( najčešće u jednakim vremenskim intervalima – mesečno, polugodišnje, godišnje ) i sastavlja se izveštaj o stanju imovine i ostvarenom finansijskom rezultatu.

Treba razumeti da je knjigovođa vaša desna ruka koji analizira informacije i brine se za razvoj vašeg preduzeća. Posao knjigovođe donosi mnoge brige i odgovornost, ali pokazuje knjigovođinu sposobnost da rešava i najkomplikovanije probleme, da pokaže maštovitost u njihovom rešavanju – zbog toga se može reći da je taj posao vrlo stimulativan. Ako verujete u vašu poslovnu ideju i želite da vaš biznis raste i imate planove za proširenje poslovanja, najbolje je uložiti u nekog ko bi odmah postavio knjigovodstvo na dobre temelje.

KO JE KNJIGOVOĐA

Knjigovođa je profesionalnac koji evidentira finansijske i poslovne promene jednog preduzeća, a to podrazumeva prodaju, kupovinu, prihode i rashode, odnosno poslovne promene visine i strukture imovine i kapitala. Knjigovođa takođe beleži finansijske promene na dan njihovog nastanka, prati isprave kao što su ulazne i izlazne fakture, prati dnevne izveštaje banke, glavne i pomoćne blagajne, kao i sve odluke i obračune poslovanja. Takođe, finansijske izveštaje preduzeća podnosi nadležnim državnim institucijama do zakonski utvrđenog roka. 

KNJIGOVODSTVENE AGENCIJE VAM NUDE POMOĆ

Svi privatnici imaju dilemu oko toga – kome poveriti njihove poslovne knjige! Da bi se donela prava odluka, potrebno je  imati poverenje u osobu iz knjigovodstvene agencije, a da bi jedno preduzeće dobro poslovalo, potrebno je da održava finansijsku disciplinu i to je najbolje prepustiti profesionalcima iz knjigovodstvenih agencija.

Knjigovodstvena agencija Novi Beograd nudi pomoć – ukoliko imate bilo kakvih nepoznanica u vezi vođenja knjiga, osnivanja d.o.o ili preduzeća, poreza zaposlenih i slično i dobićete stručne konsultacije. Knjigovodstvene agencije su izuzrtno bitne osobama koje se spremaju, po prvi put, da se otisnu u privatnike. Njima se sprema kompletna dokumentacija za agenciju za privredne registre, banku, poresko, socijano i vode se korak po korak, kako bi, u što kraćem vremenu i uz što manje troškova, mogli početi sa sopstvenim poslovanjem. Knjigovodstvena agencija pruža kompletne knjigovodstvene usluge za privredna društva i preduzetnike – manje ili veće. Zahvaljujući internet  mreži i modernim tehnologijama, danas ne postoje geografske granice i u mogućnosti ste da preko 90% svih usluga obavite online sa nekom udaljenijom knjigovodstvenom agencijom i tako eliminišete suvišne troškove i papirologiju, kao i sam odlazak kod knjigovođe. Ovo je sva potrebna podrška, ali na čak efikasniji način. Danas su se knjigovodstvene agencije prilagodile, unapredile i osavremenile novim trendovima, koristeći savremene, moderne tenhologije.