Hiperpigmentacija kože se manifestuje kroz male fleke ili mrljice na površini kože koje nastaju kao posledica nekih promena ili oboljenja na koži. 

Hiperpigmentacija kože javlja se na različite načine i u različitim životnim dobima, a ponekad može narušiti celokupnu estetiku našeg lica, te želimo da flekice i pegice uklonimo efikasnim preparatima. 

U ovom tekstu ćemo upravo govoriti o tome kako da se flekice „izleče“ kao i o tome koji mogu biti razlozi za njihovo nastajanje.

Kako nastaju različite vrste flekica na koži?

Hiperpigmentacija se može javiti u različitim oblicima, poput:

 • Melasme – tamnih fleka na čelu, obrazima i nosu koje nastaju obično tokom trudnoće ili nakon dugotrajnog korišćenja kontraceptivnih pilula.
 • Pegice – obično su nasledne tako da njihovo nastajanje zavisi od genetike, a nekad se mogu javiti i tokom većeg izlaganja suncu.
 • Sunčane fleke – kao što ime nalaže, obično nastaju tako što se predugo izlažemo suncu, a ove fleke takođe mogu biti malo većeg prečnika od ostalih i obično se javljaju na rukama, dekolteu i licu.
 • Postinflamatorna hiperpigmentacija – ukoliko imate problema sa aknama, ili ste se u skorije vreme opekli,  ili imali neki abrazivni hemijski tretman kože, može se desiti da nastanu fleke ovog tipa, doduše su najčešće kod osoba tamnije puti.

Bilo koji od ovih tipova fleka se može ukloniti ili barem ublažiti, ali u zavisnosti od vašeg tipa kože postoji mogućnost da se vrate usled većeg izlaganja suncu ili korišćenja određenih lekova koji ih mogu prouzrokovati.

Svaki od tipova flekica nastaje tako što dolazi do hiperprodukcije melanina na određenim delovima kože, tako da njihovo lečenje obično zahteva i dublji uvid u produkciju melanina u vašem organizmu.

Zašto se javljaju hiperpigmentacije?

Najčešći razlozi za javljanje hiperpigmentacije su:

 • Prekomerno izlaganje suncu ili odlazak u solarijum
 • Hormonske promene tokom trudnoće, konzumacije kontraceptivnih pilula, menopauze ili jednostavne hormonske neravnoteže
 • Ožiljci od akni nakon njihovog zarastanja
 • Starenje usled gubitka kolagena i elastičnosti kože 
 • Bolesti kože poput ekcema, rozacee ili vitiliga
 • Opekotine koje zarastaju i ostavljaju blage crvenkaste tragove
 • Alergijske reakcije poput osipa od stresa ili alergije na polen i druge izazivače.

Bilo koja od navedenih vrsta flekica se može pojaviti u bilo kom starosnom dobu, ali najčešće su na udaru starije osobe zog dužeg izlaganja suncu ili trudnice zbog hormonskih promena u organizmu. Ako se pojave kod dece, onda su najčešće uzrokovane alergenima.

Kako izlečiti hiperpigmentaciju kože?

Postoji nekoliko različitih načina za uklanjanje flekica na koži:

 • Upotreba krema, seruma, pilinga (mikrodermoabrazije ili hemijski piling) – ovo su klasične dermatološke procedure koje su efikasne u zavisnosti od vašeg specifičnog tipa kože. 
 • Laserska terapija – ona je dokazano najuspešnija u lečenju i otklanjanju flekica na koži i samim tim je i najtraženiji tretman. Laseri koji se koriste za uklanjanje fleka su Syneron, Fraxel i Plexr.
 • Innoaesthetics MELINE je najefikasniji način uklanjanja flekica, a takođe je i najnovija metoda – profesionalna hemijska mikrodermoabrazija koja sprečava ponovni nastanak fleka. 

Uklanjanje fleka na koži laserom

Uklanjanje flekica laserom koristi visoko intenzivne svetlosne influencije i vrlo je dobra opcija za uklanjanje starosnih fleka, sunčanih fleka i melazme. 

Čitav postupak traje kratko i nije mnogo komplikovan. Najpre razgovarate sa svojim lekarom da saznate koji tip flekica imate i koje je najbolje rešenje za vas. Zatim vam lekari pripremaju kožu dubinskim pročišćavanjem pora, a onda sledi laser koji apsorbuje pigment u koži i izbeljuje ga zagrevanjem.

Ceo tretman traje jako kratko i odmah nakon možete ići kući. Javiće se blago crvenilo na koži ali ono brzo nestaje i možete se vratiti svojim regularnim aktivnostima.

Što se tiče ostalih dermatoloških tretmana za saniranje flekica na koži, morate zapamtiti da će oni biti delotvorni samo onoliko koliko im vaš tip kože to dopušta i zato je bitno posavetovati se sa dermatologom pre nego krenete sa lečenjem. 

Birajte proverene klinike za estetsku hirurgiju gde će vam stučna lica dati najbolje savete i odraditi tretman koji pogoduje vašem tipu kože.

Nakon što ublažite flekice, zapamtite da izbegavate poznate uzročnike njihoog nastajanja kako se ne bi ponovo vratile, i obavezno nosite kremu za sunčanje u svim godišnjim dobima.