Da bi imali što veći motiv za štednju pokazaćemo vam kako novac možete da iskoristite na najrazličitije načine, a da pri tome ne koristite kredite ili se makar zadužujete u što nižem nivou.

Šta je to oročena štednja? Kakva je korist od štednje u bankama? Najrazličitiji načini trošenja novca koji će vam dobro doći u budućnosti.

Oročena štednja – kako izgleda koncept štednje u bankama?

Oročena štednja je jedan od segmenata štednje u bankama kod kog se novac oročava na duži vremenski period i iz tog razloga donosi višu kamatnu stopu.

Banka stimuliše duže deponovanje kroz višu kamatnu stopu, ali i razne prateće usluge koje dobijate džabe ako postanete klijent banke.

Dinarska oročena štednja, zahvaljujući subvencijama Narodne banke, donosi višu kamatnu stopu pa na duži rok ima i veći prihod svim svojim deponentima.

U bankama se novac čuva fizički, osiguran je i zarađuje, ali da bi razumeli koliko je to važno, treba da videti realnu korist kada imate dovoljno ušteđevine da finansirate troškove i mimo budžeta i kredita.

Oročena štednja za predstojeće letovanje

Jedno od najizvesnijih ulaganja sledeće godine biće odlazak na letovanje, ali bilo da se odmor planira u zemlji ili inostranstvu novac je neophodan. Tu oročena štednja stupa na scenu.

Ako sada odvojite novac i ostavite u banci napravili ste odličan potez. Prvo, razmišljate proaktivno i planirate troškove, a drugo već ste odvojili sumu koja će samo još da se dodatno uveća i dobro dođe za neko trošenje u budućnosti.

Unapredite energetsku efikasnost doma

Sada štedite novac i prikupljajte ga za unapređenje energetske efikasnosti koja je po nekoliko hiljada evra i ne mora biti finansirana isključivo kreditima.

Snizite ukupan iznos kredita i finansirajte rashode i iz ušteđevine koja će biti odlično uložena i doneti uštedu kroz energetsku efikasnost i topliji dom.

Kupite nova kola

Oročena štednja vam može omogućiti da promenite automobil i lakše finansirate kupovnu novog modela.

Nekoliko hiljada evra će pomoći da se finansiraju svi troškovi oko prevoda, registracije i eventualnih popravki. I ovde se može uštedeti jer se sa novim automobilom štedi na potrošnji, održavanju i dobijaju se bolje performanse.

Štednja za sve redovne i vanredne troškove

Ne morate imati nikakav plan da bi štedeli. Novac možete odvajati i čuvati i koristiti ga onda kada imate realne potrebe i izdatke.

Može vam dobro doći za kupovnu kućnih uređaja, za renoviranje prostorija, za  iznenadna putovanja, ulaganje u nameštaj… novac možete iskoristiti na različite načine i svaki trošak će biti pravi.

Oročena štednja treba da uvek postoji. Dok se troši ujedno treba i da se izdvaja zbog čega će biti dovoljno novca kada god troškovi prevaziđu raspoloživi budžet. Bićete zadovoljni ovim sistemom jer će vam uvek doneti novca i bolje raspolaganje svojim finansijama.

Možete kupiti mnogo toga, nema ograničenja, nema kamate. Sve što poželite možete finansirati. I svega će biti dovoljno ako se  sav višak preusmerava na štednju, a ona troši onda kada novca nema dovoljno.

Oročena štednja je najbolji način da se jedan budžet dobro vodi i uz pomoć banke novac sačuva i uveća tokom vremena.