Proleće i leto su godišnja doba koja sa jedvačekanjem dočekujemo. I to je razumljivo. Nakon hladnih dana, buđenje proleća je i buđenje nas samih. A, leto? To je već priča o opuštanju, godišnjim odmorima i punjenju baterija. I sve tako idilično dok ne stignu mali insekti, ali velike napasti. Zaštitu vam mogu pružiti profesionalne firme za obavljanje ddd usluga.

Komarci

Jedni od najčešćih i prvih koji nas obožavaju su komarci. Ne samo da su dosadni, naporni, izazivaju nam bol nakon ujeda i remete život, oni mogu biti veoma opasni, jer su poznati kao prenosioci raznih bolesti, među kojima je i malarija.

Pitate se kako im doskočiti. Postoji više načina. Razne kremice, sprejevi, narukvice kada duže boravite u prirodi. U kućnim uslovima, komarnici, razni aparati sa tableticama i tečnošću, više su nego efikasni. Ukoliko imate dvorište, redovno košenje, uklanjanje ustajale vode, adekvatno odlaganje smeća, najbolji su načini u borbi protiv komaraca.

Međutim, komarci su veoma uporni, ima ih svugde, brzo se razmnožavaju i ukoliko posedujete svoj privatni komad zelenila, efikasna borba sa njima je sprovođenjem planske dezinsekcije. To podrazumeva tretiranje velikih zelenih površina, koje se smatraju pogodnim za pojavu i razmnožavanje komaraca. Prskanje se vrši  u periodu od početka proleća do kraja leta . Ukoliko se u tome ne uspe, vrši se prskanje sa zemlje i iz vazduha i to odgovarajućim ekološkim sredstvima koja su bezopasna i za čoveka i za druga živa bića.

Smrdibube

Poslednjih godina, velike probleme nam zadaju smrdibube. To su jedne dosadne, bučne i po čulo mirisa pogubne bube. Obično se pojavljuju na svetlim mestima – terasama, balkonima, oko sijalica, na fasadama, u pukotinama gde pokušavaju da se sakriju i prezime. Smrdibube nisu opasne za čovekovo zdravlje, ali u velikoj meri narušavaju komfor i letnje uživanje. Takođe, javljaju se kao velike poljoprivredne štetočine, budući da se hrane sokovima voća i povrća, ali i cveća i nekih poljoprivrednih kultura.

Najefikasniji način borbe protiv smrdibuba je primena dezinskecije, budući da se one pojavljuju iznenada u vidu najezde i veoma je teško na drugi način se izboriti sa njima.

Krpelji

Iako su navedeni insekti veoma naporni i neprijatni, najpodmukliji među njima ipak su krpelji. Pojavljuju se u toku proleća i leta na svim onim zelenim površinama koje najčešće posećujemo. Voćnjaci, dvorišta, bašte, parkovi.  Vrebaju nas polako i gotovo neprimetno nam se zakače za telo. Najčešće su to meki delovi, prevoji na rukama, nogama, preponama, kosi i često su toliko dobro skriveni da ih je na prvi pogled teško uočiti. Stoga, tokom lepih dana, po povratku kući obavezno se detaljno pregledajte.

Ukoliko pronađete nekog, obavezno otiđite do najbliže ambulante da vam to uradi stručno lice. Ukoliko ipak želite krpelja da odstranite sami, sterilnom pincetom, u smeru suprotnom od kazaljke na satu ga pažljivo izvucite i proverite da neki deo nije ostao u telu. Nakon toga sterilišite mesto uboda. Ipak, koliko god da ste vešti, razmislite o poseti ambulanti, jer krpelji ukoliko su zaraženi mogu biti veoma opasni. Poznati su kao prenosioci raznih zaraznih bolesti leptospiroze, hemoragijske groznice i sličnog.

Pored vas, krpelji posebno vole kućne ljubimce. Ono što je bitno naglasiti jeste da krpelji mogu biti veoma opasni za njih, pa čak mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

Najbolji način rešavalja problema sa krpeljima jeste primena odgovarajućih metoda dezinsekcije. Dezinsekcija obuhvata suzbijanje, uklanjanje i uništavanje svih vrsta insekata koji su štetni za populaciju ljudi i njihovo okruženje. Primenjuje se jednako u otvorenim i zatvorenim prostorima – dezinsekcija poslovnog prostora, lokala, magacina, prodavnica, dezinsekcija stana, kuća, tavana, podruma.

Na javnim, urbanim površinama to rade stručne službe. Međutim, privatna dvorišta, livade, pašnjaci su izuzeti od planske dezinskecije, te je oprez neophodan i tokom i nakon boravkana na ovim površinama. Što se tiče privatnih dvorišta, voćnjaka i drugih zelenih površina, moguće je angažovati stručne služe. U tom slučaju već tokom marta treba krenuti sa zaprašivanjem i postupak primeniti tri puta, posle svake nedelje. Na taj način bićete sigurni da vam se smeše lepi dani u vašem dvorištu, placu, voćnjaku, bez nepotrebnog stresa koji izazivaju insekti.