Sigurno je da ne postoji osoba koja nije čula za fantastičnu poslasticu pod nazivom knedle sa šljivama, iako se danas mogu pronaći i uz brojne druge dodatke, vrste voća, čokolade i sastojaka. Sreću se svuda u Srbiji, ali i Nemačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji, Slovačkoj i brojnim drugim zemljama kao savršena poslastica.

Sačinjene od kuvanog krompora, brašna, voća i dodataka poput cimeta, prezle, šećera i keksa, neverovatnom brzinom su postale omiljeni dezert širom sveta. U zavisnosti od afiniteta, mogu se kupiti zaleđene za pripremu gotovog dezerta kod kuće, jesti u ugostiteljskim objektima, ili samostalno kreirati na osnovu proverene recepture. 

Knedle sa šljivama, odnosno uopšteno pojam potiče od nemačke reči „knedl“, a u Mađarskoj ih nazivaju „gomboc“, kao i „knedli“. Pored ovih zemalja, prepoznatljive su u Češkoj kao „knedliki“, u Hrvatskoj „okruglice“, Francuskoj „kunel“ i u SAD-u pod nazivom „klab“. Naravno, omiljene su i u mnogim drugim zemljama pod različitim nazivima, ali asocijacija je ista – kugla ispunjena voćem i obavijena prezlom, prelivima i drugim sastojcima po želji. Iako su tradicionalno poznate sa šljivama, danas postoje knedle sa brojnim drugim voćem, čokoladom, slatkim sirevima, čizkejkom, slatkišima, ali i u slanoj varijanti – sa kulenom, mesom i slično. 

Nastanak knedli vezuje se za davna vremena

Istorija koju ispisuju knedle sa šljivama vezuju se za mnogo vekova unazad, ali se čak smatra da su koreni ove poslastice postojali u antičkom dobu i srednjem veku. Tada su knedle bile loptice od mlevenog mesa, propržene i nakon toga kombinovane sa salatama. U 17. veku, započeta je priprema kuglica od brašna, koje su pečene i bile vrsta peciva. 

Zatim, 2 veka kasnije, nisu bile dodatak mesu, već glavni obrok koji ima veliki broj varijanti. Legenda koja je zabeležena jeste da je car Ferdinand prepoznatljiv po svojoj izgreci: „Ja sam car, hoću knedle!“, što je moralo biti realizovano uvek kada bi to poželeo. Neverovatnom brzinom, knedle sa šljivama i drugim sastojcima, šire se iz Centralne Evrope u druge krajeve sveta, prvenstveno u Austriji, Mađarskoj, Bavarskoj i Češkoj. Ipak, današnji sastav, oblik i način pripreme je inovativniji i ne ispisuje tako dugu istoriju recepture. Najčešće, koriste se saveti koji potiču od baka, za tradicionalnu pripremu prepoznatljivog aromatičnog ukusa knedli.

Današnje knedle sa šljivama – spektar ukusa i sastojaka

Ne samo da su knedle sa šljivama danas jedna od glavnih poslastica velikog broja ljudi, već se radi o specijalitetu koji može imati izuzetno veliki broj sastojaka i ukusa. Pored šljiva, koristi se i drugo voće – kajsije, maline, narandže, višnje, trešnje ili po želji ostali plodovi. Osnovno je da kuvani krompir bude pomešan sa uljem, jajima, brašnom, malo soli i šećerom nakon hlađenja, a zatim se po želji mogu dodavati i drugi sastojci. 

Današnje knedle kao dodatke imaju i kremove, filove, čokolade, kokos, prelive i mnogo toga drugog. Takođe, obično se kombinuju sa prezlom, cimetom i šećerom, ali neke domaćice pripremaju i uz mlevenu plazmu, vanilin šećer i druge sastojke. Izbor je i to da li će se koristiti margarin, ulje, svinjska mast ili puter. Sve to, zavisi od iskustva i odabrane recepture. 

Preporuke stručnjaka prilikom pripreme najlepših knedli

Postoji veliki broj recepata, načina i saveta kako pripremiti najukusnije knedle sa šljivama, a određene preporuke su od neprocenjivog značaja. Prvenstveno, najbolje je koristiti stari krompir i oštrije brašno, kako se testo ne bi razlivalo, a knedle gubile oblik. Krompir se kuva i pasira, a zatim obavezno hladi do 20 minuta. Nakon toga, formira se testo dodavanjem jaja, ulja i soli, a zatim i brašna, uz mešanje. Sledi dodatak zrelih šljiva bez košpe, kao i pravljenje kuglica. 

Takođe, uvek se pripremaju u velikom loncu sa dosta vode, uz malo soli, spuštajući se u kipeću vodu, dok ne isplivaju na površinu. Posle nekoliko minuta, prezla se proprži na ulju i knedle mešaju sa ovim, ili drugim prelivom. Još je značajno istaći da je bitno posoliti vodu, kao i testo, kao i da se mesi isključivo prohlađeno, nikako toplo. Knedle sa šljivama podrazumevaju zrelo voće puno sočnosti i sokova, a ukoliko se koristi zaleđeno, bitno je otkloniti svu vodu pre stavljanja u testo. 

Mnogo je razloga iz kojih su knedle sa šljivama tako omiljena poslastica velikog broja ljudi, neizostavan deo porudžbine u restoranu, ali često i samostalnog poduhvata pripreme u oazi sopstvene kuhinje. Ne samo da imaju sjajan ukus, već se i jednostavno pripremaju, uz sastojke koji nisu mnogo kalorični, a po želji se uvek može kreirati i kombinacija ukusa uz minimalno korišćenje ulja. Najvažniji korak je postići kompaktnost testa, a zatim se može apsolutno uživati u svim čarima ukusa i aroma koje pruža ova poslastica.