Ne zahteva svaki pravni slučaj angažovanje advokata. Primer za to su prekršaji zbog brze vožnje ili pak odlazak na sud zbog manjih sporova. Međutim, u mnogim drugim situacijama koje uključuju pravni spor, osporavanje ili dogovor, možda nećete želeti da rizikujete da se sa tim suočite sami, bez saveta iskusnog advokata koji vam može pomoći. U stvari, iako dobro pravno zastupanje možda nije jeftino, može vam pomoći da se izvučete iz brojnih nezgodnih situacija, poput lošeg razvoda, izgubljenog posla ili kršenja zakona na bilo koji način.

Iako je pravna situacija svake osobe različita, postoje trenuci kada vam je advokat zaista potreban. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko razloga zbog kojih ne bi trebalo da bežite od ove odluke. 

  1. Zakon ume da bude komplikovan

Ukoliko niste advokat onda se verovatno ni ne ponašate tako. Čak ni iskusni advokati ne zastupaju sebe same na sudu. Takođe, advokati imaju tendenciju da se specijalizuju u jednoj ili više oblasti pravne prakse, kao što su krivična odbrana ili poresko pravo.

Neke slučajeve je moguće brzo rešiti bez pomoći obučenog i emocionalno neutralnog advokata, ali izbegavanje njegovog angažovanja pri pokretanju posla, pregledu ugovora ili preduzimanju drugih poduhvata sa potencijalnim pravnim posledicama može dovesti do problema koji bi se sa advokatom ipak mogli izbeći. 

  1. To što nemate advokata vas zapravo može koštati više

O čemu se ovde radi? Zbog krivičnog slučaja možete završiti iza rešetaka, dok vam građanski slučajevi mogu naneti finansijsku štetu. Osim toga, postoji mnogo advokata koji od vas ne očekuju nikakvu nadoknadu ako ne dobiju vaš slučaj. Takođe, možda ćete želeti da potražite sudske takse kao tužilac u građanskom predmetu, pa tako angažovanje advokata može zapravo da vam uštedi ili pak zaradi novac.

  1. Advokat zna kako da ospori dokaze 

Bez odgovarajuće pravne obuke možda nećete moći da znate da li je ključni dokaz protiv vas pribavljen na nepropisan način ili je iskaz svedoka u suprotnosti sa ranijom izjavom. I da li je kriminalistička laboratorija pravilno postupala sa dokazima na svakom koraku? Vaš advokat će to saznati i verovatno će osporiti te dokaze.

  1. Ako podnesete pogrešan dokument ili postupite suprotno u odnosu na proceduru možete nenamerno poništiti svoj slučaj

Ako niste advokat, možete imati problema sa rokovima i protokolom za pravilno popunjavanje i podnošenje određenih pravnih dokumenata. Jedan kasni ili netačan dokument mogao bi da vam poremeti slučaj, odloži datu pravnu proceduru ili još gore – nekad se o slučaju presudi tako da to nije u vašem interesu. 

  1. Advokat ima pristup svedocima i stručnjacima koji vam mogu biti od pomoći 

Advokati sarađuju sa širokom mrežom profesionalaca koji pomažu u slučajevima njihovih klijenata. Većina advokata čak poznaje i lično profesionalce koji mogu da im pomognu u otkrivanju ili osporavanju dokaza ili svedočenja suprotne strane.

  1. Advokat može da iznese i najteži slučaj

Priznanje krivice ili priznanje greške nije jedini izbor, čak i ako postoje dokazi koji ukazuju direktno na vas. Kada angažujete advokata, on može da vam objasni sve mogućnosti i može vam pomoći da izbegnete potencijalno ozbiljne kazne čak i pre početka suđenja.

  1. Advokati često pružaju besplatne konsultacije

Pošto će se mnogi advokati besplatno sastati sa vama tokom direktne konsultacije, zaista nemate šta da izgubite ukoliko organizujete informativni sastanak sa nekim od njih. Ne samo da će vam besplatne konsultacije dati ideju o vrsti slučaja koji imate i njegovom verovatnom ishodu, već će vam pomoći da odlučite da li vam je advokat zaista neophodan.