Stres može da ima značajan uticaj na naše zdravlje i zadovoljstvo u životu. Preveliko izlaganje stresu može da dovede do fizičkog, mentalnog i emocionalnog iscrpljenja. To može da za posledicu ima poremećaje spavanja, poremećaje ishrane, teške depresije, anksioznost i druge mentalne i fizičke poremećaje.

Šta je stres

Stres je fiziološki odgovor na neku situaciju koja nam nije poznata ili nam se ne sviđa. Stres nam pomaže da se prilagodimo promenama i da reagujemo na stvari koje nam se dešavaju. To može biti izazovno i uzbudljivo, ali takođe može da izazove niz negativnih posledica.

Na koje načine se možemo osloboditi stresa ili ga smanjiti 

Postoje brojni načini kako se osloboditi stresa. Prvo i najvažnije je da sebi postavimo realne ciljeve i budemo realni u vezi sa svojim očekivanjima. Takođe,  je bitno da se upoznamo sa načinima na koje možemo da upravljamo svojim emocijama. Možemo da se fokusiramo na pozitivne stvari, da izbegavamo situacije koje izazivaju stres i da se okružimo ljudima koji nas ohrabruju. Veoma je bitno da se vratimo redovnom fizičkom vežbanju, da se izlečimo od prekomernog unošenja hrane i da uživamo u aktivnostima koje nas opuštaju.

Nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste se oslobodili nagomilanog stresa

  • Napravite plan za smanjenje stresa: Odredite prioritete, rasporedite vreme i prilagodite rutinu.
  • Iskoristite svoje vreme za opuštanje: Počnite sa malim stvarima, poput čitanja knjige ili čuvanja kućnih ljubimaca.
  • Uživajte u svakodnevnim aktivnostima: Budite kreativni i uživajte u prirodnoj lepoti
  • Uživajte u svom društvu: Održavajte kontakte s prijateljima i porodicom
  • Izbegavajte stresne situacije: Ako ste u stresnom okruženju, pokušajte izbeći tako što ćete misliti na pozitivne stvari u vašem životu.

Afirmacije u službi oslobađanja od stresa

Ev nekih rečenica koje vam mogu pomoći da se oslobodite stresa

  • Imam ogromnu snagu  i mogu da se suočim sa svim izazovima.
  • Moje razmišljanje je pozitivno i usmerena sam samo  na uspeh.
  • U mom svetu sve je dobro. Zračim životom i radošću.
  • Svaki put kada se osećam preopterećeno, mogu da se fokusiram na svoje snage.
  • Verujem u sebe i svoju sposobnost da uspešno prevaziđem sve prepreke.

Sportom do oslobađanja od stresa

Redovno vežbanje je jedan od najboljih načina za smanjenje stresa. Vežbanjem se povećava protok kiseonika u mozgu, što pomaže da se oslobodimo stresa. Trčanje je odličan način da se oslobodite stresa. Trčanje poboljšava kardiovaskularnu izdržljivost, povećava energiju i poboljšava raspoloženje. Takođe,  plivanje  je odličan način za smanjenje stresa. Ono pomaže da se razbistri um i da se oslobodite negativnih misli. Joga je odličan način za smanjenje stresa i treba je praktikovati bar dva puta nedeljno.

Meditacija u službi oslobađanja od stresa

Meditacija može biti efikasan način za smanjenje stresa. Postoje različite vrste meditacije, a neke od njih mogu pomoći u smanjenju stresa. To uključuje kontrolisanu disanje, vizualizaciju, meditaciju u pokretu i meditaciju sa fokusom na opuštanje. Te vrste meditacije mogu pomoći da se smanji anksioznost, stres i napetost. Meditacija može pomoći da se nauči da se stvore dublji nivoi opuštanja, pa čak i da se uspostavi bolja mentalna ravnoteža. Takođe, to može pomoći u prepoznavanju i izražavanju emocija, što je važno za održavanje celokupnog zdravlja.