Bugarska je pravi biser jugoistočne Evrope, koja se odlikuje prelepom prirodom, planinama, izlazom na Crno more, brojnim gradovima, bogatom istorijom, manastirima, spomenicima kulture i drugim turističkim vrednostima. Kada jednom odete u posetu ovoj državi, shvatićete da je nemoguće da obiđete sve njene lepote odjednom i uvek ćete se vraćati sa željom da je što bolje upoznate. Bilo da idete na planinu, more ili da u svoja putovanja volite da uvrstite gradska naselja, Bugarska je zemlja koja vam može ponuditi sve što poželite.

Glavni grad Bugarske – Sofija, sa razlogom nosi epitet najatraktivnijih turističkih prestonica Evrope. Nalazi se u zapadnom delu Bugarske, na svega 50 km od granice prema Srbiji i na oko 400 km od Beograda. Geografski položaj Sofije je veoma povoljan. Iako je smeštena u niziji, Sofija je okružena Starom planinom na severu i planinom Vitoša na jugu, a svojom nadmorskom visinom od 550 m spada u najviše glavne gradove Evrope. Kroz grad protiče i nekoliko manjih rečnih tokova, dok je tok najveće reke Iskar ismešten istočno od grada. Osim geografskog, Sofija ima i povoljan saobraćajni položaj i predstavlja važan međunarodni drumski, železnički i avio centar. 

Za koje prevozno sredstvo se opredeliti? Možda kombi prevoz!

Upravo zbog razvijene saobraćajne infrastrukture grada i njene blizine, iz Srbije možete doći bilo kojim prevoznim sredstvom. Avion jeste najbrži vid dolaska do Sofije, ali je i najskuplji. 

Ukoliko se opredelite za železnicu, na ovaj način do Sofije možete doći preko Dimitrovgrada. Međutim, ako putujete iz Subotice, Novog Sada ili Beograda, putovanje vozom ume da bude poprilično naporno zbog čestih kašnjenja. 

Autobus predstavlja još uvek najmasovniji oblik prevoza kojim možete stići do željene destinacije, ukoliko vam ne smeta velika gužva i česta stajanja da bi se pokupili putnici sa svih stajališta. 

Ukoliko imate svoj automobil i opredelite se da putujete njime, obavezno se informišite šta vam je sve potrebno od dokumenata za ulazak u zemlju, da ne biste plaćali kazne i da vam to ne pokvari vaše uživanje. 

Još jedan vid prevoza kojim možete da realizujete svoje putovanje je prevoz kombijem. Ukoliko još uvek niste imali priliku da koristite usluge ovog tipa, raspitajte se o svim pogodnostima koje nudi kombi prevoz Sofija

Mogućnost dolaska do vaše adrese, ugodno i komforno putovanje, sigurnost u vožnji od strane profesionalnih vozača i pristupačne cene usluga su velike prednosti u odnosu na ostale vidove prevoza. 

Turističke atraktivnosti Sofije 

Sofiju odlikuje bogata istorija, što joj daje posebnu harizmu, koja se dobro uklopila sa sadašnjim modernim stilom života i energijom grada.

Sofija počiva na brojnim arheološkim nalazištima iz tračkog i rimskog perioda, a turističku atraktivnost dopunjuje i veliki broj crkava, katedrala, džamija i sinagoga.

Izdvojili smo za vas nekoliko turističkih lokaliteta u Sofiji:

  • hram Sv. Aleksandra Nevskog – jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu, izgrađen početkom XX veka;
  • sinagoga Sofija – sagrađena 1909. godine po uzoru na sinagogu u Beču i treća je po veličini u Evropi;
  • crkva Sv. Petke – mala, srednjovekovna crkva, delimično ukopana u zemlju nalazi se u blizini metro stanice.
  • ruska crkva Nikolaja Čudotvorca – na mestu nekadašnje džamije u turskom periodu, sada se nalazi ova impozantna građevina sagrađena 1914. godine;
  • Baši Baši džamija – iz 16. veka, sagrađena po uzoru na Sulejmanovu džamiju u Istanbulu;
  • Muzeji  – Nacionalni istorijski muzej, Prirodnjački muzej, Art galerija, Vojnoistorijski muzej i mnogi drugi koji doprinose istorijsko-kulturnom bogatstvu Sofije;
  • Nacionalni park Vitoša – jedan od najstarijih nacionalnih parkova na Balkanu, nalazi se na istoimenoj planini. Preko leta je aktuelan alpinizam i planinarenje na desetak vrhova, koji su preko 2000 metara visine, dok se zimi možete baviti skijanjem.