Želite da unesete neke novine u svoj stan ili kuću? Dosadio vam je stari nameštaj kao i raspored u prostorijama? Ako je odgovor na sva ova pitanja potvrdan, ali niste sigurni kako da realizujete neke od ideja, za početak možete razmisliti o angažovanju arhitekte koji se bavi uređenjem enterijera. Reč je o školovanoj osobi koja se razume u najaktuelnije načine dekorisanja doma, koja tačno zna kakav nameštaj odgovara svakoj prostoriji u vašem stanu, itd. 

Od dizajnera ćete pored saveta dobiti i precizne crteže svih elemenata u domu koje biste menjali, bilo da se radi o kuhinju, dnevnoj sobi, ostavi i sl. 

U nastavku teksta dajemo vam par sjajnih saveta kako da uz malo truda i novca oplemenite prostor u kojem živite. 

Zidni paneli – moderan način za oplemenjivanje zidova

Ukoliko ste u potrazi za najsavremenijim načinom za ukrašavanje zidova, a da to ne bude krečenje ili kupovina nove slike, zidni paneli su savršen izbor. I ove godine su u trendu, a možete ih lepiti kako u kuhinji, tako i spavaćoj ili dnevnoj sobi. S obzirom da se zidni paneli najčešće prave od najkvalitetnije vrste drveta kao što je medijapan, veoma su dugotrajni i mogu vam trajati desetine godina. 

Nekoliko prednosti zidnih panela

Za početak, treba napomenuti da zidni paneli unose toplinu u svaki dom jer se radi o prirodnom materijalu (drvetu). U dnevnoj sobi mogu se zalepiti na centralni zid dnevnog boravka (to je najčešće prostor predviđen za tv policu), ali i na svim onim zidovima koji su slobodni i prazni. 

Sa druge strane, ugradnja zidnih panela je laka i jednostavna. Ako ste dovoljno slobodni, možete i sami pokušati sa lepljenjem panela na zid. Takođe, ako vam nakon nekog vremenskog perioda dosade, možete ih skinuti. Na zidovima neće ostati nikakvih fleka tako da ćete biti mirni što se tiče čistine zidova. 

Održavanje zidnih panela nikada nije bilo jednostavnije

Naime, što se tiče održavanja ove vrste zidnih obloga, jedino što će vam trebati jeste jedna nakvašena pamučna krpa pomoću koje ćete otkloniti prašinu. Nikakva abrazivna sredstva koja se koriste za održavanje u stanu neće vam biti potrebna kada je čišćenje zidnih panela u pitanju. 

Obratite pažnju na osvetljenje u stanu

Svaki iskusan arhitekta će najpre primetiti da li imate dovoljno sunčeve svetlosti u toku dana kao i koju vrstu rasvete ste odabrali za svoj dom. S tim u vezi, neka vam fokus bude na odabiru originalnih i funkcionalnih zavesa (kao na primer zebra ili rolo zavese), ali i na one manje komade rasvete poput zidnih lampi ili ugradnih sijalica. Ovde se radi o ne tako skupoj investiciji koja će svakom prostoru doneti veći osećaj topline. 

Ne zanemarite dekorativne elemente

Ovde mislimo na tepihe, ukrasne jastučnice, police za cveće itd. Ukoliko već godinama unazad imate jedan isti tepih, sada je pravo vreme za kupovinu novog. Ako ste smeli po prirodi izaberite tepih veselijih boja. Pri tom vodite računa da se uklopi sa ostatkom nameštaja. 

Par novih ukrasnih jastučnica zanimljivih dezena preporodiće izgled svake ugaone garniture kao i celokupnog dnevnog boravka. 

Polica sa cvećem oplemeniće svaki deo enterijera u učiniti ga živopisnijim i ušuškanijim.