Da bi vaše dete još kao malo razvilo ljubav prema knjizi, onda im slobodno čitajte dok su još uvek u vašem stomaku. A kad dođu na ovaj svet, nastavite sa tim ritualom da biste ih što ranije upoznali sa knjigama i raznim štivom. 

Ne samo da će odmalena upoznavati različite oblasti, već će uz knjige razvijati maštu i proširivati svoja interesovanja. Međutim, da bi zavoleli knjige i u kasnijoj dobi poželeli sami da ih kupuju, još dok su mali treba im čitati o stvarima koja ih zanimaju i koja su u skladu sa njihovim uzrastom. 

Na samom početku biće vam potrebne slikovnice i knjižice za najmlađe, da bi ih postepeno ispitivali, a kasnije kako deca budu starija, slobodno im možete pružiti zanimljiviji i kvalitetniji sadržaj.

U tu svrhu će vam služiti edukativne knjige za decu, mozgalice, radne sveske, enciklopedije za decu i mnoge druge knjige. A mi vam u nastavku otkrivamo šta je važno pri odabiru edukativne knjige za decu i koje vam naslove preporučujemo.  

Zašto treba da kupujete edukativne knjige za decu?

Veliki broj dece veoma lako prihvata knjigu u ruke, dok drugim mališanima ovo mučno pada. Pogađajte koji je razlog toga? Upravo tako, nisu razvili naviku da čitaju dok su bili manji. Međutim, ovakva navika kod dece može ostaviti i druge posledice, među kojima se neke kasnije odraze na razvoj. 

Kao što spomenusmo na početku, čitanje je važna navika i potreba, jer podstiče kreativnost i maštu, bogati rečnik, povoljno utiče na inteligenciju, razvija naše jezičke i druge veštine. Iz tog razloga je važno da dete razvije ljubav prema knjigama, a to je najbolje uraditi tako što ćete na osnovu svog primera pokazati tu ljubav. 

Ako želite kupiti knjigu svom mališanu, bilo bi dobro da i njega povedete u knjižaru i pružite mu priliku da sam izabere knjižicu koja mu se dopada. Idealno je kada sa vama može aktivno učestvovati u odabiru toga šta će čitati. 

Kada dete treba da počne da čita?

Sa ovim aktivnostima vaš mališan može početi već od 9-og meseca, i u tom periodu preferirajte knjige za bebe, koje neće biti samo zabavne i edukativne, već i one koje će zadovoljiti bezbednosne kriterijume, s obzirom da je još uvek reč o bebama. Stoga vaš izbor mogu biti edukativne knjige za decu sa zaobljenim ivicama, čiji su listovi plastificirani od kartona. 

Knjige za bebe su uglavnom pune prelepih ilustracija, oblika, brojeva, slova, životinja, uz koje će dete naučiti svoje prve reči i naučiti veštinu kako da obrće stranice. 

Kada procenite da je vaš mališan prevazišao knjige za bebe, tada slobodno pređite na viši nivo i kupite mu edukativne knjige za decu radi podsticanja rasta i razvoja. Predlažemo da u ovom periodu zajedno sa njim čitate kratke basne i priče, bajke, kao i pitalice-mozgalice, koje su prilagođene za razne uzraste, knjige-slagalice, edukativne knjige koje sadrže nalepnice i još mnogo toga. 

Kada treba da izaberete enciklopedije za decu za svog mališana?

Ako ste primetili da vam dete stalno postavlja pitanja o određenoj oblasti, pojavi, bićima ili nečemu drugom, ili ste odlučili da ga podstaknete da se više zanima za okolinu, u tom slučaju mu možete predložiti enciklopedije za decu, koje će mu pružiti odgovore na sva pitanja. Enciklopedije su generalno bogate raznim pitanjima i odgovorima, koji će zadovoljiti radoznalost vašeg mališana. 

U moru mnogih koje možete naći na tržištu, predlažemo vam enciklopediju za mališane, koja je bogata zanimljivim sadržajem i pruža korisne informacije koje pomažu u obavljanju školskih zadataka. U ovaj izbor spada i dečiji atlas, koji sadrži sličice i crteže raznih životinja, biljaka, država, naroda i još mnogo toga. 

Knjige su pravo bogatstvo za svakog među nama, posebno za decu, koja putem korisnog i zanimljivog sadržaja, uče prave vrednosti, razvijaju svoju inteligenciju i postaju bolji i pametniji ljudi. Stoga organizujte zajedničke rituale čitanja sa svojim detetom dok ne krene u školu, jer ćete mu tako omogućiti da lakše prihvati i savlada obaveze koje mu slede.