Danas postoji mnogo opcija čime ćete i na koji način obložiti svoje podove. Osim već ustaljenih izbora, poput pločica i drveta, sve veću popularnost doživljavaju i vinil, odnosno pvc podovi. Najviše zbog činjenice da se tehnologija proizvodnje unapredila, pa se kvalitet vinil podova veoma poboljšao. Kada tome dodamo atraktivan dizajn i pristupačnu cenu, onda je jasno zašto je potražnja za ovim materijalom u porastu.

Šta su u stvari PVC podovi?

Mnogi mešaju linoleum i pvc podove. To nisu isti materijali. Nekada je upotreba linoleuma bila rasprostranjena, ali od 50ih godina prošlog veka primat je preuzeo vinil, odnosno pvc podovi. Dok je linoleum potpuno prirodan materijal, PVC podovi predstavljaju sintetičke materijale koji su veoma dugotrajni, pristupačni i laki za održavanje. Mogu biti napravljeni i do 50% od recikliranih materijala. Proizvodnja PVC podova je napredovala, pa su samim tim tekstura i dizajn postali raznovrsni i sa mnogo mogućnosti.

 

Vrste PVC podova i postavljanje

Danas postoje dve vrste PVC podova: vinil u rolni i vinil u pločama. Širina rolne ide od 3-4m. Rolnu možete seći u oblicima koji vama odgovara. Obično su debljine oko 15mm. Najčešći dezeni su imitacija drveta, zatim imitacija pločica, ali postoje i šareni dezeni puni boja, kakav bi, recimo, postavili u dečijoj sobi. PVC vinil ploče pružaju mogućnost luksuznijeg izgleda. Izrađuju se u formatima uobičajenim za keramiku, brodski pod, kamen. Nude potpuno realan i uverljiv dizajn i odlično simuliraju prirodne materijale. Debljina ovih ploča je između 4 – 6mm. Kada govorimo o postavljanju, tu treba obratiti pažnju na pripremu. Ako stavljate vinil rolnu, budite sigurni da je pod ravan, jer kod svake neravnine dolazi do izdizanja vinila, pa to može uticati na konačan izgled. Vinil rolne su i osetljivije na oštećenja, pa treba paziti kada postavljate rolnu ispod većeg komada nameštaja. Preporuka je da ne vučete nameštaj po vinilu. Postavljanje vinil ploča je jednostavnije i lakše. I tu podloga mora biti pripremljena, što znači da bude što je ravnije moguća. Dolaze u dimenzijama tipičnim za keramiku, kamen, brodski pod. Jedna od inovacija i pogodnosti je da se često ove ploče mogu postaviti bez upotrebe lepka, što ubrzava proces postavke.

 

Cena PVC podova privlači potrošače

Kada govorimo o prednostima, na vrhu liste se uvek nalazi cena PVC podova. Rolne vinil podova se mogu naći po ceni od 600din do 1300din po m2. Vinil ploče su jednostavnije za postavljanje, ali im je cena veća. Kreće se i do 4000din po m2. Na cenu utiče tekstura, tip

proizvodnje, dizajn. Vinil ploče su obično napravljene da što realističnije prikažu izgled koji žele da imitiraju, bilo to drvo ili kamen. Mogu biti od posebnih materijala koji pružaju čvrstinu, izrađene su po posebnim standardima i od materijala koji ne upijaju vlagu. Sve to utiče na cenu. A za koji tip PVC podova ćete se odlučiti zavisi od vaših potreba i želja. Činjenica je da je ovo jedan od najpovoljnijih rešenja obloge podova. Za manje novca, dobijate luksuzniji efekat.

Osim cene PVC podova, oni imaju još nekoliko prednosti: dugotrajnost, lako održavanje, ublažavaju buku, što je pogodno za domove sa malo decom. Takođe, ne upijaju vlagu i masnoće, pa su odlična rešenja za podove u kupatilima i kuhinjama. Kao što smo već naveli, možete ih sami postaviti. Postoji mnogo vrsta teksture i boja u ponudi, pa možete uvek pronaći ono što odgovara vama i vašem domu. Ciljje da odaberete ono što je i moderno i održivo za vas.